Szerző: Hlács Ferenc

2017. december 28. 16:01

A felhasználók helyett a tracking scripteket várakoztatja a Firefox

A Mozilla egyik fejlesztője beszélt a Firefox Quantum egyik böngészésgyorsító megoldásáról, a "tailingről". A funkció a Tracking Protectionnel összerakott adatbázisra támaszkodik.

Az újrarajzolt Firefox sokak tetszését elnyerte, miután a böngésző a nagyközönség számára először szeptemberben elérhetővé vált nagyszabású frissítése új motort is hozott, amellyel az 57-es verzió nem csak szebb, de gyorsabb is lett. A Firefox Quantum néven ismertté vált böngésző felturbózásának egyik kulcselemét annak fejlesztője, Honza Bambas most blogján közelebbről is bemutatta.

A Mozilla fejlesztője által "tailingnek" keresztelt funkció lényege, hogy késlelteti az egyes domének követőscriptjeit a már ismert Tracking Protection funkcióhoz használt adatbázis információi alapján, egészen addig, amíg az adott oldal egészen be nem töltött. Ennek eredményeként az oldal megjelenítéséhez a rendszer nem csak kevesebb sávszélességet használ, de a processzorra is kisebb terhet ró, gyorsabban töltődnek le az adott webhely képei és saját scriptjei - összességében tehát a felhasználó hamarabb veheti használatba a weboldalt.

Félreértés ne essék, nem arról van szó, hogy a Firefox Quantum folyamatosan bekapcsolva tartaná a követésblokkolást, amely 2015 óta a böngésző privát módjában aktív, a szoftver egyszerűen eltolja a követőscriptek betöltését, amíg a webhely saját tartalmai nem töltődtek le - ez jellemzően maximum 6 másodpercet jelent. Bambas siet aláhúzni, hogy ez a fajta működés minden HTML specifikációt figyelembe véve legális, valamint blogposztjában azt is hozzáteszi, hogy a jól felépített weboldalakra a funkció nem lesz lényegi hatással. A lenti ábra remekül illusztrálja a tailing működését, az egyszerűen előrehozza a weboldalhoz tartozó lekéréseket, hátrébb tolja a tracking megoldásokat.

tailing

A kék sávok az oldal saját scriptjeit, a narancsszínűek a követőscripteket jelölik, bal oldalt aktív, jobb oldalon kikapcsolt tailing mellett.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az eljárás persze nincs bökkenők nélkül, az előnytelebbül összerakott oldalak, netán azok a weblapok amelyeken tracking doménekről származó scriptek az oldal saját renderelési folyamataira is hatással vannak, akár funkcióbeli zavarokat is produkálhatnak a tailing miatt. Ilyen problémás elem egyebek mellett a Google Page-Hiding Snippet, amely az A/B tesztelést hivatott segíteni azáltal, hogy teljesen elrejti az adott oldalt a kísérlet kezdetéig. A teszteléshez használt script betöltődése alatt így akár négy teljes másodpercig is üres lehet az adott oldal. Miután azonban mind a snippet, mind pedig a tesztelőscript kódja a google-analytics.com-ról, azaz egy követődoménról töltődik be, a tailing is lecsap azokra. Ennek eredményeként a felhasználók az érintett oldalaknál hosszú másodpercekig az üres böngészőablakot nézhetik, mielőtt bármilyen tartalom megjelenne - ilyen esetekben a felhasználói élményben akár visszaesés is tapasztalható a korábbi verziókhoz képest. Összességében azonban a funkció értelemszerűen gyorsabb böngészési élményt ígér.

Fontos újítások persze a jövőben is várhatók a Firefox háza táján, ahogy azt a ZDNet is kiemeli, már csőben van az a funkció is, amely minden mezei HTTP-t használó weboldal esetében figyelmeztet majd, hogy annak használata nem biztonságos - jelenleg ez a funkció csak a bejelentkezési, illetve pénzügyi adatokat kezelő oldalaknál aktív, ugyanakkor a Firefox 59 Nightly verziójában már bekapcsolható.

a címlapról