Szerző: Habók Lilla

2018. június 12. 09:22

Jövőre már több idő megy el online mint tévézéssel

Jövőre jöhet a fordulópont, mikortól a felhasználók naponta átlagosan többet ülnek az internet mint a televíziók képernyője előtt. 2020-ra és azt követően pedig tovább nyílik az olló a két időtöltés között.

Bekövetkezik 2019-ben, hogy a felhasználók több időt fognak tölteni online mint amennyit a televízió előtt - írja a Recode a Zenith ügynökség előrejelzésére hivatkozva.  Ezek alapján a Zenith jóslata szerint 2019-ben egy átlag felhasználó 170,6 percet tölt majd minden nap az interneten, és 170,3 percet a televízió előtt.

A változás eljövetelét az elemzők már egy ideje előirányozták, de sokkal lassabbnak hitték az átmenetet, például a Zenith a tavalyi előrejelzésében még azt írta, hogy a televízió lesz népszerűbb még 2019-ben is. A mostani kimutatás viszont már jövőre teszi a fordulópontot, aminek az ügynökség szerint az alacsony árú "butatelefonok" világszintű terjedése az oka, amelyen azért a különböző Lite alkalmazások jól elfutnak. Ez pedig főleg a fejlődő országokban lehet fontos, ahol még tovább lehet növelni az internetpenetrációt.

zenith_net_tv_2019

Szintén a mobilok lesznek felelősek a médiafogyasztás több mint negyedéért (2020-ra 28 százalékáért) is, és fokozatosan veszik át a szerepet a korábban hagyományosnak számító tevékenységektől - az összes online és offline fogyasztás személyenként napi 479 perc lesz, 2020-ra pedig ez 492 percre nő a Zenith szerint. 2011-ben még a mobilok mindössze a médiafogyasztás 5 százalékát fedték le, idén viszont már 24 százalékát fogják, és a következő két évben átlépik a részesedés negyedét - szerepel a Media Consumption Forecasts 2018-as jelentésében.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A legtöbbet az ügynökség szerint a hagyományos újságok veszítenek, mivel 2011-2018 között 45 százalékot esik a hagyományos újságolvasás és 56 százalékot a magazinolvasás az online javára. Közel sem ekkora ütemben, de az elmúlt hét évben a televízió (3%) és a rádió (8%) is vesztett a szerepéből, ami most az internetezési és a tévézési idő közötti arányváltozáshoz vezet. Bár a hagyományosan is jelenlévő csatornák közül soknak sikerült online is megjelenni, és az elvesztett felhasználókat begyűjteni az internetes szolgáltatásokban, de nagyon erős versenytársat jelentenek számukra a natív digitális platformok, mint például a YouTube, a Netflix vagy a Spotify. Ráadásul az elemzők szerint a hagyományos média márkák képviselői kevésbé értik meg az online tartalomfogyasztás folyamatát, vagy legalábbis a hagyományosabb eszközöket próbálják online is alkalmazni, ami kevésbé vezet eredményre.

A televízió és az online forma közötti változás egyébként a hirdetők szintjén már tavaly lecsapódott, vagyis a cégek már 2017-ben többet költöttek internetes hirdetésekre mint tévésre. Sőt a Zenith szintén idei előrejelzése szerint 2018-ban az 579 milliárd dolláros összes költésből az internetes hirdetésekre már 227 milliárd dollár fog jutni a televíziós reklámok 187 milliárd dollárjával szemben - 2020-ra pedig az előrejelzés szerint az internet a hirdetések 44,6 százalékát fogja kitenni. Ezen belül is főleg a mobilhirdetésekre fordított összeg hoz növekedést, amely az összes internetes reklám jelenleg 60 százalékát teszi ki, de ez várhatóan még tovább nőhet, akárcsak a mobilok használata.

Felhívtuk a Zenith hazai képviseletét bővebb tájékoztatásért, de csak a cég globális weboldalát ajánlották figyelmünkbe, ahol viszont nem jelenik meg az információ nyilvános közleményként, így csak a Recode közlésére lehet támaszkodni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról