Szerző: Asztalos Olivér

2016. október 12. 12:28

Már a vonatainkkal is számol a Google Maps

Az országos vonatközlekedés adatbázisa is bekerült a Google Maps szolgáltatásba, így tegnap óta bárki könnyedén, külön alkalmazás nélkül, akár asztali, akár mobil környezetben lekérdezheti, hogy vasúttal hogyan juthat el leggyorsabban A-ból B-be.

HIRDETÉS

Tegnap óta már a MÁV és a GYSEV publikus járatait is figyelembe veheti útvonaltervezéskor a Google Maps. A keresőóriás térképe kilencven hazai vasútvonal és több mint 1200 vasútállomás gyarapodott a Google, a MÁV, MÁV-START és a GYSEV együttműködésének köszönhetően. A fejlesztésnek hála már akár nemzetközi viszonylatban is tervezhetünk vonatutakat, a térkép figyelembe veszi a lehetséges külföldi csatlakozásokat.

Belföldi útvonaltervezés során a Google Maps képes kombinálni a különféle tömegközlekedési eszközöket, így például Budapesten a BKK és a MÁV járatait összekapcsolhatja az út megtervezéséhez a rendszer. Ez a lehetőség egyelőre csak a fővárosból vagy Miskolcról (illetve az oda) utazóknak állhat rendelkezésére, a többi megyeszékhely és a nagyobb városok helyi tömegközlekedési menetrendjét még nem tartalmazza a térkép. Ugyancsak várat magára a Volán, tehát az országos helyközi autóbusz menetrend integrációja, tehát a széleskörű vidéki, háztól-házig tervezés lehetősége még odébb van, és egyelőre nincs információ arról, hogy az ehhez szükséges csatornákat mikor drótozzák be a Google Maps-be.

A BKK-s adatokkal ellentétben a vonatos menetrend statikus, az csak naponta egyszer (éjszaka) frissül, tehát az esetleges késéseket vagy váratlan változásokat nem mutatja a rendszer, illetve a valós idejű járműkövetés sem érhető el, ehhez továbbra a Vonatinfó mobilos alkalmazást vagy a webes MÁV-START térképet kell használni. Az egyelőre nem tudni, hogy ezen a téren várható-e változás. A már említett BKK-s menetrend is hasonló formában került be a térképbe bő öt évvel ezelőtt, majd 2014-ben valós idejű járműkövetéssel és útvonaltervvel bővült az útvonaltervezés lehetősége.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

A bejelentéssel egyidőben a MÁV-START bárki számára elérhetővé tette a Google-féle GTFS (General Transit Feed Specification) formátumú menetrendjét, ami egy olyan értelmezhető, szabványos kimenet, amivel lehet "etetni" a térkép algoritmusait. Pontosan ezt az infót kapja meg egyébként maga a Google is a vasúttársaságoktól, aminek eléréshez az érdeklődőknek csak egy ingyenes regisztrációra van szükségük, a kinyert adatok pedig bármilyen más alkalmazáshoz felhasználhatóak.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 6. 22:36

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.