Szerző: Gálffy Csaba

2018. február 26. 17:58

Nyelveket tanul a Google Assistant

Az MWC-re időzítve néhány érdekes bejelentést tett a Google: nagyot bővül az Assistant által támogatott nyelvek köre, év végéig akár a magyar is beleférhet.

Új nyelveket tanul a Google Assistant - jelentette be még múlt hét végén, de a barcelonai MWC-re időzítve a keresőóriás. A szolgáltatás jelenleg 8 nyelven tud, ez hamarosan 30 további nyelvvel egészül ki, amellyel már az androidos telepített bázis 95 százalékát fedi majd le. A következő hónapokban a dán, holland, hindi, indonéz, norvég, svéd és thai nyelvek élesednek, év végéig pedig további, egyelőre meg nem nevezett nyelvek csatlakoznak majd. A HWSW kérdésére a Google nem erősítette meg, hogy a magyar is indulna idén - de reménykedni azért lehet.

A Google kimondott célja, hogy az Assistant minél több nyelven általánosan elérhető legyen - ráadásul minél hamarább. Ez látványos különbség a többi hangalapú asszisztenshez képest, jelenleg sem a Microsoft Cortana, sem az Apple Siri, sem az Amazon Alexa nem céloz ilyen nemzetközi terjeszkedést. A Google számára ez pedig igen komoly versenyelőny lehet középtávon: míg a nagy piacokon egymás torkának esve küzdenek már ma is a a szereplők, a Google csendben felcsipegeti az olyan nemzeti piacokat, mint Dánia - vagy épp Magyarország.

A Google bejelentése persze nem meglepetés, korábban már a HWSW kérdésére Behshad Behzadi, a Google Assistant fejlesztését végző mintegy 100 fős csapat vezetője elmondta, hogy gőzerővel folyik házon belül a különböző nyelveken működő Assistant tesztje. Ezek a lokalizált verziók már tavaly is léteztek, működtek, azonban a minőség még nem ütötte meg a piaci rajthoz szükséges szintet. Így - a Google szerint legalábbis - csak idő kérdése, hogy az Assistant nyelveket tanuljon, néhány éven belül pedig szinte minden nyelven elrajtol majd. Ezzel szemben a Microsoft hangsúlyozottan nem tervezi kis nyelvekre elérhetővé tenni a Cortanát, néhány éve Julie White lapunknak azt nyilatkozta, hogy még koncepció szintjén sem foglalkozik a Cortana-csapat a kis nyelvekkel, mint a magyar (vagy épp a dán).

Több nyelven, egyszerre

Azon túl, hogy az Assistant több nyelven is elérhető lesz, többnyelvűvé is válik. Egészen pontosan: többnyelvű környezetben is igyekszik majd megállni a helyét, a nyelv így nem kötődik a fiók beállításaihoz. A Google szerint ez többnyelvű családokban vagy például irodai környezetben valós igény, hogy mindenki a kedvenc nyelvén szólhasson az eszközökhöz, a hangalapú megoldás a jövőben ezt is tudni fogja.

Hová tegyük az okoshangszórót? Az autóba-telefonra-tévébe-munkahelyre.

A lokalizáción kívül is érdekes fejlesztéseket kap az Assistant. Az egyik irány, hogy a Google a telefongyártókkal dolgozik azon, hogy az Assistant mélyebben tudjon beépülni az okostelefon szoftverébe. Ugyanis hiába a Google fejlesztés az Android is és az Assistant app is, egyelőre utóbbi csupán egy a platformra elérhető rengeteg más szolgáltatás közül. A cég ezen változtatna a mélyebb integrációval. Ez persze masszív előnybe hozná az Assistantot a platformon, így rögtön felmerül, hogy az ilyen kivételezés hogyan felel meg az EU és más országok versenyügyi szabályozásának.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Egyelőre a Google ezzel (publikusan) nem foglalkozik, az integrációk jönnek, egyre több telefon reagál majd alvó állapotban is az OK Google vagy Hey Google megszólításokra. De az Assistant igyekszik jobban együttműködni a telefonon található gyorsítólapkákkal is, illetve egyéb hardver-specifikus parancsokat is igyekszik megtanulni.

És hogy a mobilpiac igazi urai, a szolgáltatók se maradjanak ki, feléjük is kínál API-t a Google. Ez lehetővé teszi, hogy a felhasználók hangparancsokkal érdeklődjenek az előfizetéssel kapcsolatban, például a csomag feltételeiről kérdezzenek, felvegyék a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal vagy funkciókat kapcsoljanak be (például a nemzetközi roamingot).

Rutinból

Ezen a héten rajtol két új Assistant-képesség is. Az egyik a "rutinok", amely lehetővé teszi, hogy egyetlen hangparanccsal tevékenységek sokaságát indítsuk el. A tavaly bejelentett fejlesztés ma rajtolt, egyelőre csak az Egyesült Államokban és egyelőre hat különböző rutint ismer - például a "menjünk haza" rutinra beállítható, hogy az Assistant feltérképezze a hazáig vezető utat, küldjön egy üzenetet az otthoniaknak, hogy mikor érkezünk, és elindítsa a podcast hallgatását ott, ahol abbahagytuk.

A másik most élesedő újdonság a helyalapú emlékeztetőké, amely bizonyos fizikai pontok közelségében küld üzenetet - például ha beállítjuk, hogy a boltnál a tejre emlékeztessen, akkor a bolt közelében ezt meg is teszi. Ezeket az emlékeztetőket pedig értelemszerűen nem kézzel, aprólékosan kell bevinni (ami nagyjából ki is nyírná a funkciót), hanem elegendő szóban annyit odaszólni, hogy a "boltnál emlékeztess, vegyek tejet".

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.