Szerző: Habók Lilla

2017. augusztus 31. 12:21

Hírességek érzékeny adatai szivárogtak ki Instagramon

Levélben tájékoztatta az Instagram a hitelesített profillal rendelkező személyeket, jellemzően hírességeket, hogy egy biztonsági résen keresztül az email címük és a telefonszámuk elérhető volt támadók számára.

Egy Instagram API-val kapcsolatos hiba lehetővé tette, hogy online támadók hozzáférjenek hírességek email címeihez és telefonszámaihoz - írja a Variety. A jelenlegi információk szerint más személyes adatok nem kerültek nyilvánosságra, mint például a jelszavak, de ez a helyzet is problémát okozhatott. A feltételezések szerint ugyanis ezzel állhat kapcsolatban a 125 millió követővel rendelkező Selena Gomez fiókjának feltörése pár nappal ezelőtt, mikor olyan fényképes bejegyzések jelentek meg az oldalán Justin Bieberről, amelyeket biztosan nem az énekesnő tett közzé. Azonban a két esemény közvetlen összekapcsolásához nincs elegendő bizonyíték, és a megszerezhető adatok önmagukban nem lettek volna elegendőek a feltöréshez.

Bár úgy tűnik, hogy az adatszivárgás többeket érinthet a TechCrunch szerint, de a támadók célpontjai ebben az esetben egyértelműen a hitelesített fiókok voltak. Biztosat azonban nem lehet tudni arról, hogy hány profilhoz tartozó email- és telefonszámadat volt elérhető, vagy hogy pontosan mennyi - a cég szerint "egy vagy több" - támadó fért hozzá a biztonsági réshez. A cég nem nyilatkozott azzal kapcsolatban sem, hogy mikor történt a szivárgás és kik voltak pontosan annak a célpontjai.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Instagram emailben értesítette a hitelesített profillal rendelkezőket a problémával kapcsolatban, vagyis jellemzően azokat az énekeseket, színészeket és más közismert személyeket, akik célpontjai lehettek a támadásnak. A levelében azt is közölte a vállalat, hogy már elhárította a hibát és belső nyomozást indított, azaz bevallotta a biztonsági rést, és viszonylag gyors intézkedéseket tett ennek elhárítására. A cég emellett azt javasolta közleményében, hogy a hírességek, illetve az ügynökségük figyelje a gyanús tevékenységeket (hívásokat, üzeneteket, emaileket), és állítsa be a kétlépcsős autentikációt a rendszerben - ez egyébként alapból követelmény lehetne a hitelesített profillá váláshoz.

Azért is lehetnek nagyon káros hatással az ilyen esetek a Facebook képekkel és videókkal foglalkozó leánycégére, mivel a felhasználóinak jelentős része a hírességek tartalmait szeretné követni a közösségi képmegosztó rendszerben, továbbá a hirdetőkön keresztül az Instagram üzleti modellje is rájuk épül. Azonban ha máskor is előfordul hasonló biztonsági rés, akkor a fő közösségi húzóerőt jelentő népszerű személyek könnyen elpártolhatnak az oldaltól, mint ahogy korábban a Snapchattől is áttették a tartalmakat Instagramra a nagyobb felhasználói bázis ígéretével.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról