Szerző: Hlács Ferenc

2015. május 21. 11:53

Tíz kilobájtba zsúfolta IoT operációs rendszerét a Huawei

Mindössze 10 kilobájtos operációs rendszert leplezett le a Huawei - a szoftver természetesen az IoT-eszközöket célozza, a fejlesztő vállalat szerint pedig minden feladatra készen áll, amit ebben a szerepkörben rá oszthatnak.

Kiemelt szerepet kapott az Internet of Things témaköre a Huawei Kínában megrendezett éves hálózati konferenciáján, a HNC2015-ön (Huawei Network Congress 2015). Rendezvényén a vállalat egy teljes körű IoT megoldást leplezett le, amely az ugyancsak frissen bemutatott Agile Network 3.0 Architecture ernyője alatt, az Agile Internet of Things nevet kapta. A szolgáltatás, amely az egyes vállalatok számára a teljes IoT infrastruktúra kiépítését lehetővé teszi, három fő elemből épül fel: ezek az Agile IoT Gateway, az Agile Controller és a LiteOS.

A legkisebb IoT OS?

A csomag legérdekesebb darabja kétségtelenül az utolsó: a LiteOS egy kifejezetten IoT eszközökre szánt, pehelysúlyú operációs rendszer, amely a gyártó szerint a világ legkisebb lábnyommal rendelkező, hasonló készülékeket célzó rendszere - a szoftver mindössze 10 kilobájt méretű. A LiteOS-t szabad szoftveres licenccel látta el a Huawei, az ISC feltételei mellett kínálja azt. A cég igyekszik a nyitottságot is hangsúlyozni, ennek része a szabad szoftveres licenc egyik oldalon, a teljesen nyitott API-szett a másikon.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A rendszerrel a Huawei az IoT kütyük széles skáláját célba veszi, a különböző okosotthon kiegészítőktől a viselhető készülékeken át egészen a járművekig és ipari eszközökig. A LiteOS kis mérete ellenére támogatja az automatikus hálózati konfigurációt és -kezelést. A vállalat egyelőre nem árult el túl sok részletet a minimális erőforrásokkal is boldoguló rendszerrel kapcsolatban, az ugyanakkor már látható, hogy a LIteOS-nek olyan vetélytársakkal kell majd szembenéznie, mint a népszerű FreeRTOS, vagy a ChibiOS. A két nyílt forrású, valós idejű operációs rendszer többféle architektúrát, számos mikrokontrollert támogat. Ide sorolható továbbá a uClinux is.

A Huawei elemzése szerint 2025-re mintegy 100 milliárd eszköz kapcsolódik majd az internetre világszerte, amely a továbbiakban óránként kétmillió újonnan csatlakoztatott szenzorral egészül ki majd ki. Nem meglepő tehát, hogy egyre több óriás árasztja el a piacot saját megoldásaival. Az utóbbi hetekben a Canonicaltól is láthattunk hasonló ambíciókat, sőt a Samsung is kiadott egy saját fejlesztői hardverplatformot - arra pedig valószínűleg már senkit nem kell emlékeztetni, hogy az IoT a Microsoft célkeresztjében is ott van.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról