Szerző: Hlács Ferenc

2018. január 25. 12:30

Nyáron végleg megszűnik a Pebble okosórák támogatása

A Fitbit június végére tűzte ki a támogatás végét, az elárvult felhasználóknak saját eszközeit ajánlja - amit ráadásul 50 dolláros kedvezménnyel spékel meg.

Kitűzte a Fitbit, hogy mikor üti majd az utolsót a Pebble (okos)órája, az egykori Kickstarter-szupersztár készülékeihez a vállalat idén június 30-ig tartja meg a támogatást. A cég korábban csak annyit mondott, az órák "2017-ben" maradnak változatlanul használhatók, végeredményben tehát jó fél évet húzott rá a Pebble készülékeinek élettartamára. Ebben az időszakban a Fitbit elsősorban arra biztatja a Pebble tulajdonosokat, hogy böngésszék végig a leköszönő okosórák örökségét saját termékeiben, hiszen a vállalat sok mindent átvett a felvásárolt cégtől.

A Pebble neve még 2012-ben vált közismertté, a vállalat első, kiugróan sikeres Kickstarter kampánya során. A cég első generációs, transzflektív LCD panellel szerelt modellje tekintélyes, 10,3 millió dollárt kalapolt össze, ezzel minden addigi Kickstarter rekordot megdöntve - miután pedig az órák nyilvános árusítását is megkezdte a cég, a vásárlók öt nap alatt a teljes készletet elkapkodták. A következő verzió, a Pebble Time 2015-ben rajtolt, ebből a vállalat egy Time Steel kiadást is készített. A rekorddöntés itt sem maradt el, a támogatók 20,3 millió dollárt vágtak a Pebble-höz az órákért.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ugyanakkor ahogy a mondás tartja, minden csoda három napig, vagy a Pebble esetében három okosóra-generációig tart: a cég ugyan elrúgta a Time 2 Kickstarter kampányát is, az nem folytatta az elődök diadalmenetét, a cég pénzügyi problémák miatt kénytelen volt visszatéríteni a támogatók által befizetett pénzt. Végül a Fitbit általi felvásárlás tett pontot a cég a lendületét vesztett történetének végére, a sportkarperec-gyártó 2016-ban mintegy 40 millió dollárért vette meg a Pebble-t, pontosabban a vállalat szoftverplatformját, a hardverekből a cég nem kért - a hardverfejlesztés ezzel le is zárult a Pebble oldalán, amely az előrendelésekre, illetve az addig még le nem szállított termékekre befizetett összegeket is visszautalta a vásárlóknak.

Mostanra a Pebble közösségének számottevő része az új anyacéghez vándorolt, a Fitbit közleménye szerint mára több száz, korábbi Pebble-fejlesztő dolgozik a Fitbit SDK-val - nekik még hat hónapjuk van, hogy fejlesztéseikkel a Fitbit platformjához csábítsák az okosóra nélkül maradó felhasználókat. Június 30. után a Pebble alkalmazásboltja, fórumai, az órák hangfelismerési funkciói és a CloudPebble fejlesztői eszköz sem működnek majd tovább, illetve az iOS-es SMS és email válaszok lehetősége is eltűnik - ugyanez a funkció Androidon továbbra is használható marad. Emellett értelemszerűen az órák szoftvere, valamint a hozzá tartozó iOS-es és androidos társalkalmazások sem kapnak több frissítést. A Pebble közösség lelkesebb része azért nem engedi el teljesen az órát, a külső fejlesztők által készített Rebble alternatív szoftverboltja például továbbra is elérhető marad.

A Fitbit azonban érthető módon inkább a váltásra noszogatja a felhasználókat, amit egy kedvezménnyel is nyomatékosít: a Pebble tulajdonosok, (érvényes szériaszám birtokában) 50 dollárral olcsóbban vásárolhatnak Fitbit Ionic okosórát. A Pebble története tehát a végéhez ért, ezzel pedig újabb szereplő esik ki a viselhető eszközök piacáról, amelyről tavaly nyáron az Intel is távozott.

a címlapról