Szerző: Gálffy Csaba

2017. március 29. 14:59

Okos böngészős előzményekkel jön az új Vivaldi

A "hipszterböngésző" új kiadása segít elemezni saját böngészési mintázatunkat.

Új funkciókkal gyarapodott a régi operások által gründolt Vivaldi böngésző új, 1.8-as kiadása. A legérdekesebb újdonság a teljesen újrarajzolt böngészési előzmények (browsing history) felület, amely a sivár URL-lista helyett vizualizálni igyekszik a felhasználó szokásait - és nem mellesleg segít megtalálni a meglátogatott címek között azt, amelyet éppen keresünk.

Minden népszerűbb böngészőnek része az előzmények nézet, amelyben a korábban látogatott címeket vehetjük sorba - ez alól a privát böngészés jelent csak kivételt általában. Ezek a listák általában kereshetőek, de ezen felül eléggé elhanyagoltak, így felhasználói élmény dolgában messze elmaradnak a böngészés átlagos színvonalától, így a felhasználók inkább nekiállnak webes keresővel kikeresni az egyszer már meglátogatott weboldalt.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A fejlesztők egyébként némi ideológiát (és üzleti modellt) is fűznek a magyarázathoz. A bejegyzés szerint ugyanis általában a böngészők jutalékot kapnak a felhasználók keresései után, így a böngészőfejlesztőknek elemi érdekük hogy ne az előzményeket, hanem a kényelmesen kitűzött keresőmezőt használva találjanak vissza (újra) a meglátogatott weboldalra a felhasználók - érintve közben a reklámokkal alaposan megtűzdelt találati oldalt. Ezzel szemben a Vivaldi "másképp gondolkodik" és igyekszik az előzményeket is használhatóvá tenni.

Ennek egyik eredménye, hogy nem csak kulcsszavas keresés működik az előzményekben, napokra lebontva is listázhatjuk a leggyakrabban látogatott doméneket, amelyeket kategóriák (például híroldalak) szerint is bonthatunk. A jó hír, hogy a tárolt adatok a felhasználó gépén vannak és azt nem is küldi fel a felhőbe a böngésző, így ez az analitika kizárólag a gép előtt ülőnek érhető el.

Van más is

A teljesen újratervezett előzményeken túl persze további fejlesztéseket is kapott a Chromium-alapú böngésző. Az egyik ilyen, hogy jegyzeteket készíthetünk immár drag-and-drop gesztussal is, a kiemelt szövegrészletet ehhez elegendő a jegyzetek oldalsávra húzni. Fejlődött a némítás is, immár a felhasználó dönti el, hogy mi zenélhet - csak az aktív ablak, a háttérben lévő tabok vagy mindegyik - vagy ha az aktív fül hangoskodik, akkor a háttérben lévőket lehúzza.

Emellett be- és kikapcsolható a böngésző automatikus frissítése, beállítható a kezdőképernyő, indítható képkeresés a kontextuális menüből - a lista hosszan folyatható, az újdonságok sora a hivatalos bejelentésben olvasható.

a címlapról