:

Szerző: Gálffy Csaba

2016. október 5. 11:38

Itt az új PostgreSQL

A skálázódás állt a 9.6-os PostgreSQL fejlesztésének középpontjában, de a fejlesztők rengeteg más ponton is hozzányúltak az adatbázis-motorhoz.

Elkészült a PostgreSQL 9.6 - jelentette be a szabad szoftvert fejlesztő nemzetközi csapat múlt héten. A legnagyobb online szolgáltatások alatt is dolgozó adatbázis-kezelő mind a scale-up, mind a scale-out forgatókönyvekhez jelentős fejlesztéseket kapott, így várhatóan versenyképesebb lesz a jövőben.

Párhuzamos lekérdezések és egyéb nyalánkságok

A párhuzamosítás viszi a prímet most a PostgreSQL fejlesztésében, az első eredmények pedig a 9.6-os kiadással érhetőek el, de a következő verziók további újdonságokat hoznak majd ezen a területen. Most a tisztán olvasást végző lekérdezések párhuzamosítása kapta a fókuszt, a hash join, nested loop és aggregáció már párhuzamosítva is lefuttatható - igaz, egyelőre csak a kapcsolók manuális átállításával, a funkciók ugyanis nem aktívak alapértelmezetten.

A fejlesztők a teljesítményoptimalizálással is sokat foglalkoztak, az adatbázis immár sokkal jobban skálázódik, különösen a többutas szervereknél lesz majd jól látható a különbség. Ez a megosztott pufferek okosabb zárolásának tudható be, a több processzor immár hatékonyabban tud együtt dolgozni. Szintén jobb lett a hash táblák particionálása a processzorok között, és több helyen használ atomos operációkat a szoftver (spinlock helyett), mint korábban.

A scale-out környezetben lesz fontos a szinkronizált replikáció fejlesztése, immár több készenlétben álló szervert is beállíthatunk, a fő kiszolgálónak pedig megadható, hogy a tranzakciókról mindeniktől nyugtázást várjon (eddig csak egy ilyent várt meg). A remote_apply mód pedig a terheléselosztást segíti, az egyforma adattal dolgozó szerverek között lehet elosztani az olvasási feladatokat.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A PostgreSQL-to-PostgreSQL adatföderációs megoldás, a postgres_fdw új funkciókkal gazdagodott, immár bizonyos feladatok végrehajtását (sort, join, tömeges írás) immár szét lehet osztani több szerver között. Ez a képesség várhatóan a jövőben más föderációs szoftverben is megjelenik majd, a motor már képes végrehajtani.

Az adatbázis immár natívan támogatja a szöveges keresés új formáit, például lehet egymás mellett álló szavakra keresni, vagy két szó közötti más szavakra is szűrhetünk. Egy másik fejlesztés az adatbázis-replikációt segíti.

Az adatbázis-kezelő letölthető a projekt weboldaláról, akár Docker-kép formájában is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.