Szerző: Asztalos Olivér

2016. október 6. 13:40

A rakéta sebességével terjed az SSD

2016 eddig az SSD éve a számítástechnikában. Rohamosan nő a kereslet a meghajtók iránt, amivel a gyártók kapacitásbővítése egyelőre nem vette fel a lépést. Megállhat az áresés, sőt, némi rövid távú áremelkedés sem elképzelhetetlen.

Minden szinten rohamosan növekednek az SSD-k eladásai, állítja a TrendFocus adataira támaszkodva az AnandTech. Az eladások egy év alatt 41,2 százalékkal emelkedtek, így a merevlemezek a kliens gépek mellett a kiszolgálókból is egyre inkább kiszorulnak. Több iparági forrás szerint is egyre nehezebb kiszolgálni a megugrott igényeket, ami akár áremelkedéshez is vezethet.

Az idei második negyedévben összesen 33,7 millió darab SSD-t szállítottak le, ez nagyjából 10 millióval több az előző év hasonló időszakához mérten, a megelőző negyedévhez viszonyítva pedig 9,5 százalékkal nőttek az értékesítések. Utóbbiban szerepet játszhat, hogy az IDC és a Gartner szerint is valamelyest emelkedtek a PC-s eladások.

A kliens SSD-k eladásai rekordot döntöttek a második negyedévben, ami a tendenciát figyelembe véve nem meglepő. A növekedést több tényező segítette, melyek között első helyen szerepel az árak csökkenése, a belépőszintű meghajtók árai a TLC és a TLC 3D NAND-ok térhódításának hála sosem látott mélységekben vannak. A második negyedévben a 120/128 gigabájtos meghajtók árának átlaga nettó 37 dollár körül mozgott, a 240-256 gigabájtosokat pedig 60 dollár körül árulták a kiskereskedők.

Bár kisebb mértékben, de ugyancsak pozitív hatással volt a növekedésre a PCI Express felület és az NVMe protokoll terjedése, mely kettő korábban nem látott sebességi értékeket hozott a piacra, a Samsung legújabb sorozatának lassan már a M.2/U.2 szabvány által nyújtott nagyjából 4 GB/s-os plafon is alacsony lesz. Ezt a tempót, illetve az ezzel járó felárat még sokan nem szeretnék megfizetni, így továbbra is a SATA felületű meghajtók a legnépszerűbbek.

Még a SATA az úr

Az első negyedévben leszállított 33,7 millió SSD közül 29,5 millió volt kliens, körülbelül 4 millió pedig vállalati környezetbe szánt meghajtó. A PC-khez tervezett modellek eladásai 44 százalékkal nőttek, ami a teljes átlagnál magasabb érték, ugyanis az enterprise SSD-k "csak" 37 százalékos növekedést mutattak.

A kliensek között továbbra is a 2,5 hüvelykes meghajtók vannak többségben, ezekből 16,6 millió talált gazdára, a kártyás/modulos, tehát az mSATA/M.2 formátumú termékekből pedig 13 millió kelt el. Az arány a következő 1, legfeljebb 2 évben várhatóan megfordulhat, a kisebb méretű "NYÁK-SSD-k" átveszik a vezetést, ahogy idővel a PCI Express is egyre inkább visszaszorítja az koros SATA csatolót.

A vállalati (enterprise) SSD-k terén is SATA uralom van, aminek egyelőre nem is látszik a vége, hisz a csatoló az elmúlt egy évben folyamatosan, relatíve nagy léptekben növelte részesedését, a nagyjából 4 millió értékesített meghajtóból 3,2 millió volt SATA-s, és csupán 668 000 volt SAS csatolós, PCIe felületet pedig mindössze 200 000 darab használt, igaz utóbbi egy év alatt több mint duplájára növelte részesedését, a tavalyi második negyedévben még csak 81 500 darab SSD-t adtak el PCIe csatolóval.

Rohamosan növekvő kapcitás

A második negyedévben értékesített SSD-k összkapacitása 12,47 exabájt volt, ami közel duplája az egy évvel korábbi értéknek, a növekedés egészen pontosan 93 százalékos volt, hála a már említett TLC és a TLC 3D NAND-nak. Érdekesség, hogy a NAND flash gyártók összesen 29 exabájtnyi chipet állítottak elő, aminek csak a 42,5 százaléka kötött ki SSD-kben, a másik, nagyobb rész okostelefonokba, tabletekbe, és más egyéb beágyazott rendszerekbe került. Több iparági forrás is állítja, hogy az igények már most túlmutatnak a gyártók kapacitásain. Ezt eddig sikerrel kezelték a szereplők, amiben ugyancsak 3D NAND, illetve a technológiának köszönhető nagyobb kapacitású lapkák játszottak főszerepet, de a rétegzett NAND-ot nem tudják olyan ütemben fejleszteni, mint amire jelenleg szükség lenne.

A legyártott összkapacitás emelkedése egyben a meghatók méretének növekedését is magával hozta, egy év alatt 37,3 százalékkal, 268-ról 368 gigabájtra nőtt az SSD-k átlagkapacitása, hála az árcsökkenésnek. Csupán a kliens SSD-ket vizsgálva az átlagos érték már 278 gigabájtnál jár, azaz egyre több PC-ben bukkan fel 250 gigabájt körüli, vagy annál nagyobb meghajtó. Kiszolgálókban ennek közel négyszerese a szám, a második negyedévben elérte az 1 terabájtot az érték, ami leginkább a rohamos léptekben növekvő méretnek köszönhető, például a Samsung már 15 terabájtos meghajtót is kínál vállalati felhasználáshoz. Ez persze az eladásokban is megmutatkozik, a szóban forgó gyártó egy SSD-re eső kapacitása már 420 gigabájt volt.

A dél-koreai gyártó a második negyedévben a leszállított NAND chipek 36,3 százalékát szolgáltatta, a cég SSD-s piaci részesedére pedig 40,8 százalék volt. Utóbbi csökkenő tendenciát mutat, egy évvel korábban még 43,8 százalékos részesedése volt a Samsungnak. A zsugorodást a 31,5 százalékkal több értékesített SSD ellenére könyvelhette el a cég, aki 10,45-ről 13,75 millióra tornászta fel a darabszámot, de a konkurensek ennél jobb munkát végeztek, az Intel és a WDC/SanDisk is növelni tudta piaci részesedését. Előbbi cégnek már nagy szüksége volt erre, hisz az előző három negyedévben csak 3-4 százalék között mozgott részesedése, ami most ismét emelkedni kezdett, legutóbb már 6,8 százalékon állt.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Samsung részesedésének zsugorodása mögött egy stratégiai döntés állhat, a cég tudatosan próbálja feljebb srófolni az átlagkapacitást úgy, hogy a kisebb meghajtókat egyszerűen kivezeti, az új 960 EVO sorozat legkisebb tagja 250 gigabájtos, párja a PRO pedig 512-ről indít. A dél-koreai vállalat ezzel az eladási átlagárat próbálja emelni a leszállított darabszám, illetve a piaci részesedés rovására.

A piaci részesedés rangsorában a WDC/SanDisk foglalja el a második helyet 4,58 millió leszállított SSD-vel, ami egy év alatt 106 százalékos növekedést takar. A legyártott összkapacitás szempontjából még nagyobbat ment a páros, egy év alatt közel négyszeresére, 0,54-ről 2,07 exabájtra lőtt ki az érték. Ez az egy SSD-re eső átlagkapacitásban is megmutatkozik, 452 gigabájtos értékkel jelenleg a WDC/SanDisk vezeti a listát.

A hideggel együtt fagynak be az árak?

Érdemes lesz figyelni, hogy következő két-három negyedévben hogyan alakulnak az említett trendek, amibe alapvetően szólhat bele az exponenciálisan növekvő piaci igény, melyet a csupán lineárisan emelkedő ellátás várhatóan nem tud majd kielégíteni. Az kiugró igények hátterében oroszlánrészük van az okostelefon gyártóknak, például Apple egy hónapja megduplázta csúcskészülékeinek háttértár-kapacitását, mely példát többen követik (majd). Ez várhatóan az eredményezi, hogy az árak csökkenése egy időre megáll, és nagyjából a jelenlegi szinten ragadnak az összegek, amíg a NAND gyártók fejlesztései utol nem érik az új igényeket.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.

METAVERSE

0

Átalakítja a Meta a Reality Labs-t

2024. június 19. 12:00

Két fő egységre osztotta a Meta a virtuálisvalóság-fejlesztésekkel foglalkozó Reality Labs-t, ami elbocsátásokat is hoz magával.