Szerző: Hlács Ferenc

2017. május 16. 09:30

Üvegbe öltözött az új HTC csúcsmodell

Új csúcskészüléket villantott a HTC, az U 11 modell üveg készülékháza mellé belső szenzorokat is kapott, amelyekkel a telefon megszorításához rendelhetők különböző funkciók.

A tavasz végét még éppen elcsípve rántotta le a leplet idei csúcsmodelljéről a HTC. A gyártó, akárcsak idén minden jelentős piaci szereplő, szakított a tőle eddig megszokott dizájnnal - legalábbis ami a csúcsmodell-sorozatot illeti, a vállalat januárban bejelentett, 5,7 hüvelykes, második kijelzővel is felszerelt HTC U Ultra modellje ugyanis már jól előrevetítette a cég által idén felvett, fényes-színes irányonalat. Sőt, még a nevezéktant is, a cég ugyanis az "M" sorozattal szakítva, HTC U 11 néven dobja piacra legújabb zászlóvivőjét.

Az új modell tehát elhagyja az egy darabból mart fémházat, amely az elmúlt négy generációban meghatározta a vállalat portfóliójának élharcosait, helyette pedig íves szélű, gömbölyded sarkú üvegborításra vált. Ez senkit ne tévesszen meg, maga a kijelző sík, annak széleit a gyártó nem hajlította meg. Az U 11 egyébként nem sokkal kisebb az említett nagyobb testvérénél, kijelzője 5,5 hüvelyk - a cégtől megszokott módon SuperLCD IPS panelről van szó, 1440x2560 pixel felbontással és 534 PPI pixelsűrűséggel. A vállalat a panelválasztást azzal indokolja az AMOLED-del szemben, hogy jóval alacsonyabb válaszidővel dolgozik. A HTC eseményén kézbe tudtuk fogni az eszközt, az üvegborítás, illetve az alatta húzódó színezés különböző fényviszonyok mellett más-más, érdekes fénytörést produkál, ami tetszetős - persze a felület bőszen gyűjti az ujjlenyomatokat.

Az üvegborítás alatt ott figyel az idei csúcshardver, azaz a négy darab 2,45 gigahertzes és szintén négy 1,9 gigahertzes Kryo maggal operáló Snapdragon 835 chip, valamint a 4 gigabájt RAM és 64 gigabájt tárterület, amely microSD kártyával bővíthető. Egyes régiókban az eszközből 6 gigabájt operatív tárral és 128 gigabájt tárhellyel szerelt verzió is megjelenik.

Ahol pluszt jelent a megszorítás

Az igazi újítást azonban nem a hardvert boncolgatva, hanem a telefont kézbe fogva, pontosabban szorítva kell keresni: a gyártó Edge Sense névre keresztelt "szorításérzékeléssel" szerelte fel a telefont, amely képes észlelni, ha a felhasználó erősebben rámarkol - hogy pontosan milyen erősségű szorításhoz rendelünk funkciót, az a beállításokban adható meg. Mert hogy az eszköz szorongatásához különböző képességeket rendelhetünk hozzá, mindjárt kettőt, rövid szorításra bekapcsolhat például a kamera, hosszúra pedig a hátlapi LED, vagy épp valamilyen app indulhat el. A funkciót a cég az alkalmazásfejlesztők számára is hozzáférhetővé teszi, így a szorítás egyes appokban más-más szerepet kaphat.

A szorongatás érzékelését a gyártó a készülékházban elhelyezett ultrahangos szenzorokkal oldotta meg, így nem számít, hogy szabad kézzel, netán kesztyűben markolunk rá a telefonra, sőt akár víz alatt is rászoríthatunk, ahol a kijelző nyomkodása jellemzően nem túl hatásos. Lényegében egy extra funkciógombot képzeljünk el, amelynek használatához nem kell fogást váltani a telefonon. A víz alatti példa egyébként nem véletlen, az U 11 ugyanis IP67-es védettségi besorolással rendelkezik, vagyis por ellen teljes mértékben védett, vízbe pedig egy méter mélységig vihetjük magunkkal, maximum fél óra erejéig.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A készülékházon, ahogy tavaly, most is elöl kapott helyet az ujjlenyomat-olvasó, teljesen eltűnt viszont róla a 3,5 milliméteres audiojack, akárcsak a cég idén bejelentett többi eszközén. Merész lépésről van szó, amelyet már több más cég is megtett, élükön az Apple-lel, általában jelentősen megosztva a közönséget. A HTC természetesen mellékel USB-C-audiojack átalakítót a telefonhoz, illetve egy USB-C csatlakozóval szerelt headsetet is. Utóbbi érdekessége, hogy fülbe illeszthető részén is mikrofonok figyelnek, amelyek segítségével a gyártó szerint fel tudja térképezni a viselő fülének belsejét, majd annak megfelelően, személyre szabottan alakítani az eszköz hangzását. A funkciót rövid ideig lehetőségünk volt kipróbálni, a "hangolás" után a füles valóban érezhetően jobb eredményt produkált - persze ez csak rövid első benyomás, így a végső ítéletet fenntartjuk a tesztre!

Google Assistant, Sense Companion, Alexa sziasztok!

Ha pedig már a mikrofonokhoz kanyarodtunk, azokból nem csak a fülesben, de a készülékházban is több van a vártnál. A telefonban mindjárt négy mikrofon található, amelyek a cég szerint akár 5 méter távolságból ("far field microphone") is jól hallják a felhasználót. Erre azért van szükség, mert a vállalat az eszközben kiemelt helyet szán a hangvezérelt virtuális asszisztenseknek - a többes szám itt nem véletlen, a HTC ugyanis saját, Sense Companionja mellett más megoldások előtt is sarkig tárja a készülék kapuit, azon így mindenki ízlés szerint használhat Google Assistantot, sőt ahol elérhető, Amazon Alexát is. A vállalat tehát nem száll be az asszisztens-viadalba, amely az okostelefon- és okosotthon-piacon egyre kiélezettebb, főként miután abba saját megoldásával már a Samsung is beszállt. Inkább átengedi a terepet két olyan megoldásnak amelyek már bizonyítottak a felhasználók előtt. Ez a biztosan sokak tetszését elnyeri majd, különösen ha már korábban elkezdték használni az Amazon vagy a Google termékét.

A kamerák terén a gyártónak  korábban volt egy kis hullámvölgye, a tavalyi M10 szenzora azonban már kifejezetten jól teljesített, a cég pedig ugyancsak élvonalbeli teljesítményt ígér a HTC U 11-től is. Az eszköz a cégtől már ismert UltraPixel szenzortechnológiát használja, amely nagyobb érzékelővel hivatott felturbózni a képminőséget gyenge fényviszonyok között is. Eddig ehhez a megoldáshoz jellemzően alacsony felbontás társult, most azonban a cég egy 12 megapixeles szenzort tett a kamerába, optikai képstabilizációval kiegészítve. Mindezek mellett a kamera, egy "Acoustic Focus" nevű funkciót is kap, ez videózás közben vethető be, ilyenkor az eszköz automatikusan a domináns hangforrásra, például a felvételen beszélő szónokra vagy zenészre húzza a fókuszt.

A készülékben egy 3000 mAh kapacitású akku található, ez mára szabványosnak mondható ekkora kijelzőméret környékén. Azt egyelőre nem tudni, hogy a HTC új csúcsmodellje milyen áron kerül a boltokba.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.