Szerző: Habók Lilla

2016. augusztus 30. 15:52:00

Troll-etető lett a Facebook Trends

Lecserélte a "Trendek" lista szerkesztőit algoritmusra a Facebook, de a változás nem a várt következménnyel járt. Az elfogultsággal vádolt hírszerkesztők helyett megjelent az "elfogult" algoritmus, amely a legnépszerűbb közösségi tartalmakat választja ki - figyelmen kívül hagyva azok igazságtartalmát.

Megszüntette a Trendek rovat szerkesztőségét a Facebook, és teljes mértékben algoritmusokra cserélte a csapatot. A fejlesztők által írt kódok viszont rögtön az első munkahetükön hamis pletykát kezdtek el terjeszteni a Trendek között, ezzel tovább dagasztva a hírlista körül zajló felzúdulást, ami március óta folyamatossá vált a politikai elfogultsággal vádolt hírszerkesztők miatt.

Ez a rovat egy olyan funkció a Facebook falon, amely a közösségi háló legnépszerűbb témáit közli egy listába gyűjtve. A tartalom egyelőre csak angol nyelven működik, így Magyarországon nem elérhető, pedig a Facebook fejlesztői pont az önműködő és pártatlan algoritmusok beindításától várták volna a funkció nemzetközi elterjedését.

Elfogult vagy nem elfogult?

A botrányt a Gizmodo indította el egy leleplező cikkel, amelyben a Trendek korábbi munkatársai nyilatkoztak a munkafolyamatról. Az újságírókból álló csapat 2014 óta szerkesztőségként működött a Trendek körül, címeket és összefoglalókat írtak, linkeket illesztettek be a rövidhírekhez. A megjelenő híreket azonban befolyásolták a vezetőség instrukciói a volt dolgozók állítása szerint, a Facebook utasította őket bizonyos hírek beemelésére, míg más témák kivételére a listából, például figyelmen kívül kellett hagyniuk a konzervatív politikai híreket. Mindez azért jelent nagy problémát, mert a Facebook könnyen befolyásolhatja 167 millió amerikai felhasználó gondolkodását azzal, hogy mit látnak rendszeresen a fontos hírek között.

A Facebook titakozott a vádak ellen, a Trendek rovatért felelős Tom Stocky a saját profilján igyekezett megmagyarázni a szerkesztési folyamatot rögtön egy nappal a bíráló cikk után. Stocky bejegyzése szerint a közösségi hálón előforduló témákat egy algoritmus elemzi, majd a szerkesztők csak átfésülik a tartalmat néhány szempont alapján, de nincs utasítás ettől eltérő témák beemelésére a hírlistába.

Saját igazának a bizonyítására a Facebook belső nyomozást indított, majd az eredményeket nyílt levélben jelentette meg John Thune-nak, a Kereskedelmi Bizottság Szenátus elnökének címezve, mely szerint nem talált politikai elfogultságra való jelet a szerkesztési folyamat során. A levél részletesen leírja, hogy a szerkesztői kézikönyvben nem volt utasítás a politikai hírekre vonatkozóan, hanem csak néhány érthető esetben nem került be a hír a rovatba, például ha nem egyedi eseményről (pl. #ebéd), duplikált tartalomról vagy megtévesztő forrásról volt szó. A szenátus elnöke elfogadta a vizsgálat eredményét, ugyanakkor megjegyezte, hogy a rendszer sokkal inkább az emberi ítélőképességre van bízva az automatikus folyamat helyett, mint azt korábban gondolta volna.

Bevallotta a Facebook, hogy a belső vizsgálat során talált néhány hibát, de a rendszerszintű elfogultságot továbbra is tagadja. Az említett trendfigyelő algoritmus mellett a Facebook használt egy RSS hírfolyamot is a válogatáshoz, de ezt elvetette a vizsgálat után, és nem használja a továbbiakban azt a listát sem, amely korábban a különösen fontos cikkeket gyűjtötte össze.

Szerkesztők ki, algoritmus be

A történtek és a cáfoló nyilatkozatok sorát követően a Facebook mégis elbocsátotta a Trendek híreit szemléző újságírókat - csak néhány, gyors ellenőrzést végző szerkesztőségi tagot hagyott, és helyükre az algoritmusokat állította be. A vállalat tervei szerint a kódok több paraméter szerint személyre szabott trendcsokrot tudnak összeállítani, alapul véve a felhasználó által kedvelt oldalakat, a lokációt és a korábban kedvelt vagy kommentált híreket. Az új felállásban azért nincs szükség újságírókra, mert a kivonatot a rendszer magából a hírből nyeri ki.

Bár az elképzelés jónak tűnt, de 72 órával az algoritmusok magára hagyását követően - más elképesztő hírek mellett -, megjelent egy egyértelműen hamis és felháborodást keltő hír a trendek között az áruló Megyn Kellyről, akit "kirúgtak" a Fox News-tól. A tartalomról egy szerkesztő pár pillanat alatt el tudta volna dönteni, hogy nem igaz, de az algoritmus kudarcot vallott. A Facebook fejlesztői végül úgy oldották meg a problémát, hogy frissítették a megbízható források listáját, és kicserélték a hír linkjét egy másik oldalra.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

Az egész történet jól szemlélteti, hogy milyen problémák fordulhatnak elő az emberi munka közben, és ha a tapasztalt munkaerőt a vezetőség kódokkal próbálja felváltani - pedig a Facebook már szerzett tapasztalatot a hírfolyam algoritmusa kapcsán. Ebben az esetben a szerkesztőket politikai elfogultsággal vádolták, de nem számoltak azzal, hogy az algoritmus is lehet "elfogult" - ráadásul a programozók gondolkodását tükrözi -, ebben az esetben a legnépszerűbb hírek irányában a megbízható forrásokkal szemben. Az minden esetre meglepő, hogy a Facebook nem hagyott átmeneti időszakot, amíg az algoritmus munkáját emberi kéz ellenőrzi, és jelzi a szükséges módosításokat a fejlesztőknek. Az is kérdéses, hogyan lehet az algoritmus munkáját a végsőkig tökéletesíteni, amíg képes lesz felismerni minden egyes valótlan hírt.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 28. 10:27

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.