Szerző: Asztalos Olivér

2017. március 28. 10:30

HPE: itt a SimpliVity felvásárlás első gyermeke

Egy aktuális ProLiant szerver és az OmniStack párosításából született a SimpliVity 380, a cég új generációs hiperkonverges megoldása.

Megszületett a SimpliVity felvásárlás első gyermeke, a januárban megszerzett startup a korábban kiadott, OmniStack szoftverét keresztezte a HPE ugyancsak már korábban megjelent ProLiant DL380 szerverével. Az így összeállt SimpliVity 380-at három kiadásban kínálja a cég, kis- és középvállalatok mellett nagyvállalati verzióban is elérhető lesz a hiperkonvergens rendszer.

Mindhárom kiszerelés két Intel Xeon E5-2600 v4 (Broadwell-EP) processzort tartalmaz, így modelltől függően 16 és 44 között mozoghat a magszám, a központi egységekhez kapcsolt memória kapacitása pedig 142 és 1467 gigabájt között változhat. A komolyabb eltéréseket természetesen a háttértár környékén kell keresni, míg a kisvállalatoknak szánt kiépítésben öt darab 1,9 terabájtos SSD van RAID 5-be konfigurálva, addig a középvállalatok igényeihez tervezett megoldásban már kilenc darab hasonló kapacitású jutott RAID 6 konfiguráció mellett. A nagyvállalati verzió tovább emeli az SSD-k számát, a 12 darab 1,9 terabájtos meghajtó 20-40 terabájt bruttó tárkapacitást biztosíthat.

Hiperkonvergens rendszerekről lévén szó, most sem a hardverben, azaz jelen esetben a teljesen sztenderd x86-os ProLiant DL380-ban lapul a lényeg, a hozzáadott értéketet az OmniStack szoftver szolgáltatja. Ez teljesen szabványos (már háttértárral alaposan kitömött) szerverekre húz egy réteget, amellyel ezeket egységes, egyben kezelhető egésszé tudja összegyúrni. A különböző szerverekben található tárolók egyetlen virtualizált storage-ként kezelhetőek, a szoftver képességeitől függően olyan fejlett képességekkel, mint deduplikáció vagy DR (ebben a SimpliVity például a piac előtt járt, igaz, ehhez egy dedikált hardveres gyorsítóra, az Accelerator Cardra volt szüksége). Ennek megfelelően a SimpliVity 380-nál alapértelmezetten aktív a deduplikáció és a tömörítés, ezeknek köszönhető a nettó értéknél esetenként akár 1,75-ször nagyobb bruttó tárkapacitás.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A HPE a SimpliVity 380 mellett meghagyja saját, HC 380 típusjelzésű megoldását. Ez a HPE StoreVirtual VSA tárolóalkalmazással és a OneView menedzsment és automatizációs szoftverrel kombinálja a ProLiant DL380-at, a kombináció pedig (mostantól) egyszerűbb környezethez ajánlja a cég, ami virágnyelven a SimpliVity magasabb fejlettségi szintjére utal. A párhuzamosság ugyanakkor nem tart majd sokáig, az év második felében teljesen összeolvad a két megoldás, ami valószínűleg egyszerűen a StoreVirtual teljes nyugdíjazását jelenti majd. Ezt erősíti meg a SimpliVity név megtartása is, ami a HPE szerint remekül cseng, nem utolsó sorban pedig egyértelműen jelzi, hogy a vállalat egy teljesen új irányba indult el a hiperkonvergens piacon.

Konvergens? Akkor inkább hiperkonvergens

Az IDC friss piackutatása szerint az előreintegrált "konvergens" és hiperkonvergens rendszerek piaca meglehetősen vérszegény volt az utolsó negyedévben, a HPE pedig kimondottan gyengén teljesített, közel 30 százalékot esett a vállalat ilyen integrált megoldásokból származó bevétele. Ennél is nagyobbat zakózott a Dell, a piacvezető bevétele 32,4 százalékot zuhant az év végén, egyedül a Cisco-NetApp duó tudott növekedni, a 44,5 százalékos gyarapodás 487 millió dolláros bevételt hozott a konyhára. Ez némileg ellensúlyozta a komplett piac eredményét, ami ezzel együtt is 15,7 százalékot zsugorodott az utolsó negyedévben.

Míg a már lassan hagyományosnak számító konvergens rendszerek gyengén teljesítenek, a hiperkonvergens megoldások egyenesen kilőttek. A forgalom 87,3 százalékkal nőtt az utolsó negyedévben, ami már a teljes konvergens piac 22,6 százalékát teszi ki. Nem véletlen tehát, hogy a HPE is gyors ütemben állítja át portfólióját a megszerzett SimpliVity platformra, a gyorsan növekvő piacon fontos minél erősebb pozíciókat kiépíteni. A hiperkonvergens rendszerek ugyanis egységes és egységesen vezérelhető platformok - a platform-logika érvényesül is.

a címlapról