Szerző: Koi Tamás

2024. május 10. 13:58

Közös felhős projektbe fog a 4iG és a Huawei

Átfogó fejlesztési szándéknyilatkozatot írt alá a 4iG Csoport és a kínai Huawei Technologies Magyarország a kínai elnök budapesti látogatására időzítve.

Magyarország meghatározó szerepet töltött, illetve tölt be a legnagyobb kínai infokommunikációs nagyvállalat, a Huawei Technologies európai történelmében - erre építve újabb, elsősorban felhőszolgáltatások és MI-megoldások létrehozására, fejlesztésére és üzemeltetésére vonatkozó szándéknyilatkozatot kötött ma a 4iG Nyrt. és a Huawei Technologies Hungary.

A kínai nagyvállalat 2004-ben jelent meg Magyarországon, majd 2009-ben bejelentette, hogy létrehozza az anyaországon kívüli legnagyobb logisztikai ellátó központját (ESC) Pátyon. A vállalat még ezt megelőzően, 2007-ben lett a Vodafone Magyarország beszállítója, melyet egy nagyszabású hálózatmodernizációs projekt követett 2011-ben - ettől az időponttól kezdve a szolgáltató rádiós és maghálózatában kizárólagos beszállítóvá váltak a kínaiak. Ez mint utólag kiderült, egyfajta ugródeszka vagy uniós pilot projekt volt a kínaiak számára, akik később egész Európában sorra nyerték a hasonló hálózatfejlesztési tendereket.

A Huawei és a 4iG közti szándéknyilatkozat, illetve tervezett együttműködés éppen a Vodafone Magyarország tavalyi akvizíciójának köszönhető, illetve annak, hogy a magyar kormány következetesen nem osztotta az egyes EU-tagállamokban az utóbbi években felerősödő hangokat, melyek a kínai eszközgyártók megoldásainak kritikus infrastruktúrákban való használatából eredő nemzetbiztonsági aggályokról szóltak.

huawei_datacenter

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Ahogy az a hasonló szándéknyilatkozatok esetében lenni szokott, úgy a Huawei és a 4iG tervezett megállapodásáról meglehetősen kevés konkrétumot lehet megtudni. A pénteki bejelentésből annyi derül ki, hogy a potenciális ügyfélkör a hazai vállalkozásokon túl a régióba települő kínai (nagy)vállalatokból állhat, de hogy számukra pontosan milyen szolgáltatásokat nyújtanak majd a felek, azt egyelőre nem közölték.

A tervek szerint Huawei és a 4iG közös felhős platformja szeparált adatközponti környezetben biztosítja majd felhőszolgáltatásait, amelynek köszönhetően az ügyfelek dedikált és izolált infrastruktúra (szünetmentes áramszolgáltatás, internet- és fizikai biztonsági szolgáltatás) kiszolgálást vehetnek majd igénybe, a legmagasabb biztonsági szint mellett.

A Huaweinek mindenesetre a nagy nyugati felhőszolgáltatókhoz hasonlóan rendkívül komplex és szerteágazó felhős portfóliója van, melyeket több fölrajzi régióban elhelyezett adatközpontok szolgálnak ki. Európában jelenleg egyetlen ilyen régió van, Írországban, illetve ún. Cloud Alliance partnereken keresztül további két adatközpont (egy párizsi és egy amszterdami) is részt vesz az ügyfelek kiszolgálásában.

A mai együttműködési szándéknyilatkozat bejelentéséből nem derül ki, hogy Magyarországnak pontosan milyen szerepet szán - ha szán - a Huawei a globális felhős infrastruktúrájában.

A mai mindenesetre nem az első ilyen aktus a két érintett cég tekintetében: a Huawei és a 4iG vezetői egyszer már aláírtak egy elsősorban mobilkommunikációs valamint vezetékes távközlési hálózatok fejlesztésekről szóló együttműködési szándéknyilatkozatot tavaly októberben Kínában, ahová Orbán Viktor miniszterelnök delegációjával együtt érkezett a 4iG menedzsmentje.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról