Szerző: Hlács Ferenc

2017. május 29. 13:23

Vékony csúcsnotebookokat hozott a Computexre az ASUS

Öt új notebookról rántotta le a leplet az ASUS az idei Computexen, a frissen bejelentett gépekkel a gyártó a hibridek és csúcskategóriás eszközök terén, illetve a középkategóriában is tudott újat mutatni.

A bejelentések sorát a vállalat hibrid ZenBook Flip S-sel nyitotta, amely a cég szerint jelenleg a világ legvékonyabb hasonló, hátrahajtható notebookja - az eszköz 10,9 milliméterével valóban nem foglal sok helyet a táskában, az ráadásul sokkal nehezebb sem lesz tőle, a notebook ugyanis 1,1 kilogrammot nyom. De nem csak maga az eszköz vékony, hanem a 13 hüvelykes kijelzőt övező oldalsó peremek is (felül a cég hagyott helyet egy webkamerának), amelyeket a vállalat "NanoEdge" néven emleget. A kijelzőkeret vékonyítása a gyártók között egyre népszerűbb trend, amelynek egyik nagy zászlóvivője a Dell, XPS 13 készülékével, de a vonatra többek között már a Lenovo is felszállt, ahogy azt az új ThinkPad X1 Carbonnál lehetőségünk volt megtapasztalni.

A 360 fokban hátrahajtható kijelzőnél a felbontás terén sem fogta vissza magát a cég, a gépben 4K érintőpanel dolgozik, amely az aktív érintőtollas bevitelt is támogatja, a cég saját ASUS Pen stylusával, amely 1024 nyomásszint megkülönböztetésére képes. Természetesen mindehhez a Windows Ink funkcionalitás is párosul. A notebookon ujjlenyomat-olvasót is találunk, Windows Hello támogatással, ezt a szenzort  gyártó rendhagyó módon a notebook oldalán helyezte el.

A gép merész, sötétkék fémborítást kapott, az ASUS-tól megszokott körcsiszolt hátoldallal. Érdekes megfigyelni, hogy míg a közelmúltig a színes készülékek jobbára a belépő-középszintre voltak jellemzők, mára a cégek a csúcskategóriában is egyre inkább nyitnak az ezüst vagy fekete mellett más megoldások felé is - a sötétkék kifejezetten népszerű választás, az többek között a Huawei és a HTC csúcstelefonjain is feltűnik. Ami a vasat illeti, a notebookban Intel Core i7 lapka dolgozik (pontos modellszámot még nem tudni), 16 gigabájt LPDDR3 RAM, valamint egy 1 terabájtos PCIe SSD társaságában. A vállalat 11,5 óra üzemidőt ígér a géptől, noha ez vélhetően az "ideális" felhasználási körülményekre vonatkozik. A hibrid ára 1099 dollárnál kezdődik.

Ha Deluxe akkor arany

Az ASUS eseményén a másodikként a ZenBook 3 Deluxe mutatkozott be, amely a gyártó szerint a Flip S-hez hasonlóan kategóriájában a jelenleg kapható legvékonyabb notebook. A 14 hüvelykes ZenBook 3 Deluxe 12,9 milliméter vékony, ugyanakkor nem nehezebb mint a fenti hibrid, szintén 1,1 kilogrammos. A színezet itt is sötétkék, noha arról "Deluxe" lévén nem hiányozhatnak az aranyszínű elemek sem. A 14 hüvelykes kijelző itt Full HD felbontású, és ha peremei nem is olyan vékonyak mint a Flip S-nél, 7,46 milliméterükkel még belefértek a cég "NanoEdge" kategóriájába. A panel egyébként Gorilla Glass 5 borítást kapott a védelem kedvéért.

Az arany színezet a billentyűkre is utat talált, azok a vékony házban egyébként 12 milliméteres billentyűutat produkálnak. A cég úgy látszik idén rákapott az érdekes ujjlenyomat-szenzor pozíciókra, a Zenbook 3 Deluxe-on az érzékelő a touchpad jobb felső sarkában található - természetesen Windows Hello-támogatással. Az aluházban Harman Kardon hangrendszert és Kaby Lake szériás Intel Core i7 processzort találunk, akár 1 terabájtos PCIe SSD-vel és 16 gigabájt RAM-mal. Az eszköz oldalain továbbá 2 Thunderbolt 3 támogatással érkező USB-C aljzat is található, amelyen keresztül a gyártó XG Station 2 külső grafikuskártya-dokkolójával is felturbózhatjuk a notebook teljesítményét. Az eszköztől a gyártó 9 órás akkus üzemidőt ígér, a kezdőár pedig 1199 dollár lesz.

Üzleti izom

A vállalati felhasználók bombardírozását a cég az új ASUS ZenBook Próval folytatta: az ugyancsak kék színben hirdetett, 15,6 hüvelykes 4K érintőkijelzővel szerelt gép kifejezetten izmosra sikerült, abban a Kaby Lake generációs négymagos Intel Core i7 chipek mellé dedikált GPU is került egy Nvidia GTX 1050 Ti chip formájában, 4 gigabájt GDDR5 memóriával. A RAM itt is 16 gigabájtnál tetőzik és az ismerős 1 terabájtos PCIe SSD is elérhető. Az erős hardvernek ugyanakkor hely is kell, a notebook így 18,9 milliméteresre hízott, kategóriájában azonban ez is bőven elfogadhatónak mondható, még az 1,8 kilogrammos tömeggel együtt is.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Így ráadásul a gépen a két Thunderbolt 3-as USB-C aljzat mellett egy teljes értékű HDMI 1.4 port is elfért - ami komoly kihagyás, a GTX 1050 Ti-ről a 2.0-s szabványú csatlakozót is kivezethette volna a gyártó. A notebook, akárcsak a ZenBook 3 Deluxe, két külső 4K kijelzővel is megbirkózik. Az eszközön egy miroSD kártyaolvasót is találunk. A MacBook Próval és társaival szemben harcba induló készülékhez a gyártó egészen ütős, 12-14 órás akkus üzemidőt ígér, a gépet ráadásul gyorstöltési funkcióval is felszerelte, így a teljesen lemerült notebook 49 perc alatt tölthető fel 60 százalékig. Az új ZenBook Pro júliusban lesz elérhető, nettó 1299 dolláros kezdőáron.

VivoBook S és Pro

A barátságosabb árkategóriákat az ASUS első körben a VivoBook S-sel veszi ostrom alá. Szerencsére az alacsonyabb ár úgy tűnik nem megy az anyagminőség rovására, akárcsak a drágább modellek, a VivoBook S is alumíniumházban érkezik - utóbbi 17,9 milliméter vékony, maga a gép pedig másfél kilogrammot nyom. Noha az ár itt alacsonyabbról indul, igény szerint egészen figyelemreméltó hardvert pakolhatunk a notebookba: a Core i7 chip mellett GeForce 940MX dedikált grafika, 16 gigabájt RAM, illetve egy 512 gigabájtos SSD-ből és 2 terabájtos merevlemezből álló kombinált tárhely is elfér. A 15,6 hüvelykes kijelző itt legfeljebb Full HD felbontásban érhető el - cserébe viszont a készülék ajánlott fogyasztói ára nettó 499 dollárról indul.

A VivoBook Prónál már 4K panel is elérhető, a processzor pedig akár az Intel Core i7 H sorozatból is kikerülhet, vagyis két- és négymagos verzióban is kérhetjük a gépet. A dedikált grafika ennél a modellnél igény szerint Nvidie GeForce GTX 1050 is lehet, a RAM- és tárhely lehetőségek pedig ugyanazok, mint a VivoBook S esetében. A nagyobb teljesítményű hardvernek valamivel nagyobb hely is kell, a gép már 19,2 milliméteres és 2,2 kilogrammot nyom. A VivoBook Pro nettó 799 dolláros indulóáron jelenik majd meg a boltok polcain.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.

GEMINI

3

Licencelné az Apple a Google generatív MI modelljét

2024. március 18. 10:34

A Google Gemini hozná el a generatív képességeket az iPhone-okra, legalábbis már zajlanak az erről szóló tárgyalások. A részleteket egyelőre még nem véglegesítették a felek.