Szerző: Asztalos Olivér

2017. október 10. 19:48

Egy év múlva jön az AMD friss grafikus mikroarchitektúrája?

A cégnek erre nagy szüksége lenne, azonban közel sem biztos, hogy már ekkor megtörténik a bemutató.

Friss pletykák szerint közel egy év múlva, jövő év harmadik negyedévében futhat be az AMD Navi kódnevű grafikus mikroarchitektúrája. Az értesülés forrásának tekinthető TweakTown állítja, az első chipek 7 nanométeres gyártástechnológiával készülnek, ám ennél is érdekesebb, hogy az AMD állítólag GPU-knál elsőként vetné be a CPU-knál már régóta alkalmazott MCM (multi-chip module) kialakítást, azaz a GPU több, különálló szilíciumlapkából állna össze. A megközelítés előnye, hogy azzal optimális esetben olcsóbban állíthatók elő processzorok, felgyorsítható az egyes újabb gyártástechnológiák bevetése, nem kell megvárni, hogy kihozatal elérje a nagyobb lapkák gazdaságos gyártásához szükséges szintet.

Ugyanannyi hiba hatása kicsi és nagy lapkák esetében

Az AMD a stratégiát sikerrel alkalmazza a Zen-alapú Ryzen és Epyc CPU-k gyártásánál, azok ugyanis kivétel nélkül ugyanarra a Zeppelin kódnevű konfigurációra épülnek, utóbbi, szerverekbe szánt megoldásoknál például négy darab ilyen lapkából áll össze a komplett processzor. A megközelítés egyik vitathatatlan előnye, hogy így mindössze egyetlen lapkadizájnt kell kidolgozni, ami a tervezési költségek mellett a gyártási kiadásokat is számottevően csökkenti, a levilágításhoz ugyanis egyedi maszkok szükségesek, amelyek elkészítése rendkívül költséges feladat. Ezek darabja szélsőséges esetben az 1 millió dollárt is elérheti, a komponensekből pedig egy modernebb gyártástechnológiához akár 60-80 darab is kellhet egyetlen lapkadizájn esetében.

A másik előny, hogy ily módon összeválogathatóak a hasonló minőségű lapkák, azokat megfelelően szelektálva, majd mint egy kirakó elemeit egymás mellé illesztve, különféle termékek állíthatóak elő a megcélzott végrehajtószámot, órajelet, vagy éppen disszipációt szem előtt tartva. Egy nagyobb területű, monolitikus dizájn esetében ez lényegesen nehezebb, nagyobb a valószínűsége, hogy a lapka a kukában végzi, hisz egy teljes waferre levetítve hasonló hibaarány nagyobb chipeknél komolyabb problémát eredményez. A hangsúly tehát a gazdaságosságon van, amin a pletykák szerint GPU-i gyártásánál is szeretne javítani az AMD.

Utóbbi egybevág az ambiciózus, 7 nanométeres tervekkel, jövő év közepén ugyanis várhatóan még egyik bérgyártó megoldása sem lesz túlságosan kiforrott, így csak kisebb lapkával lenne célszerű meglovagolni a technológiát. Utóbbi bevett szokás, a szakma ezeket pipe-cleanernek nevezi, amely általában azokat a kis lapkaméretű termékeket jelenti, amelyek először kapnak meg egy vadiúj gyártástechnológiát. A friss gyártósorok ugyanis még nagyon magas selejtaránnyal dolgoznak, így nem éri meg a nagy szériás és nagy alapterületű modelleket ezeken gyártani. A pipe-cleanerekre területük (illetve tranzisztorszámuk) okán jellemezően belépőszintű vagy középkategóriás termékek épülnek, az MCM megközelítéssel azonban akár felsőkategóriás megoldásokat is lehetne készíteni, kettő, négy, vagy akár több lapkát "összedrótozva".

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Ennek ellenére kérdéses, hogy az AMD-nek lesz-e lehetősége ilyen korán tömeggyártatni 7 nanométeres lapkákat. A chiptervező első számú bérgyártójának tekinthető GlobalFoundries eredetileg jövő év második felére ígérte saját fejlesztését, azonban iparági pletykák szerint a vállalat az Intelhez hasonlóan problémákkal küszködik, amely miatt fél, vagy rosszabb esetben akár egy évet is csúszhat a tömeggyártás beindítása. Utóbbit támasztja alá a GloFo pár héttel ezelőtti bejelentése, a vállalat ugyanis egy köztes, 12 nanométeres node-ot jelentett be, amelyet áthidaló megoldásként is lehet értelmezni.

Az AMD-nek azonban nem feltétlenül kell kivárni a GlobalFoundries 7 nanométerét, a tervezőcég a tavaly frissített partneri szerződésének értelmében akár a korábbi partner TSMC eljárására is építhet. A tajvani bérgyártó várhatóan jövő év második negyedévében indítja be a 7 nanométeres tömegtermelést, amellyel az AMD akár meg is valósíthatná a Navi harmadik negyedévre pletykált bemutatóját. Utóbbi terv előtt a legnagyobb akadályt a konkurens Nvidia, illetve az Apple jelentheti, a két cég ugyanis egyaránt pályázik az eleinte jellemzően szűkösebb kapacitásra, utóbbi ráadásul szokás szerint tetemes, több tízmillió lapkás volumenben (iPhone, iPad).

A Navi képletében tehát meglehetősen sok az ismeretlen, azt azonban nehéz lenne vitatni, hogy az AMD-nek mihamarabb újítania kell, hisz a Polaris és a Vega GPU-kkal nem lehet komolyan megszorongatni a Pascal-alapú Nvidia kártyákat. Ezzel párhuzamosan persze az imént említett konkurens sem ül a babérjain, a Volta-alapú GeForce kártyák jó eséllyel valamikor 2018 második-harmadik negyedévének környékén megjelennek, amelyek ellen a Vega-alapú Radeonok valószínűleg nehezen rúgnának labdába.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról