Szerző: Asztalos Olivér

2016. november 4. 10:30

Itt az előrejelzett memória áremelkedés

Bejött a korábbi prognózis, kilőttek a memóriaárak. A gyártók dörzsölik a tenyerüket, gyorsan felszaladt a termékek profittartalma.

A júniusi prognózisnak megfelelően masszív emelkedésnek indultak a memóriaárak, a növekedés bizonyos esetekben már 50 százalék körüli. A jelenlegi árak ezzel nagyjából újra az év eleji szinten vannak, és nem kizárt, hogy a következő bő egy hónap során további, 10-20 százalékos növekedés következik. A háttérben most a DRAM chipek iránti megugrott kereslet áll, mely mögött többek között az okostelefonok eladásainak emelkedése húzódik.

Mindez a DRAMeXchange beszámolójából látható, a memóriatőzsde október hónapra 20 százalékos emelkedésről beszél, ami sajnos a gyakorlatban már lényegesen több. A legegyszerűbb 4 gigabájtos DDR4 modul ára augusztusban még 15 dollár volt, mely árcédula per pillanat már 23 dolláron áll. A DRAMeXchange a chipek árát is vizsgálja, a 4 gigabites DDR3-as komponensek ára 17, a hasonló kapacitású DDR4-esek ára pedig 24 százalékot nőtt, ráadásul a memóriatőzsde szerint a tendencia folytatódik.

Az emelkedésre számítani lehetett, a DRAMeXchange már júniusi elemzésében arról beszélt, hogy a harmadik negyedévben megindul a chipek iránti kereslet. A memóriatőzsde ekkor hozzátette, hogy az idei évben 23,1 százalékkal nő a leszállított lapkák darabszáma, 2017-re pedig 20 százalékos emelkedést jósolnak az elemzők. A gyártók a növekedés ellenére nem számoltak nagyobb mértékű kapacitásbővítéssel, ami az igények emelkedése esetében kvázi automatikusan maga után vonja az áremelkedést.

Minden piacon növekvő kereslet

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A legyártott memóriachipek nagyjából mindössze 20 százaléka kerül piacra PC-s UDIMM modulok formájában, a többi szerverekben és okostelefonokban végzi, körülbelül 40-40 százalékban. Utóbbi két piacon megnőtt a kereslet az elmúlt időszakban, ráadásul nem csak darabszám, de kapacitás tekintetében is. Ennek megfelelően a gyártók most elsősorban ezen piacok igényeinek kielégítésére fókuszálnak, ami a PC-s modulokhoz szükséges chipek termelésének csökkentését vonja maga után, ebből ered a a nagyjából másfélszeresére nőtt árcédula.

Az okostelefonos fókusz nem meglepő, a DRAMeXchange a TrendForce kutatására alapozva közli, hogy a harmadik negyedévben 10,4 százalékkal, 350 millióra nőtt a leszállított okostelefonok darabszáma globálisan. Emellett a notebookok iránti kereslet is növekedő tendenciát mutat, ezt pedig DRAM modulok nélkül nem lehet kielégíteni, így a gyártók kénytelenek elfogadni a magasabb árakat. Mindez a szezonális trendeknek megfelelően tovább fog emelkedni az utolsó negyedév során, amit a papírforma szerint várhatóan egy nagyobb visszaesés követ majd jövő év első negyedévében. Mindez röviden azt jelenti, hogy a PC-s modulok ára legkorábban jövő márciusban indulhat csökkenésnek, már amennyiben minden a terv szerint halad.

Ebbe ugyanakkor beleszólhat a három nagy gyártó, a Micron, az SK Hynix, és a Samsung új stratégiája, mely a DRAMeXchange szerint az oligopol piaci szerkezetnek megfelelően alakul, a vállalatok az agresszív verseny helyett jelenleg inkább a mindhármuk számára előnyösebb békés szimbiózist preferálják a profit maximalizálásához. Nem ez lenne az első eset, a cégek a 90-es években már folytattak versenyellenes gyakorlatot, akkor ezt sikerült is a DRAM-gyártókra rábizonyítani, a Hynix, az Infineon, a Micron, a Samsung és az Elpida is benne volt a botrányban, a Samsung egyik felsővezetője pedig még börtönbüntetést is kapott.

Kína segíthet

Ennek vethet véget Kína, a távol-keleti ország ugyanis gőzerővel dolgozik saját DRAM ellátásán, a King Technology és a Fujian Jin Hua IC Company legkorábban 2017 végén, 2018 elején indíthatja be a termelést, ami újabb versenyhelyzetet szülhet, ez pedig megtörhetné az amerikai-koreai dominanciát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról