:

Szerző: Habók Lilla

2016. november 14. 12:03

Itt a HANA második generációja

Megjelent az SAP HANA 2 platformja, amely az adatbázis-kezelésben lehetővé teszi az aktív/aktív olvasást engedélyező funkciót. A fejlesztők számára pedig új algoritmuscsomag jelent meg a prediktív elemzések készítéséhez, továbbá az új verzióban feldolgozhatóak lesznek már szövegek, térinformációk vagy gráfok is.

Bejelentette barcelonai TechEd rendezvényén az SAP a HANA 2 megjelenését, ezzel a vállalat in-memory adatbázis-platformja immár a következő generációba lépett. Bernd Leukert, az SAP termékekért és innovációért felelős igazgatója úgy fogalmazott a rendezvény nyitó előadásán, hogy a "HANA a valós idejű adatfeldolgozás szinonimája", de már a szupergyors feldolgozás sem elég, hanem az adatokból információt kell kinyerni valós időben - a HANA 2010-ben kiadott első verziója viszont erre már nem alkalmas. Úgyhogy november 30-tól jön a HANA 2, de 2019 májusig marad a régi verziók támogatása.

Aktív olvasás a redundáns adatbázison

Az adatbázis-kezelés oldaláról a rendszer legfőbb újdonsága az aktív/aktív olvasást engedélyező funkció - emelte ki Marie Goodell, termékmarketingért felelős alelnök a HWSW kérdésére. Ez a változtatás valójában az SPS 11 kiadás óta jelenlévő hot standby funkció frissített változata, amely lehetővé teszi, hogy a redundáns kiszolgálót a magasabb teljesítmény érdekében munkára fogjuk be.

A tranzakciókat tehát továbbra is kizárólag az elsődleges adatbázis kezeli, az olvasások gyorsítására azonban a második egység is bevethető majd az olvasás-intenzív munkafolyamatok számára - a redundancia megtartása mellett. Például ha a felhasználó egyszerre végez tranzakciós és analitikai műveleteket, akkor a munkaterhelés kiegyensúlyozottabb és így gyorsabb lesz, ha az analitikai lekérdezések kiszolgálásában a másodlagos rendszer is besegít.

Adatarchitektúra-tervezés HANA platformon

Az adatbázis-architektúrák előzetes tervezését hivatott segíteni az SAP Enterprise Architecture Designer webalkalmazás új változata, amellyel a cég ígérete szerint anélkül drótozhatóak össze struktúrák, hogy neki kellene állni azokat implementálni. Az eszköz lehetővé teszi, hogy gyorsan kipróbáljuk a koncepciókat és a feltételezéseket, így sokkal gyorsabb lehet az előkészítés.

Az EAD korlátai is nyilvánvalóak, nem támogatja ugyanis a teljes SAP Enterprise Architecture Frameworköt, tehát üzleti és műszaki architektúra nem tervezhető vele - jelen állás szerint csak adatstruktúrák tervezésére vethető be. Egyes szakértők szerint ez a fejlesztés egy kézenfekvő kezdeményezés a cégtől, de jelen formájában befejezetlennek tűnik, mivel az EA sokkal többet tud ennél.

Újítások a fejlesztőknek

A felhős háborút az nyeri, aki a fejlesztőket maga mellé állítja - ezt már az összes szereplő felismerte. Nem véletlen, hogy az SAP is újult lendülettel igyekszik kiszolgálni őket és igyekszik a HANA 2-t használó alkalmazások fejlesztését ösztönözni új funkciókkal és képességekkel. Az egyik ilyen az SDK-ba került új algoritmuscsomag, amely prediktív elemzéseket implementál, segítségével az adatok osztályozhatóak, társíthatóak és idősorosan rendezhetőek, plusz a gépi tanulás eszközeivel új mintázatok olvashatóak ki az adatokból. A feldolgozható adatok típusai is gazdagodtak, nem csak az SAP vállalatirányítási vagy CRM adatainak feldolgozására van lehetőség, hanem ezek kiegészíthetőek különböző szöveges információkkal (például a közösségi média alapján), térinformációkkal, gráfokkal és egyéb valós idejű adatokkal. Készült egy új file feldolgozó API is, amely a dokumentumokból segít szövegeket és metaadatokat kinyerni a fejlesztőknek.

Szinte bármely programozói nyelv használható fejlesztésekhez a Bring your own Language támogatás keretében. Ahogy Marie Godell megjegyezte a beszélgetésünkön, folyamatosan változik a népszerű programozási nyelvek listája - és újak is rendszeresen jelennek meg. Ehhez az SAP úgy próbál alkalmazkodni, hogy lehetővé teszi a harmadik fél által fejlesztett build csomagok és runtime-ok használatát a HANA platform fölött, így akár Java, C++, Python vagy elméletileg bármilyen nyelv használható SAP-alkalmazások programozására.

Adatok az űrből

Egyik példa az újfajta adatokra és alkalmazásokra az SAP és a European Space Agency (ESA) együttműködésével létrejött Earth Observation Analysis szolgáltatás, mely szintén a TechEd rendezvényen mutatkozott be Barcelonában. Az ESA rengeteg térinformatikai adattal rendelkezik, és ezeknek egy nagy részét mostantól szolgáltatásként elérhetővé tette a HANA-n keresztül. Év végéig ingyenesen tesztelhető a rendszer nem éles környezetben, illetve kereskedelmi célra nem használható módon havi ezer API hívásig. Jövő évtől pedig az API-hívások számán alapuló árazással lesz majd elérhető az éles környezet.

"Bár egy erdőtűz nehezen előrejelezhető, az SAP új szolgáltatása lehetővé teszi a hozzáférést az ESA műholdas adataihoz, így kiszámolhatóvá teszi az erdőtűz költségeit és kockázatát, és talán segít megjósolni egy jövőbeli erdőtűz valószínűségét." - mondta Andreas Siebert, a müncheni intézmény vezetője. Az erdőtüzeket kereshetővé tévő alkalmazás hasznos lehet a biztosítóknak vagy a természetvédőknek, de az ESA sok olyan további adatot szolgáltathat ahhoz API-n keresztül, hogy hová érdemes elektromos vezetéket fektetni vagy egy új üzletet felépíteni. A fejlesztőkön múlik a lehetőség, hogy hogyan tudják kiaknázni a műholdas adatokat.

Előbb-utóbb kötelező lesz a HANA 2

A nagyvállalatok viszont nem akarnak, illetve nem tudnak rövid idő alatt ekkora változást bevezetni, ezért egy darabig marad a régi rendszer támogatása. A régebbi, SAP HANA SPS 12 verziónál tartó nagyvállalatok 2019. májusáig megkapják a támogatást és az esetleges hibajavításokat és biztonsági frissítéseket.

Közben azoknak, akik már most november végén bevezetik az új verziót, folyamatosan érkeznek majd a frissítések a rendszerhez. Frissítés-kiadás minden év májusában és novemberében várható, úgyhogy az idei SPS 00 után legközelebb jövő májusban az SPS 01 fog következni, és így tovább.

A HANA 2 bevezetése nem jár adatbázis-migrálással, hanem "csak frissítést" jelent, az SAP ígérete szerint a jelenlegi architektúra teljes egészében megmarad a frissítést követően. Nem lesznek eltávolított vagy használhatatlanná vált elemek, és minden használt beállítás a helyén marad.

Viszont nem lehet bármiről HANA 2-re váltani. Az SPS 10-12 verzióval rendelkező vállalatok közvetlenül áttérhetnek, míg az SPS 10 alatti verziókról először SPS 12-re kell frissíteni a rendszert, és utána következhet csak a HANA 2. A cég indoklása szerint azért, hogy a fejlesztők meggyőződhessenek arról, hogy a meglévő jelentések és funkciók egy frissebb verzióban is működnek, és csak ezután következzen egy még nagyobb ugrás.

Az SAP HANA 2 megjelenése tehát november 30-án esedékes, ezt követően lehet a felhős környezetet is frissíteni az új verzióra. A felhős változat jelenleg az SAP Cloud Appliance Library eszközzel az Amazon Web Service-en vagy a Microsoft Azure-on érhető el, az SAP HANA One szolgáltatás az AWS Marketplace-en, ezen kívül ott a lehetőség az SAP HANA Cloud Platform (HCP) használatára.

Ingyen is hozzáférhető fejlesztőknek

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Megjelenik a HANA 2 mellé egy 32GB memórialimitig ingyenesen használható Express Edition változat, amely kizárólag a fejlesztéshez használható eszközkészletet tartalmazza. A cég ezzel a megoldással szeretné ösztönözni minél több alkalmazás készítését - ez párhuzamba állítható a konkurens Oracle lépéseivel, hogy a felhős fejlesztések miatt kapcsolatot építsen a fejlesztői közösséggel. A HANA Express Edition hozzáférhető lesz bárki számára Linuxon, előkonfigurált virtuális gépen - ez használható Windows vagy Mac OS X környezetben - és az SAP Cloud Appliance Library felhős platformján. A honlapon pedig további oktatóanyagokhoz, bemutató videókhoz, dokumentációkhoz lehet hozzáférni, vagy felvenni a kapcsolatot a többi fejlesztővel.

A cég által dedikáltan a HANA 2 platformhoz fejlesztett alkalmazásai a validálási szakaszt követően válnak elérhetővé a felhasználók számára. A HCP-n a májusi adatok szerint 400 partner több mint ezer fejlesztése volt elérhető, az újonnan elérhető vált adatok és analitikai eszközök következtében ezek számának gyors bővülése várható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 11:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.