Szerző: Asztalos Olivér

2017. szeptember 22. 12:33

12 nanométeren jönnek a 2018-as AMD termékek

A GlobalFoundries a TSMC-hez hasonlóan egy átmeneti node-ot jelentett be, erre épülnek majd a következő generációs Ryzen processzorok is.

Ráncfelvarrott gyártástechnológiát jelentett be a GlobalFoundries. A bérgyártó egy a tavaly óta alkalmazott 14, és a fejlesztés alatt álló 7 nanométer közötti köztes node-dal jelentkezik, amelyre a fix partnernek tekinthető AMD már biztosan épít terméket. Az áthidaló megoldás egyben azt is jelentheti, hogy a 7 nanométeres fejlesztéssel csak a tervezettnél később, 2019-ben indulhat be a gyártás. Utóbbit iparági pletykák is alátámasztják, egyes források szerint a GloFo az Intelhez hasonlóan problémákkal a küzd az új alapokra helyezett gyártástechnológia selejtarányának javításánál, ami növeli a most bejelentett fejlesztés létjogosultságát.

A 12 nanométert tehát vélhetően a kényszer, na meg a TSMC hasonló számozású, 12FFC (CLN12FFC) megoldása szülte, amihez hasonlóra például az Nvidia Volta GV100 monstruma épül. Ez a tajvani vállalat 16 nanométeréhez képest 20 százalékkal nagyobb tranzisztorsűrűséget, illetve 10 százalékkal nagyobb teljesítményt vagy 25 százalékkal alacsonyabb disszipációt ígér hasonló dizájnok mellett. A GlobalFoundries napokban leleplezett 12 nanométere hasonló előrelépéssel kecsegtet, a 12LP (Leading Performance) kódnevű, FinFET tranzisztorokra építő fejlesztés a tavaly év eleje óta alkalmazott 14LPP-hez képest 10 százalékkal nagyobb tranzisztorteljesítményt és 15 százalékkal magasabb sűrűséget ígér.

Bár utóbbi a TSMC-jénél kisebb ugrásnak tűnik, a GloFo által futtatott 14LPP nagyjából 13 százalékkal több tranzisztort képes egységnyi területen elhelyezni előbbi cég 16 nanométeréhez viszonyítva, tehát a közel-keleti érdekeltségű bérgyártó és tajvani riválisa egy meglehetősen hasonló eljárást dolgozott ki a 12 nanométeres elnevezés alatt. Egy lényeges különbség azonban biztosan van, a TSMC-nél ugyanis már működik az Nvidia igényeihez szabott 12FFN eljárást, miközben a GlobalFoundries csak valamikor a jövő év első negyedében indítja a 12LP kísérleti gyártását.

Mindez azt jelenti, hogy vélhetően jövő év közepénél hamarabb nem jelenhetnek meg a technológiára épülő termék, ez az információ pedig az AMD következő generációs fejlesztéseinek piacra dobását is közvetlenül befolyásolja. A GloFo bejelentésén mikrofont kapott Mark Papermaster ugyanis elhintette, hogy vállalata következő generációs termékei a 12LP gyártástechnológiára építenek, a gyártó májusi rendezvényén a technológiát még 14+ jelöléssel illette. A műszaki igazgató a következő generációs Ryzen processzorokra és Vega második kiadására utalt, melyekre a bérgyártó bejelentése alapján jövő év közepénél korábban már nem érdemes számítani, utóbbi időpont is csak optimális esetben lesz tartható.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Érdekes kérdés, hogy a 12LP eljárásért mennyit fizethet a Samsungnak a GlobalFoundries, az alapot jelentő 14LPP-t ugyanis a dél-korai bérgyártótól licencelte a vállalat. A GloFo erről nem beszélt, azonban az kiderült, hogy a tranzisztorsűrűség növelését a tranzisztorkészlet módosításával érték el (9T->7.5T), a teljesítmény növelését pedig finomhangolásokkal, amelyek az elmúlt 1,5-2 évben, a gyártás során megszerzett tapasztalatok alapján születtek. A bérgyártó szerint az AMD mellett ezt más partnerek is kihasználják majd, a technológia ugyanis rádiós és analóg áramkörökhöz is ideális lehet, miközben a 12LP-re épített lapkák az extrém körülményeket is elviselik, ezért az eljárással az Automotive Grade 2 követelményeinek megfelelő chipek is készíthetőek.

Ráncfelvarrás a köbön

A különféle finomhangolt gyártástechnológiák egyre népszerűbbek, amelynek legfőbb oka, hogy a nagyobb ugrások elérése egyre keményebb diónak bizonyul, az emiatt megnőtt fejlesztési időt pedig fel kell tölteni "új" node-okkal, nem utolsó sorban pedig a megnőtt fejlesztési költségek miatt hosszabb ideig kell futtatni a technológiákat, hogy azok megtérüljenek. Ennek megfelelően az Intel is igyekszik mindent kihozni három éve bemutatott 14 nanométeres technológiájából, a 10 nanométeres fejlesztés bevetése ugyanis a hírek szerint tovább csúszik. A küszöbön álló Coffee Lake processzorok a 2014-ben bemutatott eljárás második verziójára, a 14++-ra épülnek, amely az első verzió teljesítményét nagyjából 20-25 százalékkal múlja felül.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról