Szerző: HIRDETÉS

2017. március 20. 11:44

Megérkeztek a Fujitsu új all-flash tárolói

Az új modellekel a gyártó immár nem a csúcskategóriás (és méregdrága) szegmenset célozza, árban és képességekben is a mainstream tárolók ellen indul majd harcba a két új eszköz.

Folytatódik a "nagy lecsorgás", vagyis az SSD-k betörése a mainstreambe. A PC-s világ meghódítása még javában zajlik, eközben pedig a vállalati tárolók piacán is egyre lejjebb tud kapaszkodni a technológia. E folyamatot illusztrálja a Fujitsu nemrég piacra dobott két új modellje is, amelyek all-flash (kizárólag SSD-s) megközelítéssel a csúcskategória alá céloznak.

Az all-flash tárolók megjelenése a piacon nem mai történet, már a Fujitsu is dobott piacra ilyet, több, mint két évvel ezelőtt. Az első körös all-flash megoldások kimondottan a teljesítménykritikus szegmenset célozták, ahol a kapacitás (és sokszor az ár) is másodlagos tényező, ellenben a másodpercenként végrehajtható műveletek száma, a késleltetés és az átviteli sebesség kiemelten fontos. Az új generáció ezzel ellentétben már árban, kapacitásban és funkciókban is a mainstream tárolók piacára nevez, így a hagyományos forgótányéros meghajtók hamarosan a kapacitásra optimalizált tárolókba szorulhatnak vissza (ebben ugyanis az SSD-k magas áruk miatt továbbra sem túl versenyképesek).

All-flash, újra

A Fujitsu most két új modellt dob piacra. A kisebb, 2U magas AF250 az egyszerűbb változat, a 6 magos (2 Ghz) processzorral és maximum 64 gigabájt RAM-mal szerelt vezérlőre 2-24 meghajtó köthető, a maximális nyers kapacitás 92 terabájt. A hálózati kapcsolatnál 8 darab Fibre Channel illetve 8 darab 10 gigabites iSCSI áll rendelkezésre. A nagyobb modell az 5U magas Eternus AF650, amely már 10 magos, 3 GHz-es vezérlőchipet kapott, a helyi memória pedig 256 gigabájt lehet. Ez a modell akár 96 meghajtót is képes fogadni, a nyers kapacitás így 368 terabájt maximum.

Kiszámolható, hogy a legnagyobb SSD, amit a Fujitsu kínál az 3,84 terabájt kapacitású, emellett 1,92 terabájtos, illetve 960 és 400 gigabájtos meghajtók is kérhetőek. A cég ígérete szerint később még nagyobb kapacitású SSD-k is elérhetőek lesznek, így a tárolók egyre nagyobb nyers kapacitásra bővíthetőek idővel.

Az új tárolókban tehát már nem az SSD-k, hanem a pozicionálás és a funkciók az igazán érdekesek. Mindkét tároló képes például részvételre Storage Clusterben, ez a Fujitsu nevezéktanában a tükrözött, failoverre bevethető elrendezést jelenti. A váltás pedig flash-flash, illetve flash-diszk vonatkozásban is elérhető, az alkalmazás (vagy adatbázis) számára teljesen transzparens módon.

A tárolók képesek inline deduplikációra és tömörítésre is (ezért a jelentős RAM-kapacitás), ennek ára pedig benne van az eszköz költségében. Érdekesség, hogy a deduplikáció kötetenként ki-be kapcsolható, így az overheadet nem kell megfizetni olyan adatok esetében, ahol a dedup jobbára hatástalan maradna. Ez nem minden tárolónál van így, az EMC Unity modelljei például nem támogatják a deduplikációt, az XtremIO-nál van, viszont kikapcsolhatatlanul. Ez, és a ki-be kapcsolható tömörítés azt jelenti, hogy egészen finom szemcsézettséggel optimalizálhatóak az egyes kötetek kapacitásra vagy teljesítményre.

A tároló emellett kipipálja az olyan funkciókat is, mint az alkalmazásonként beállítható QoS, amellyel priorizálni lehet egyik-másik alkalmazás elérését, és beállítható például maximális válaszidő is, hogy azért túl hosszúra ne engedje a gyeplőt a rendszer.

A tárolók elérhetőek kereskedelmi forgalomban - itthon is.

[A Fujitsu Technology Solutions Kft. megbízásából készített anyag.]

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.