Szerző: Gálffy Csaba

2018. június 13. 10:30

Nyílt forrású lesz a Facebook Sonar

Nyílt forráskódúvá teszi és "bedobja a közösbe" saját, belső használatra készült Sonar eszközét a Facebook. A keresztplatformos és kiterjeszthető debugger komoly segítség lehet a natív alkalmazások fejlesztőinek.

Új fejlesztői eszközt bocsát a köz javára a Facebook: a Sonar a komplex, nagy, sok modulos fejlesztéseket igyekszik megkönnyíteni azzal, hogy áttekinthetőbbé teszi az appok működését, és közelebb hozza a keretrendszerek fejlesztőit azok használóival - a fejlesztőkkel.

A Sonart az hívta életre, hogy a Facebook házon belül rengeteg különböző mobilalkalmazást fejleszt, amelyek ráadásul hatalmasra nőttek és sok párhuzamosan fejlesztett modulból állnak. Ez olyan szintű szegmentálást hozott, amit nagyon megnehezítette az új fejlesztéseket, a hibajavítást és a teljesítményoptimalizálást. A komplexitásra a Sonar a válasz, amely segít a fejlesztőknek megérteni az iOS-es és androidos alkalmazásaik viselkedését - és javítani azt, ahol arra szükség van.

A Facebook szerint a Sonar nagy előnye, hogy a meglévő eszközökhöz képest jobban használható, a fejlesztők vizuális és interaktív információkat kapnak - ez pedig a kiegészítésekkel testre szabható az egyes fejlesztők igényei mentén. A kulcsmondat: "a Sonar felületet biztosít, a keretrendszerek fejlesztői és szakértői, illetve a keretrendszerek felhasználói, vagyis a mezei fejlesztők között."

sonar

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A bejegyzés szerint nem ez a Facebook első próbálkozása ezen a területen, ez a cím a Stethót illeti, amely a Chrome Dev Tools és az androidos debugging között képezett hidat. Az ötlet bevált, így a csapat nekikezdett egy olyan eszközt építeni, ami jobban támogatja a kiegészítéseket, keresztplatformos és jobb felhasználói élménnyel rendelkezik. Három év alatt ez a kezdeményezés érett a Sonarrá, amely a legtöbb helyen le is tudja váltani a Stethót.

Kiegészítőkkel

A Facebook hangsúlyozza, hogy a Sonar legnagyobb előnye, hogy az igények szerint tovább bővíthető, így rengeteg frameworköt tud támogatni. A cég házon belül rengeteg feladatra használja a Sonart, a view-hierarchia áttekintésétől (a Litho és ComponentKit komponensek mutatásával) a GraphQL-lekérdezések felszínre emeléséig és a teljesítmény valós idejű követéséig.

A már elkészített kiegészítők egy részét a Facebook a Sonar mellett szintén publikálja, a cég reményei szerint a közösség majd készít további kiegészítőket, amelyekkel további frameworköket és felhasználási forgatókönyveket tud támogatni az eszköz.

További részletek a bejelentésben.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról