Szerző: Asztalos Olivér

2017. március 28. 10:30

HPE: itt a SimpliVity felvásárlás első gyermeke

Egy aktuális ProLiant szerver és az OmniStack párosításából született a SimpliVity 380, a cég új generációs hiperkonverges megoldása.

Megszületett a SimpliVity felvásárlás első gyermeke, a januárban megszerzett startup a korábban kiadott, OmniStack szoftverét keresztezte a HPE ugyancsak már korábban megjelent ProLiant DL380 szerverével. Az így összeállt SimpliVity 380-at három kiadásban kínálja a cég, kis- és középvállalatok mellett nagyvállalati verzióban is elérhető lesz a hiperkonvergens rendszer.

Mindhárom kiszerelés két Intel Xeon E5-2600 v4 (Broadwell-EP) processzort tartalmaz, így modelltől függően 16 és 44 között mozoghat a magszám, a központi egységekhez kapcsolt memória kapacitása pedig 142 és 1467 gigabájt között változhat. A komolyabb eltéréseket természetesen a háttértár környékén kell keresni, míg a kisvállalatoknak szánt kiépítésben öt darab 1,9 terabájtos SSD van RAID 5-be konfigurálva, addig a középvállalatok igényeihez tervezett megoldásban már kilenc darab hasonló kapacitású jutott RAID 6 konfiguráció mellett. A nagyvállalati verzió tovább emeli az SSD-k számát, a 12 darab 1,9 terabájtos meghajtó 20-40 terabájt bruttó tárkapacitást biztosíthat.

Hiperkonvergens rendszerekről lévén szó, most sem a hardverben, azaz jelen esetben a teljesen sztenderd x86-os ProLiant DL380-ban lapul a lényeg, a hozzáadott értéketet az OmniStack szoftver szolgáltatja. Ez teljesen szabványos (már háttértárral alaposan kitömött) szerverekre húz egy réteget, amellyel ezeket egységes, egyben kezelhető egésszé tudja összegyúrni. A különböző szerverekben található tárolók egyetlen virtualizált storage-ként kezelhetőek, a szoftver képességeitől függően olyan fejlett képességekkel, mint deduplikáció vagy DR (ebben a SimpliVity például a piac előtt járt, igaz, ehhez egy dedikált hardveres gyorsítóra, az Accelerator Cardra volt szüksége). Ennek megfelelően a SimpliVity 380-nál alapértelmezetten aktív a deduplikáció és a tömörítés, ezeknek köszönhető a nettó értéknél esetenként akár 1,75-ször nagyobb bruttó tárkapacitás.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A HPE a SimpliVity 380 mellett meghagyja saját, HC 380 típusjelzésű megoldását. Ez a HPE StoreVirtual VSA tárolóalkalmazással és a OneView menedzsment és automatizációs szoftverrel kombinálja a ProLiant DL380-at, a kombináció pedig (mostantól) egyszerűbb környezethez ajánlja a cég, ami virágnyelven a SimpliVity magasabb fejlettségi szintjére utal. A párhuzamosság ugyanakkor nem tart majd sokáig, az év második felében teljesen összeolvad a két megoldás, ami valószínűleg egyszerűen a StoreVirtual teljes nyugdíjazását jelenti majd. Ezt erősíti meg a SimpliVity név megtartása is, ami a HPE szerint remekül cseng, nem utolsó sorban pedig egyértelműen jelzi, hogy a vállalat egy teljesen új irányba indult el a hiperkonvergens piacon.

Konvergens? Akkor inkább hiperkonvergens

Az IDC friss piackutatása szerint az előreintegrált "konvergens" és hiperkonvergens rendszerek piaca meglehetősen vérszegény volt az utolsó negyedévben, a HPE pedig kimondottan gyengén teljesített, közel 30 százalékot esett a vállalat ilyen integrált megoldásokból származó bevétele. Ennél is nagyobbat zakózott a Dell, a piacvezető bevétele 32,4 százalékot zuhant az év végén, egyedül a Cisco-NetApp duó tudott növekedni, a 44,5 százalékos gyarapodás 487 millió dolláros bevételt hozott a konyhára. Ez némileg ellensúlyozta a komplett piac eredményét, ami ezzel együtt is 15,7 százalékot zsugorodott az utolsó negyedévben.

Míg a már lassan hagyományosnak számító konvergens rendszerek gyengén teljesítenek, a hiperkonvergens megoldások egyenesen kilőttek. A forgalom 87,3 százalékkal nőtt az utolsó negyedévben, ami már a teljes konvergens piac 22,6 százalékát teszi ki. Nem véletlen tehát, hogy a HPE is gyors ütemben állítja át portfólióját a megszerzett SimpliVity platformra, a gyorsan növekvő piacon fontos minél erősebb pozíciókat kiépíteni. A hiperkonvergens rendszerek ugyanis egységes és egységesen vezérelhető platformok - a platform-logika érvényesül is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról