Szerző: Asztalos Olivér

2017. augusztus 4. 16:28

Fél terabájtos, mégis nagyon apró az új Toshiba SSD

Az OEM-eknek szánt kis méretű és fogyasztású BG3-as NVMe SSD mindössze egyetlen chippel kínál nagy kapacitást és tempót.

HIRDETÉS

Újabb taggal bővült a Toshiba BG SSD sorozata, amely ezzel már harmadik generációját tapossa. A BGA formátumú, a vezérlőt és a NAND lapkákat is magában foglaló, egyetlen chipre épülő meghajtó maximális kapacitása eléri a 512 gigabájtot, miközben a tempóra sem lehet panasz. További újdonság, hogy BG3 élesben alkalmazza az NVMe 1.2 specifikációjában helyet kapott HMB-t (Host Memory Buffer), amivel az SSD fedélzeti DRAM nélkül képes magas műveleti sebességre úgy, hogy a vezérlő a rendszermemóriát használja gyorsítótárként.

Az egyetlen chiphez viszonyított magas, fél terabájtos tárkapacitást a cég közelmúltban debütált 64 rétegű 3D NAND fejlesztése, a BiCS3 biztosítja. A BiCS3 alapvetően TLC típusú, tehát a fejlesztés cellánként három bitet tárol, amely egyelőre két lapkadizájnban manifesztálódik, az egyik 256 gigabites (32 gigabájt), a másik pedig 512 gigabites (64 gigabájt) kapacitást kínál. Ezekből természetesen több, jellemzően maximum nyolc pakolható egyetlen NAND chipbe, ily módon utóbbival 512 gigabájtos komponenseket lehet legyártani. A fejlesztés a júniusban bemutatott XG5 SSD-vel jelent meg a piacon.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Az egyetlen, mindössze 16x20 milliméteres területű chipbe sűrített SSD-t M.2 formátumba, annak is a legkisebb, 2230-as (azaz 22x30 milliméteres) verziójába öntötte ki a Toshiba, így a meghajtó fizikai mérete egyezik az M.2-es Wi-Fi vezérlők többségével. Ebből eredően a BG3 két darab PCIe 3.0 szabványú sávon kommunikál a gazdavezérlővel, így az olvasási tempó elérheti az 1520 MB/s-ot, írásban pedig 840 MB/s-ig kúszhat fel a mutató.

Mindez részben HMB-n (Host Memory Buffer) alapuló gyorsítótárnak köszönhető. Az NVMe 1.2 részét képző technikát már korábban részleteztük. Annak lényege, hogy a dedikált, az SSD vezérlője melletti DRAM-alapú gyorsítótár kiváltható a rendszermemória egy kis szeletével. Ez két szempontból is előnyös: a vezérlők szomszédságából így elhagyható DRAM chippel és az így egyszerűbb áramkörrel ugyanis nem csak költség, de értékes hely is megtakarítható, ami egy ilyen apró meghajtó esetében kulcsfontosságú. A Toshiba BG3 mindössze 38 megabájtot sajátít ki a rendszermemóriából, tehát egy manapság már igencsak aprónak nevezhető szeletet, amelybe például a logikai blokkcímzés információi kerülnek A gyártó szerint ezzel számottevően, akár 80-150 százalékkal gyorsíthatóak 2 és 16 gigabájt közötti, elsősorban véletlenszerű műveleteket tartalmazó munkafolyamatok.

A BG3 három formában, 128, 256, és 512 gigabájtos kapacitással kerül piacra, a termékkel pedig az OEM gyártókat célozza a cég, vélhetően elsősorban kisebb, vékonyabb notebookokból köszön majd vissza a meghajtó, amelynek átlagos fogyasztására 2,7 wattot ígér a gyártó.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 7. 19:24

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.