Szerző: Asztalos Olivér

2016. december 13. 12:03

A Micron megpörgette a memóriagyártók konszolidációját

Jól bejáratott DRAM üzemet szerzett a Micron. Az Inotera korábbi gyárára a Nanyával kellett egyezségre jutnia az amerikai vállalattal, akinek így többé nem kell osztozkodnia a teljes termelésének több mint egyharmadát biztosító üzemen.

Befejezte a tajvani Inotera DRAM-gyártó felvásárlását a Micron, amivel az amerikai vállalat egy korábbi érdekeltségét akvirálta, melyben nyolc évig tulajdonrésszel bírt. A felvásárlással haszonkulcsát növelné a Micron, amihez első körben legújabb gyártástechnológiáit honosítaná meg az Inotera korábbi üzemeiben. Az akvizícióért 4,1 milliárd dollár üti az ex-társtulajdonos Nanya Technology markát, amely gyártó emellett még a Micron két fejlett, 10 nanométeres osztályba tartozó technológiájának licencelésére is opciót nyert.

Az Inoterát 2003-ban alapította a Nanya és az Infineon, a vegyesvállalatban előbbi rendelkezett kétharmados tulajdonosi többséggel, utóbbi pedig a maradék egyharmad mellett a gyártástechnológiák fejlesztéséért felelt, amiért cserébe a gyártókapacitás egy része is járt a német gyökerű cégnek, miközben az Infineon technológiáit saját gyáraiban is alkalmazhatta a Nanya. 2006-ban az Infineon kiszervezte DRAM gyártását, az így létrejött (majd nem sokkal később csődöt jelentett) Qimonda pedig eladta az Inoterában birtokolt egyharmados tulajdonrészét a Micronnak, amely üzlet 2008-ban zárult le. A Micron és a társtulajdonos Nanya öt évvel később egyezséget kötött, melynek értelmében előbbi exkluzív jogot nyert a gyártókapacitás megszerzésére, a mindenkori haszonkulcs megosztása mellett.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Inotera korábbi, Fab 11-es üzeme a Micron gyártókapacitásának egy jelentős, 35 százalékos részéért felel, a hírek szerint pedig a gyártósorok remekül muzsikálnak, azokon anno elsőként sikerült elindítani a 20 nanométeres tömegtermelést. A tervek szerint ezt még egy darabig a maximumon fogja járatni az amerikai vállalat, ami az éppen felfutó DRAM árak tekintetében logikus lépésnek tűnik, ráadásul mostantól a lapkák eladásából befolyt hasznon sem kell osztozkodni.

A két vállalat megegyezését hosszú tárgyalások előzték meg, melyek végére nagyjából egy évvel ezelőtt kerülhetett pont. A nehézséget állítólag a gyártástechnológiákra irányuló rész jelentette, melyből végül két variánst, az 1X és 1Y jelölésűeket kapja meg a Nanya a következő négy évben. Mindezért cserébe a Micron bizonyos részesedést kaphat korábbi partneréből, a licencelt gyártástechnológiával előállított termékek bevételéből pedig szintén kap egy szeletett az amerikai cég, aki csak egy bizonyos gyártókapacitásra biztosítja eljárásait, ezzel pedig a Nanya globális részesedése nem haladhatja majd meg a ~3 százalékot, így kontrollálva a saját fejlesztéséből fakadó esetleges konkurenciaharcot.

A Micron óvatossága érthető, a DRAM-piac volatilis, a 20 nanométer alatti technológiák fejlesztése pedig rendkívül bonyolult és költséges folyamat, amely ezért komoly értéket képvisel. Ezt a Nanya elsősorban tajvani konkurenseivel, a Winbonddal és a Powerchippel szemben próbálja majd kamatoztatni, így őrizve meg jelenlegi előnyét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról