Szerző: Asztalos Olivér

2018. július 25. 12:11

Javította az új MacBook Prók belassulását az Apple

Viszonylag gyorsan reagálva adta ki az alig két hete bemutatott MacBook Prók teljesítményproblémájának javítását az Apple, a bagatell hiba azonban újfent megkérdőjelezi a vállalat fejlesztési és minőségbiztosítási metodikáját.

A cupertinói cég rövid közleményében elismerte a hibát, amely szoftveres eredetű, így azt viszonylag egyszerűen, a macOS High Sierra egy alverziójával javítja. A vállalat állítása szerint a kellemetlenséget egy apró, ám annál kínósabb malőr okozta, a notebookok firmware-éből ugyanis kihagytak egy digitális kulcsot, amely miatt az energiamenedzsment nem működött megfelelően. Bár a reakcióidő és bűnbánó közlemény méltányolandó, szűk egy éven belül ez már a sokadik bosszantó szoftveres hiba az Apple-től, amely alapján fundamentális problémák lehetnek a tavaly átadott kör alakú kampusz üvegfalain belül.

A cupertinói vállalat tehát közleményében elismerte, hogy bakot lőtt, amiért első körben elnézést kér. A nagyjából egy bekezdésből továbbá kiderül, hogy hanyagság történt, az Apple szerint ugyanis egy digitális kulcs maradt ki a gépek firmware-éből, amely miatt a processzorok teljesítményét vezérlő rész nem működött megfelelően. Ez utóbbiról nem árult el további részleteket a cég, az ügyet részben kirobbantó Dave Lee-nek azonban elmondták, hogy a napokban felröppent pletykákkal ellentétben nem a VRM (feszültségszabályzó áramkör) vezérlése volt a ludas. A javítást a macOS High Sierra 10.13.6-as kiegészítő frissítéssel kapják meg a felhasználók, amely már telepíthető az érintett MacBook Prókra.

mbp_patch

Utóbbit Dave Lee már tesztelte is, a publikált eredmények pedig bizalomgerjesztőek. A vlogger szerint a probléma kimutatására használt Adobe Premier Prós mérésben körülbelül 41 százalékkal kevesebb idő alatt végzett a patchelt gép, amely eredmény pár másodperccel még felül is múlja az extra hűtéssel megtoldott, digitális aláírás nélküli rendszer idejét. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a tavalyi, négymagos i7-es MacBook Prónál sokkal gyorsabb az új modell, hisz míg a 2017-es gép 35 perc 22 másodperc alatt végzett a renderrel, addig a ráncba szedett idei gép hatmagos i9-es processzorral 23 perc 12 másodperc alatt teljesítette a műveletet. A javítás hatását egyébként az Intel Power Gadget is jól szemlélteti, a disszipációt, órajelet, illetve hőmérsékletet kirajzoló grafikonok szépen kisimultak, utóbbi érték pedig stabilan 90 Celsius környékére mérséklődött.

mbp_patch_2

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Lee végül megjegyzi, hogy bár ezzel az új MacBook Prók már hozzák az ígért és elvárható teljesítményugrást, a vékonyra szabott ház, illetve hűtés miatt a Core i9-ből nem lehet kihozni a maximumot, annak órajele nem képes 3 GHz fölé turbózni folyamatos, teljes terhelés mellett. A vlogger hozzáteszi, hogy a kompromisszumért cserébe a hűtés rendkívül csendes, amely egyesek számára fontosabb lehet, mint a csúcsra járatott órajel.

Mi folyik ott cupertinóban?!

Az elmúlt nagyjából egy évben nagyon megszaporodtak a szoftveres hibák az Apple háza táján. A vesszőfutás az iOS 11-gyel kezdődött, amelyről a megjelenést követő tizedik hónapban már nem túlzás kijelenteni, hogy az a mobilos operációs rendszer eddig kiadott leggyengébb minőségű főverziója. Első körben rejtélyes újraindulások, kameraproblémák, majd legutóbb villámgyorsan merülő akkumulátor borzolta az iPhone és iPad tulajdonosok kedélyeit. Ezzel párhuzamosan a MacOS-t használok sem maradtak ki az "áldásból". A High Sierra-t futtató felhasználók az elmúlt időben számos (köztük néhány banális) biztonsági hibával találkozhattak, az ezekre kiadott egyik javítás pedig újabb hibákat generált.

apple_park_fak

Ezek fényében nem csoda, hogy az Apple már februárban megszellőztettette szoftverfejlesztési módszertanainak felülvizsgálatát. A kimagaslóan hiteles és jó összeköttetésekkel rendelkező Mark Gurman szerint ez elsősorban az iOS-re vonatkozik, az elmúlt pár hónap tanulságai alapján azonban nem kizárt, hogy a MacOS-es részleg működésén is változtat az Apple. A munka minőségét egyébként vélhetően az is negatívan befolyásolja, hogy a korábbi hírek szerint rosszul érzik magukat a tavaly átadott, 5 milliárd dollárba került Apple Campus 2-ben a fejlesztők.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról