Szerző: Asztalos Olivér

2016. október 6. 13:40

A rakéta sebességével terjed az SSD

2016 eddig az SSD éve a számítástechnikában. Rohamosan nő a kereslet a meghajtók iránt, amivel a gyártók kapacitásbővítése egyelőre nem vette fel a lépést. Megállhat az áresés, sőt, némi rövid távú áremelkedés sem elképzelhetetlen.

Minden szinten rohamosan növekednek az SSD-k eladásai, állítja a TrendFocus adataira támaszkodva az AnandTech. Az eladások egy év alatt 41,2 százalékkal emelkedtek, így a merevlemezek a kliens gépek mellett a kiszolgálókból is egyre inkább kiszorulnak. Több iparági forrás szerint is egyre nehezebb kiszolgálni a megugrott igényeket, ami akár áremelkedéshez is vezethet.

Az idei második negyedévben összesen 33,7 millió darab SSD-t szállítottak le, ez nagyjából 10 millióval több az előző év hasonló időszakához mérten, a megelőző negyedévhez viszonyítva pedig 9,5 százalékkal nőttek az értékesítések. Utóbbiban szerepet játszhat, hogy az IDC és a Gartner szerint is valamelyest emelkedtek a PC-s eladások.

A kliens SSD-k eladásai rekordot döntöttek a második negyedévben, ami a tendenciát figyelembe véve nem meglepő. A növekedést több tényező segítette, melyek között első helyen szerepel az árak csökkenése, a belépőszintű meghajtók árai a TLC és a TLC 3D NAND-ok térhódításának hála sosem látott mélységekben vannak. A második negyedévben a 120/128 gigabájtos meghajtók árának átlaga nettó 37 dollár körül mozgott, a 240-256 gigabájtosokat pedig 60 dollár körül árulták a kiskereskedők.

Bár kisebb mértékben, de ugyancsak pozitív hatással volt a növekedésre a PCI Express felület és az NVMe protokoll terjedése, mely kettő korábban nem látott sebességi értékeket hozott a piacra, a Samsung legújabb sorozatának lassan már a M.2/U.2 szabvány által nyújtott nagyjából 4 GB/s-os plafon is alacsony lesz. Ezt a tempót, illetve az ezzel járó felárat még sokan nem szeretnék megfizetni, így továbbra is a SATA felületű meghajtók a legnépszerűbbek.

Még a SATA az úr

Az első negyedévben leszállított 33,7 millió SSD közül 29,5 millió volt kliens, körülbelül 4 millió pedig vállalati környezetbe szánt meghajtó. A PC-khez tervezett modellek eladásai 44 százalékkal nőttek, ami a teljes átlagnál magasabb érték, ugyanis az enterprise SSD-k "csak" 37 százalékos növekedést mutattak.

A kliensek között továbbra is a 2,5 hüvelykes meghajtók vannak többségben, ezekből 16,6 millió talált gazdára, a kártyás/modulos, tehát az mSATA/M.2 formátumú termékekből pedig 13 millió kelt el. Az arány a következő 1, legfeljebb 2 évben várhatóan megfordulhat, a kisebb méretű "NYÁK-SSD-k" átveszik a vezetést, ahogy idővel a PCI Express is egyre inkább visszaszorítja az koros SATA csatolót.

A vállalati (enterprise) SSD-k terén is SATA uralom van, aminek egyelőre nem is látszik a vége, hisz a csatoló az elmúlt egy évben folyamatosan, relatíve nagy léptekben növelte részesedését, a nagyjából 4 millió értékesített meghajtóból 3,2 millió volt SATA-s, és csupán 668 000 volt SAS csatolós, PCIe felületet pedig mindössze 200 000 darab használt, igaz utóbbi egy év alatt több mint duplájára növelte részesedését, a tavalyi második negyedévben még csak 81 500 darab SSD-t adtak el PCIe csatolóval.

Rohamosan növekvő kapcitás

A második negyedévben értékesített SSD-k összkapacitása 12,47 exabájt volt, ami közel duplája az egy évvel korábbi értéknek, a növekedés egészen pontosan 93 százalékos volt, hála a már említett TLC és a TLC 3D NAND-nak. Érdekesség, hogy a NAND flash gyártók összesen 29 exabájtnyi chipet állítottak elő, aminek csak a 42,5 százaléka kötött ki SSD-kben, a másik, nagyobb rész okostelefonokba, tabletekbe, és más egyéb beágyazott rendszerekbe került. Több iparági forrás is állítja, hogy az igények már most túlmutatnak a gyártók kapacitásain. Ezt eddig sikerrel kezelték a szereplők, amiben ugyancsak 3D NAND, illetve a technológiának köszönhető nagyobb kapacitású lapkák játszottak főszerepet, de a rétegzett NAND-ot nem tudják olyan ütemben fejleszteni, mint amire jelenleg szükség lenne.

A legyártott összkapacitás emelkedése egyben a meghatók méretének növekedését is magával hozta, egy év alatt 37,3 százalékkal, 268-ról 368 gigabájtra nőtt az SSD-k átlagkapacitása, hála az árcsökkenésnek. Csupán a kliens SSD-ket vizsgálva az átlagos érték már 278 gigabájtnál jár, azaz egyre több PC-ben bukkan fel 250 gigabájt körüli, vagy annál nagyobb meghajtó. Kiszolgálókban ennek közel négyszerese a szám, a második negyedévben elérte az 1 terabájtot az érték, ami leginkább a rohamos léptekben növekvő méretnek köszönhető, például a Samsung már 15 terabájtos meghajtót is kínál vállalati felhasználáshoz. Ez persze az eladásokban is megmutatkozik, a szóban forgó gyártó egy SSD-re eső kapacitása már 420 gigabájt volt.

A dél-koreai gyártó a második negyedévben a leszállított NAND chipek 36,3 százalékát szolgáltatta, a cég SSD-s piaci részesedére pedig 40,8 százalék volt. Utóbbi csökkenő tendenciát mutat, egy évvel korábban még 43,8 százalékos részesedése volt a Samsungnak. A zsugorodást a 31,5 százalékkal több értékesített SSD ellenére könyvelhette el a cég, aki 10,45-ről 13,75 millióra tornászta fel a darabszámot, de a konkurensek ennél jobb munkát végeztek, az Intel és a WDC/SanDisk is növelni tudta piaci részesedését. Előbbi cégnek már nagy szüksége volt erre, hisz az előző három negyedévben csak 3-4 százalék között mozgott részesedése, ami most ismét emelkedni kezdett, legutóbb már 6,8 százalékon állt.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A Samsung részesedésének zsugorodása mögött egy stratégiai döntés állhat, a cég tudatosan próbálja feljebb srófolni az átlagkapacitást úgy, hogy a kisebb meghajtókat egyszerűen kivezeti, az új 960 EVO sorozat legkisebb tagja 250 gigabájtos, párja a PRO pedig 512-ről indít. A dél-koreai vállalat ezzel az eladási átlagárat próbálja emelni a leszállított darabszám, illetve a piaci részesedés rovására.

A piaci részesedés rangsorában a WDC/SanDisk foglalja el a második helyet 4,58 millió leszállított SSD-vel, ami egy év alatt 106 százalékos növekedést takar. A legyártott összkapacitás szempontjából még nagyobbat ment a páros, egy év alatt közel négyszeresére, 0,54-ről 2,07 exabájtra lőtt ki az érték. Ez az egy SSD-re eső átlagkapacitásban is megmutatkozik, 452 gigabájtos értékkel jelenleg a WDC/SanDisk vezeti a listát.

A hideggel együtt fagynak be az árak?

Érdemes lesz figyelni, hogy következő két-három negyedévben hogyan alakulnak az említett trendek, amibe alapvetően szólhat bele az exponenciálisan növekvő piaci igény, melyet a csupán lineárisan emelkedő ellátás várhatóan nem tud majd kielégíteni. Az kiugró igények hátterében oroszlánrészük van az okostelefon gyártóknak, például Apple egy hónapja megduplázta csúcskészülékeinek háttértár-kapacitását, mely példát többen követik (majd). Ez várhatóan az eredményezi, hogy az árak csökkenése egy időre megáll, és nagyjából a jelenlegi szinten ragadnak az összegek, amíg a NAND gyártók fejlesztései utol nem érik az új igényeket.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.