Szerző: Koi Tamás

2024. május 13. 09:35

Saját AI-chip jöhet az Arm-tól

A brit Arm Holdings is kész saját fejlesztésű és tervezésű chipjével piacra lépni az AI-gyorsítók szegmensében, ami alaposan megkavarhatja a lapokat.

Az Arm Holdings architektúra-tervező meghatározó szerepet tölt be az AI-célú gyorsítóchipek szegmensében, hiszen a legtöbb piacon lévő processzor - köztük az Nvidia méregdrága gyorsítói - az Arm platformjára épülnek. Ennek is köszönhető, hogy a csupán tavaly tőzsdére vitt brit cég értéke a bevezetés óta gyakorlatilag megduplázódott, ám a többségi tulajdonos SoftBanknak ennél ambiciózusabb tervei vannak.

Ázsiai lapértesülések szerint a cég jövőre piacra kívánja dobni saját AI-gyorsítóját, melyek első prototípusai már egy év múlva elkészülhetnek, a tömegtermelés pedig valamikor ősszel kezdődhet meg. A fejlesztési költségekbe nem hivatalos információk szerint beszáll a japán többségi tulajdonos is, a gyártási kapacitás lekötéséről pedig már javában zajlanak a tárgyalások a világ legnagyobb bérgyártójával, a TSMC-vel, illetve további chipgyártókkal.

arm_cpu_wafer

Szintén a tervek részét képezi - írja a Nikkei -, hogy a tömegtermelés megkezdését követően az Arm AI-chipeket fejlesztő üzletágát külön cégbe szervezik, továbbra is a SoftBank irányítása alatt.

A most kiszivárgott tervek valamelyest egybecsengenek azokkal az értesülésekkel, melyeket még februárban szellőztetett meg a Bloomberg, mely akkor arról írt, hogy a SoftBank alapító-elnöke, Szon Maszajosi százmilliárd dollárt pumpálna egy olyan cégbe vagy üzletágba, mely deklaráltan az AI-chipek piacát domináló Nvidia versenytársa lehet.

A Project Izanagi nevet viselő kezdeményezés az egyelőre meglehetősen képlékeny tervek szerint a SoftBank többségi tulajdonában lévő Arm-mal karöltve dolgozna együtt a jövő AI-processzorainak fejlesztésében és gyártásában. A tervek akkor arról szóltak, hogy az új cég vagy divízió költségeinek 30%-át állná a SoftBank, a 70%-át pedig közel-keleti befektetők dobnák össze.

Az Arm-ot egyébként néhány évvel ezelőtt még maga az Nvidia vásárolta volna fel 40 milliárd dollárért, ám az erős szabályozói ellenállás miatt a cég végül elengedte ezt a tervet - akkor a legtöbb régióban éppen azt kifogásolták a versenyjogi hatóságok, hogy az Arm bekebelezésével az Nvidia erősebb piaci dominanciát építhetne ki magának, kiszorítva a versenytársakat.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról