Szerző: Asztalos Olivér

2018. július 3. 14:48

Visszatér a tőzsdére a Dell

Bő 5 évet követően visszakerülhet a tőzsdére a Dell. A 2013 óta magánkézben eltöltött idő alatt a nagyvállalati IT megoldások egyik nehézfiújává avanzsált cég benyújtotta az amerikai Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelethez (SEC) a részvénykibocsátáshoz szükséges dokumentumokat, amennyiben pedig semmilyen akadály nem gördül a tervek elé, úgy még az év vége előtt megkezdődhet a Dell papírok kereskedése New York-i értéktőzsdén.

A nem túl váratlan lépés hátterében két fő ok állhat: A Dell java rész átesett a tervezett belső átalakításokon, amellyel párhuzamosan a nagyjából két éve felvásárolt EMC beolvadt a vállalatba. Utóbbi ugyanakkor komoly anyagi terhet rót a vállalatra, amely a tranzakcióhoz 50 milliárd dollár kölcsönt vett fel. Utóbbi törlesztéséhez kapóra jöhet az időközben igencsak felértékelődött részvények publikus értékesítése, amellyel tőkét vonhat be a vállalat.

A Dell még 2013 elején jelentette be, hogy egy 25 milliárd dolláros kivásárlással kivonul a tőzsdéről. Ennek egyik oka volt, hogy a tulajdonosok úgy érezték, a vállalat jóval többet érhet annál, mint amit a nyilvános, tőzsdei értékelés tükröz, így inkább saját kézbe vették a Dellt. A tőzsdei kivonulással a cég menedzsmentjének nem kellett folyamatosan a negyedéves pénzügyi eredményekre fókuszálnia, így hosszabb távú, nagyobb horderejű, rövid távon akár fájdalmas átalakításra is sor kerülhetett. Néhány gyengébb negyedév ugyanis képes drámaian lenyomni egy cég részvényárfolyamát, a kivonulás előtti egyik pénzügyi jelentés például egyetlen nap alatt a cég értékelésének 20 százalékát törölte el, miután a Dell a vártnál gyengébb éves előrejelzést adott ki.

A magáncéges légkör alapvetően kedvez a hosszabb stratégiaváltásoknak vagy átalakításoknak is, a szakmai befektetők könnyebben elfogadják az ideiglenesen gyenge eredményeket, a részvényárfolyamot azonnal büntető, esetenként túlreagálásra hajlamos tőzsdével szemben. Utólag szemlélve tehát logikus volt a lépés, a Dellnek ugyanis feltett szándéka volt, hogy a portfóliójában aránytalanul nagy részt képviselő, évek óta folyamatosan szűkülő, egyre vékonyabb nyereséget termelő tömeg-PC-k piacától elfordulva teljes körű nagyvállalati megoldásszállítóvá váljon, amelynek portfóliójában a felhasználói végpontok (vállalati PC-k), munkaállomások, kiszolgálók, hálózati berendezések, tárolók is megtalálhatók.

mdell

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Utóbbihoz az elmúlt években számos akvizíciót bonyolított le a Dell, amely például még a magán kézbe kerülés előtt felvásárolta a tárolós fejlesztésekkel foglalkozó Compellentet és az EqualLogicot. A tőzsdéről való kivonulás előtti néhány évben több mint 13 milliárd dollárnyi felvásárlással erősítette vállalati üzletágát a Dell, azonban a nagy hal csak később, 2015-ben akadt horogra.

A cég ekkor jelentett be, hogy egy 67 milliárd dolláros gigaüzlet keretén belül felvásárolja az elsősorban nagyvállalati tárolórendszereiről elhíresült EMC-t. Ezzel a Dellből "egy csapásra" a világ egyik legnagyobb IT-vállalata lett, az akvizíció pedig felborította a nagyvállalati technológiák addigi status quóját, amivel elsősorban a HPE kapott egy nagyon komoly ellenfelet. A Dell ugyanis nem csak a kiváló pedigrével rendelkező, nagy részt a felsőházat célzó, vastag profittal kecsegtető EMC tárolórendszerekre tette rá a kezét, de mintegy koronaékszerként a virtualizációs piac legfontosabb szereplőjének számító VMware is a Dell 81 százalékos tulajdonába került, igaz ez azóta is önálló részvénytársaságként működik.

Az EMC integrációja ugyanakkor komoly kihívást állított a Dell elé, amelynek több profilidegen "ballaszttól" is meg kellett szabadulnia. Ez például a szolgáltatási üzletágat is érintett, amely mellett a Quest és a SonicWall is a piacra került, az EMC oldaláról pedig a Documentum sétált kalapács alá. Az egyesülés nagyjából mostanra lezárult, amelyet többek között az is jól mutat, hogy a Dell egyre ritkábban villogtatja az EMC márkanevet. A májusban piacra került frissített tárolók például VMAX helyett már PowerMax néven mutatkoztak be, miközben a tároló operációs rendszere is nevet váltott, azt Hypermax OS helyett PowerMax OS-nek nevezi a vállalat.

Vissza a jövőbe

Az már a 2013-as kivonulásnál nyilvánvaló volt, hogy a Dell nem marad örökre magánkézben, néhány év után, az átalakulás lezárását követően visszatér a tőzsdére. Ennek nem véletlenül jött el épp most az ideje, az EMC felvásárlására felvett hatalmas, nagyjából 50 milliárd dolláros hitelnek ugyanis folyamatosan nő a kamata, a Dell pedig vélhetően nem szeretné megvárni, hogy a jelenleginél sokkal magasabbra kússzon fel a hitel összege.

Michael Dell és a vállalat legnagyobb befektetőjének számító Silver Lake Partners öt évvel ezelőtti reményei szerint a vállalat az újabb tőzsdére lépéskor jóval többet ér majd, amivel befektetésük busásan megtérül. Az érintettek számítása jelen állás szerint bejött, a Dell Technologies értéke ugyanis 2016 augusztusa óta közel a duplájára nőtt.

"Az új cégtulajdonosi struktúra lehetővé teszi számunkra a stratégiánk gyorsabb végrehajtását és organikus, valamint nem organikus befektetések bevonását anélkül, hogy egy tőzsdei cég negyedéves célkitűzései és már korlátjai gátolnának." - mondta a céget vezető Michael Dell még 2013 szeptemberében. A vállalat azóta is előszeretettel hangsúlyozta, hogy a vele egy ligában játszók körében mekkora előny a magánkéz, ezzel ugyanis nem kell a részvényesek kénye-kedve szerint döntéseket hozni. Ennek várhatóan hamarosan vége, visszaköszön a Wall Street oldaláról érkező nyomás.

A Dellnek egyébként az újabb tőzsdei induláshoz nem a hagyományos (és meglehetősen költséges) IPO mechanizmust kell bevetnie. Ehhez a korábban, még a Dell-EMC egyesülés táján létrehozott követőrészvényekhez nyúl a cég: ezeket a vállalat visszaveszi, a tulajdonosoknak pedig az új, immár rendes részvényt adja helyettük. A tulajdonosok egyébként választhatnak, hogy követőrészvényenként 109 dollárt, vagy 1,3665 darab új (Class C Common Stock) részvényt kapjanak. A 109 dolláros ajánlat kimondottan kedvező, a piaci árhoz képest mintegy 29 százalékos prémiumot jelent. A tranzakció eredményeképp a követőrészvény tulajdonosai 20,8-31 százaléknyi Dell részvényt birtokolnak majd (függően attól, hogy hányan választják a készpénzt és hányan a részvényt).

Az ügylet mintegy 61-70 milliárd dollárra értékeli a Dell Technologiest. A vállalat előzetes tervei szerint a tranzakció 2018 negyedik negyedévében zárulhat, az ajánlat elfogadásáról a követőrészvény tulajdonosainak még döntést kell hozniuk.

a címlapról