Szerző: Asztalos Olivér

2016. december 12. 11:00

Ritka problémával szembesült új beruházásánál a TSMC

Egy teljesen új félvezetőgyártó üzemet építene a TSMC. A hatalmas összegű beruházás jelenlegi legnagyobb akadálya a vállalat hazáját jellemző, megfelelő építési területek hiánya.

Új gyárkomplexummal menne elébe a jövőbeni kapacitásproblémáknak a TSMC, a piacvezető bérgyártó ugyanis dedikált üzemet építene a 3 és 5 nanométeres félvezetőgyártási eljárásaihoz. A beruházás mérete óriási, tervek szerint annak költsége 15,7 milliárd dollárra rúghat amire elkezdődhet a tömegtermelés. Ez ugyanakkor még messze van, a TSMC egyelőre még az építkezésre alkalmas területet sem találta meg.

Utóbbihoz a tajvani kormány segítségét kérte a vállalat, aki szerint az építkezéshez egy 50-80 hektáros, megfelelő földrajzi adottságokkal rendelkező telekre lenne szükség. Nem véletlen, hogy a bérgyártó nem boldogul egyedül, az apró, mindössze 36 000 négyzetkilométeres szigetországban ugyanis mára komoly kihívásnak számít egy ekkora egybefüggő terület megszerzése. A sziget kétharmad része hegyes-dombos, a fennmaradó relatíve kis, ilyen kaliberű építkezésekhez alkalmas sík rész pedig szinte teljesen telített, ezért várhatóan egy már beépített részt kell megszerezni, majd azt alkalmassá tenni az építkezésre.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A tajvani kormány számára fontos, hogy TSMC-t a szigeten belül tartsa, Kína ugyanis időről időre újabb kedvező befektetési ajánlatokkal csábítja a bérgyártót, aki ezért az év elején egy 3 milliárdos beruházásról is döntött, melynek egy részét Nanking városa állja. Tajpej folyamatosan próbálja kordában tartani a hazai félvezetőipari cégek kínai beruházásait, mely egy részről a két ország közötti rendezetlen viszonynak tudható be. A vezetőség hivatalosan arra hivatkozik, hogy a kínai befektetések miatt munkahelyek szűnnének meg, illetve a féltve őrzött fejlett technológia potenciális veszélynek lenne kitéve.

A TSMC-nek eközben a konkurenciaharcra is figyelnie kell, a tajvani vállalatra jelenleg elsősorban a Samsung jelent veszélyt. A dél-koreai konglomerátum még 2014-ben jelentette be, hogy összesen nem kevesebb mint 23,3 milliárd dollár értékben új gyárkomplexumot épít a hazájában található Pyeongtaek városában. Az üzemben elsősorban DRAM lapkákat és processzorokat termelnek majd, a korábbi tervek szerint pedig már jövőre beindulhat a tömeggyártás. A TSMC ezzel szemben jó esetben az évtized végére állíthatja csatasorba az egyelőre csupán papíron létező üzemet, igaz, ennek ellenére jelenleg a tajvani bérgyártó van jobb helyzetben, amely az elmúlt bő egy évben sikeresen értékesítette gyártókapacitásának jelentős részét, mindezt pedig épp a Samsung kárára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról