Szerző: Hlács Ferenc

2016. augusztus 1. 12:55

Windows 10 Anniversary Update: mit hoz?

Tíz, az évfordulós frissítéssel érkező újdonságot szedtünk csokorba, amelyekre a napokban számíthatnak a Windows 10 felhasználók. Fejlettebb Edge, átláthatóbb akkubeállítások, sötét UI - sok területen újít a Microsoft.

Küszöbön a Windows 10 évfordulós frissítése, az Anniversary Update, amely a rendszer eddigi legnagyobb ráncfelvarrásának ígérkezik. Noha a felület alapvetően nem változik, a Microsoft egy sor hasznos újítással egészíti ki a szoftvert, ebből szedtünk most össze néhányat. Az új funkciókat egyébként a bátrabbak az rendszer Insider Preview verzióiban már kipróbálhatták.

Windows Ink: tollas hardver alá tollas rendszert

Kezdjük a sort a Windows Inkkel: a Microsot az Anniversary Update-tel végre szélesre tárja kapuit az érintőtollas bevitelre fókuszáló eszközök között és egy sor, a stylusokat natívan támogató szoftveres eszközt, például új fejlesztői API-kat hoz rendszerbe. Ennek épp ideje volt, hiszen a vállalat Surface-ekkel már évekkel ezelőtt világossá tette, hogy  PC-s víziójának az érintőtollak szerves részét képezik.

Sketchpad

A Windows Ink funkciói a tálca jobb szélén megjelenő, apró toll ikonra bökve érhetők el, innen a kijelzőre ragasztható virtuális post-iteket hozhatunk létre, amelyekre szabad kézzel firkálhatunk vagy épp gépelhetünk is, illetve ugyanitt a Screen Sketch funkcióval egy a kijelző aktuális állapotára is firkálgathatunk. Szintén ezen az indítófelületen található a következő generációs, érintőtollhoz tervezett Paintként emlegetett Sketchpad app is, ebben felhasználó szabadon rajzolgathat többféle virtuális tollheggyel, illetve egy két ujjal mozgatható virtuális vonalzó is helyet kapott benne.

A tálcáról előhívható felületről a Windows Store kifejezetten stylus-okhoz fejlesztett appjai is elérhetők. A Windows Ink API-t használó összes appban támogatja a nyomásérzékeny tollakat, erősebb nyomásra vastagabb, gyengébben vékonyabb vonalakat rajzol, továbbá a beállításokban a stylusok külön menüpontot is kapnak. Az Insider Preview-ban már jó ideje elérhető funkciópakkot a Fujitsu Stylistic R726 hibrid felületén mi is kipróbáltuk, erről az érdeklődők itt olvashatnak részletesebben.

Windows Hello - már nem csak a zárképernyőn

A Windows 10-zel megismert Windows Hello beléptetőrendszer is terjeszkedni kezd az évordulós frissítéssel, a biometrikus azonosításra építő keretrendszer már nem csak az operációs rendszerbe engedheti be a felhasználókat, de akár a webes szolgáltatásoknál vagy natív alkalmazásoknál is használható lesz beléptetésre. A funkció első körben csak a cég Edge böngészőjében lesz elérhető, az API megnyitásával azonban a Chrome-ba és a Firefoxba is megérkezhet. Egyelőre mindenesetre a Hello komoly versenyelőnyt jelenthet a Microsoft böngészője számára, legalábbis ha a webfejlesztők elkezdik majd használni azt.

Edge kiegészítők

Ha pedig már az Edge-nél tartunk, a szoftver a beléptetésen túl is hoz újdonságokat, ezek közül a legtöbben valószínűleg a kiegészítők rég várt támogatására kapják majd fel a fejüket. Néhány, más platformokon népszerű címet a Microsoft már most elérhetővé tett, ilyenek az AdBlock, az EverNote, a LastPass, illetve a 1Password is, noha a frissítést követően rövidesen számos új appra is számíthatunk. Az Edge továbbá már a Windows 10 Action Center értesítési központjába is áttolhatja üzeneteit, sőt a cég szerint az update-tel a böngésző akkus étvágya a riválisoknál 70 százalékkal lesz majd barátságosabb.

Akkubeállítások: minden egy helyen

Az akkus üzemidő megnyújtását célzó fejlesztések ráadásul nem merülnek ki ennyiben: a fogyasztásra vonatkozó, eddig több helyen szétszórt beállításokat a vállalat a jövőben egyetlen "Battery" menüpont alatt egyesíti, innen lesz elérhető minden kapcsolódó beállítás, beleértve az energiatakarékos üzemmódot is, továbbá ugyancsak innen lesz mód egyenként szabályozni, hogy a háttérben futó appok milyen mértékben férnek hozzá a gép erőforrásaihoz. Utóbbival egyébként a vállalat szerint nem csak leállnak a kijelölt alkalmazások, ha a felhasználó bekapcsolja az akkukímélő módot, de a rendszer az egy ideje nem használt, a háttérben viszont még dolgozó szoftvereket is automatikusan bezárja.

Nem kell többé hegesztőszemüveg az éjjeli munkához

Noha a felhasználói felület nem sokat változik, néhány finomítás azért ezen a téren is várható: ilyen a Dark Theme, amellyel a Windows 10 felületének alapvetően világos, fehér hátterű ablakai feketére - vagy legalábbis nagyon sötét színűre - változtathatók. A funkciónak az éjjeli baglyok valószínűleg különösen örülnek majd, hiszen mikor a monitor az egyetlen fényforrás a sötét szobában, egy óvatlanul megnyitott, fehér beállítások menüt valószínűleg annyian látnak szívesen, mint egy eltévedt fénygránátot.

Szebb, jobb értesítési központ

A fentebb már említett, értesítéseket gyűjtő felület, az Action Center sem úszta meg a tatarozást, abban a frissítéssel átrendezhetővé válnak a gyorsbeállítások csempéi-ikonjai, valamint az egyes alkalmazásokhoz tartozó prioritási szintek is szabályozhatók lesznek, hogy a fontosabb appoktól érkező értesítsek a listán előkelőbb helyen jelenjenek meg. Mindezeken túl az is megszabható, egy-egy szoftver legfeljebb hány értesítést küldhet az Action Center felületére.

Bash!

Noha korábban már beszámoltunk róla, ebből a listából sem mardhat ki a Bash shell érkezése: az újítás a végfelhasználók jelentős részét valószínűleg nem hozza lázba, a fejlesztőket viszont annál inkább, a funkció épp az ő kérésükre került be a rendszerbe. A Windowson elérhető Bash teljes bináris kompatibilitást hoz a linuxos implementációval, így a platformról megismert fejlesztői eszközök már a Microsoft rendszere alatt is használhatóvá válnak. A cégnek nem titkolt célja, hogy ezzel operációs rendszere váljon a fejlesztők elsődleges platformjává, legyen szó webes, androidos vagy épp szerveroldali fejlesztésekről.

Telefonról PC-re vagy PC-ről PC-re - vezeték nélkül

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Anniversary Update egy Connect névre hallgató alkalmazást is hoz, amelynek a PC tulajdonosok mellett a Windows 10-es okostelefont használók örülhetnek - legalábbis azok, akik készülékei támogatják az eszközből kvázi asztali gépet készítő Continuum funkciót. A Connect segítségével dokkoló vagy Miracast adapter nélkül, egy windwosos PC-n is megjeleníthető a telefon asztali felületté alakított tartalma, de a Miracast-képes PC-k képe akár egymásra is továbbítható. A funkcióval az adott gép egere és billentyűzete is használatba vehető a másik masina felületén.

Okosabb Cortana, már ahol elérhető

A frissítést követően a cég virtuális asszisztense, Cortana is okosabb lesz, ráadásul az általa támogatott régiók száma is megnő, Magyarország azonban sajnos még mindig nem fért fel a listára - és nem úgy néz ki, hogy ez a közeljövőben változna. Tőlünk nyugatabbra mindenesetre az asszisztens már a zárképernyőkről is egyszerűen elérhető lesz, továbbá az Office, Calendar és Outlook appok tartalmához is mélyebben hozzáfér majd, továbbá a különböző kérdéseket azok kontextusában is jobban értelmezi - a cég valami hasonlót ígér, mint a Siri-gyilkosként beharangozott Viv, amelynek készítői az elmúlt hónapokban mélyen hallgattak.

Új, egységes Skype, de most tényleg

Végül de nem utolsó sorban új univerzális Skype app is érkezik a rendszerbe. Senkit nem hibáztatunk ha nem tudja követni a különböző "megújult" Skype kiadások sorát, a Microsoft víziója szinte havonta változik a csevegőapp kapcsán, amelyet hol szétbont, hol újraegyesít, hol teljesen új verzióban dob piacra. A nemrég bejelentett variáns a tervek szerint idővel az összes korábbi változatot leváltja majd és az ismert funkciók mellett egy a Windows 10-es appokhoz igazodó, minimalista felületet hoz.

+1: Nincs többé ingyenes frissítés - éljen az ingyenes frissítés!

A lista végén, bár nem tartozik szorosan az Anniversary Update-hez, érdemes megemlékezni róla, hogy július végével a Microsoft lezárta az ingyenes Windows 10 frissítés lehetőségét - legalábbis papírforma szerint. A kisegítő lehetőségeket használók (hangos és/vagy vizuális segítséget igénylők) számára ugyanis a vállalat kapcsolódó oldalán továbbra is ingyenesen érhető el a szoftver. A segédfunkciók persze egyszerűen kikapcsolhatók, a Microsoft pedig nem ellenőrzi, valóban szükségük van-e azokra a felhasználóknak. Ennek megfelelően tehát mindenki saját belátása szerint ellátogathat a cég kapcsolódó oldalára - ezt a linket csak úgy itt hagyjuk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról