Szerző: Habók Lilla

2016. november 14. 12:03

Itt a HANA második generációja

Megjelent az SAP HANA 2 platformja, amely az adatbázis-kezelésben lehetővé teszi az aktív/aktív olvasást engedélyező funkciót. A fejlesztők számára pedig új algoritmuscsomag jelent meg a prediktív elemzések készítéséhez, továbbá az új verzióban feldolgozhatóak lesznek már szövegek, térinformációk vagy gráfok is.

Bejelentette barcelonai TechEd rendezvényén az SAP a HANA 2 megjelenését, ezzel a vállalat in-memory adatbázis-platformja immár a következő generációba lépett. Bernd Leukert, az SAP termékekért és innovációért felelős igazgatója úgy fogalmazott a rendezvény nyitó előadásán, hogy a "HANA a valós idejű adatfeldolgozás szinonimája", de már a szupergyors feldolgozás sem elég, hanem az adatokból információt kell kinyerni valós időben - a HANA 2010-ben kiadott első verziója viszont erre már nem alkalmas. Úgyhogy november 30-tól jön a HANA 2, de 2019 májusig marad a régi verziók támogatása.

Aktív olvasás a redundáns adatbázison

Az adatbázis-kezelés oldaláról a rendszer legfőbb újdonsága az aktív/aktív olvasást engedélyező funkció - emelte ki Marie Goodell, termékmarketingért felelős alelnök a HWSW kérdésére. Ez a változtatás valójában az SPS 11 kiadás óta jelenlévő hot standby funkció frissített változata, amely lehetővé teszi, hogy a redundáns kiszolgálót a magasabb teljesítmény érdekében munkára fogjuk be.

A tranzakciókat tehát továbbra is kizárólag az elsődleges adatbázis kezeli, az olvasások gyorsítására azonban a második egység is bevethető majd az olvasás-intenzív munkafolyamatok számára - a redundancia megtartása mellett. Például ha a felhasználó egyszerre végez tranzakciós és analitikai műveleteket, akkor a munkaterhelés kiegyensúlyozottabb és így gyorsabb lesz, ha az analitikai lekérdezések kiszolgálásában a másodlagos rendszer is besegít.

Adatarchitektúra-tervezés HANA platformon

Az adatbázis-architektúrák előzetes tervezését hivatott segíteni az SAP Enterprise Architecture Designer webalkalmazás új változata, amellyel a cég ígérete szerint anélkül drótozhatóak össze struktúrák, hogy neki kellene állni azokat implementálni. Az eszköz lehetővé teszi, hogy gyorsan kipróbáljuk a koncepciókat és a feltételezéseket, így sokkal gyorsabb lehet az előkészítés.

Az EAD korlátai is nyilvánvalóak, nem támogatja ugyanis a teljes SAP Enterprise Architecture Frameworköt, tehát üzleti és műszaki architektúra nem tervezhető vele - jelen állás szerint csak adatstruktúrák tervezésére vethető be. Egyes szakértők szerint ez a fejlesztés egy kézenfekvő kezdeményezés a cégtől, de jelen formájában befejezetlennek tűnik, mivel az EA sokkal többet tud ennél.

Újítások a fejlesztőknek

A felhős háborút az nyeri, aki a fejlesztőket maga mellé állítja - ezt már az összes szereplő felismerte. Nem véletlen, hogy az SAP is újult lendülettel igyekszik kiszolgálni őket és igyekszik a HANA 2-t használó alkalmazások fejlesztését ösztönözni új funkciókkal és képességekkel. Az egyik ilyen az SDK-ba került új algoritmuscsomag, amely prediktív elemzéseket implementál, segítségével az adatok osztályozhatóak, társíthatóak és idősorosan rendezhetőek, plusz a gépi tanulás eszközeivel új mintázatok olvashatóak ki az adatokból. A feldolgozható adatok típusai is gazdagodtak, nem csak az SAP vállalatirányítási vagy CRM adatainak feldolgozására van lehetőség, hanem ezek kiegészíthetőek különböző szöveges információkkal (például a közösségi média alapján), térinformációkkal, gráfokkal és egyéb valós idejű adatokkal. Készült egy új file feldolgozó API is, amely a dokumentumokból segít szövegeket és metaadatokat kinyerni a fejlesztőknek.

Szinte bármely programozói nyelv használható fejlesztésekhez a Bring your own Language támogatás keretében. Ahogy Marie Godell megjegyezte a beszélgetésünkön, folyamatosan változik a népszerű programozási nyelvek listája - és újak is rendszeresen jelennek meg. Ehhez az SAP úgy próbál alkalmazkodni, hogy lehetővé teszi a harmadik fél által fejlesztett build csomagok és runtime-ok használatát a HANA platform fölött, így akár Java, C++, Python vagy elméletileg bármilyen nyelv használható SAP-alkalmazások programozására.

Adatok az űrből

Egyik példa az újfajta adatokra és alkalmazásokra az SAP és a European Space Agency (ESA) együttműködésével létrejött Earth Observation Analysis szolgáltatás, mely szintén a TechEd rendezvényen mutatkozott be Barcelonában. Az ESA rengeteg térinformatikai adattal rendelkezik, és ezeknek egy nagy részét mostantól szolgáltatásként elérhetővé tette a HANA-n keresztül. Év végéig ingyenesen tesztelhető a rendszer nem éles környezetben, illetve kereskedelmi célra nem használható módon havi ezer API hívásig. Jövő évtől pedig az API-hívások számán alapuló árazással lesz majd elérhető az éles környezet.

"Bár egy erdőtűz nehezen előrejelezhető, az SAP új szolgáltatása lehetővé teszi a hozzáférést az ESA műholdas adataihoz, így kiszámolhatóvá teszi az erdőtűz költségeit és kockázatát, és talán segít megjósolni egy jövőbeli erdőtűz valószínűségét." - mondta Andreas Siebert, a müncheni intézmény vezetője. Az erdőtüzeket kereshetővé tévő alkalmazás hasznos lehet a biztosítóknak vagy a természetvédőknek, de az ESA sok olyan további adatot szolgáltathat ahhoz API-n keresztül, hogy hová érdemes elektromos vezetéket fektetni vagy egy új üzletet felépíteni. A fejlesztőkön múlik a lehetőség, hogy hogyan tudják kiaknázni a műholdas adatokat.

Előbb-utóbb kötelező lesz a HANA 2

A nagyvállalatok viszont nem akarnak, illetve nem tudnak rövid idő alatt ekkora változást bevezetni, ezért egy darabig marad a régi rendszer támogatása. A régebbi, SAP HANA SPS 12 verziónál tartó nagyvállalatok 2019. májusáig megkapják a támogatást és az esetleges hibajavításokat és biztonsági frissítéseket.

Közben azoknak, akik már most november végén bevezetik az új verziót, folyamatosan érkeznek majd a frissítések a rendszerhez. Frissítés-kiadás minden év májusában és novemberében várható, úgyhogy az idei SPS 00 után legközelebb jövő májusban az SPS 01 fog következni, és így tovább.

A HANA 2 bevezetése nem jár adatbázis-migrálással, hanem "csak frissítést" jelent, az SAP ígérete szerint a jelenlegi architektúra teljes egészében megmarad a frissítést követően. Nem lesznek eltávolított vagy használhatatlanná vált elemek, és minden használt beállítás a helyén marad.

Viszont nem lehet bármiről HANA 2-re váltani. Az SPS 10-12 verzióval rendelkező vállalatok közvetlenül áttérhetnek, míg az SPS 10 alatti verziókról először SPS 12-re kell frissíteni a rendszert, és utána következhet csak a HANA 2. A cég indoklása szerint azért, hogy a fejlesztők meggyőződhessenek arról, hogy a meglévő jelentések és funkciók egy frissebb verzióban is működnek, és csak ezután következzen egy még nagyobb ugrás.

Az SAP HANA 2 megjelenése tehát november 30-án esedékes, ezt követően lehet a felhős környezetet is frissíteni az új verzióra. A felhős változat jelenleg az SAP Cloud Appliance Library eszközzel az Amazon Web Service-en vagy a Microsoft Azure-on érhető el, az SAP HANA One szolgáltatás az AWS Marketplace-en, ezen kívül ott a lehetőség az SAP HANA Cloud Platform (HCP) használatára.

Ingyen is hozzáférhető fejlesztőknek

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Megjelenik a HANA 2 mellé egy 32GB memórialimitig ingyenesen használható Express Edition változat, amely kizárólag a fejlesztéshez használható eszközkészletet tartalmazza. A cég ezzel a megoldással szeretné ösztönözni minél több alkalmazás készítését - ez párhuzamba állítható a konkurens Oracle lépéseivel, hogy a felhős fejlesztések miatt kapcsolatot építsen a fejlesztői közösséggel. A HANA Express Edition hozzáférhető lesz bárki számára Linuxon, előkonfigurált virtuális gépen - ez használható Windows vagy Mac OS X környezetben - és az SAP Cloud Appliance Library felhős platformján. A honlapon pedig további oktatóanyagokhoz, bemutató videókhoz, dokumentációkhoz lehet hozzáférni, vagy felvenni a kapcsolatot a többi fejlesztővel.

A cég által dedikáltan a HANA 2 platformhoz fejlesztett alkalmazásai a validálási szakaszt követően válnak elérhetővé a felhasználók számára. A HCP-n a májusi adatok szerint 400 partner több mint ezer fejlesztése volt elérhető, az újonnan elérhető vált adatok és analitikai eszközök következtében ezek számának gyors bővülése várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról