Szerző: Gálffy Csaba

2016. augusztus 15. 10:28

Hirtelen bezárja legizgalmasabb kezdeményezését a Microsoft

Kivezeti az Azure RemoteApp megoldást a piacról a Microsoft - jelentette be általános megdöbbenésre a vállalat. A cég a vásárlóknak a Citrix még fejlesztés alatt álló alternatív megoldását, a XenApp Expresst ajánlja.

A bejelentés szerint a jelenlegi Azure RemoteApp vásárlókat 2017 augusztus 31-ig szolgálja majd ki a Microsoft, szerződést pedig utoljára 2016 október 31-én lehet kötni a megoldásra. A cég "abszolút elkötelezett" az ügyfelek zökkenőmentes átállása mellett, az ajánlott citrixes megoldás mellett van lehetőség a hosting partnerek illetve az Azure IaaS-on futó Remote Desktop Services felé is migrálni.

Azure RemoteApp - a nagyvállalati álom

Az Azure RemoteApp (vagy kódnevén Mohoro) a Microsoft egyik leginkább várt megoldása volt az elmúlt években - okkal. A megoldás ugyanis forradalmasítani tudja az asztali alkalmazások működését nagyvállalati környezetben. A lényeg, hogy az alkalmazás (legyen az Office, vagy bármilyen más céges asztali program) a kliens helyett a szerveren fut, ehhez fér hozzá a felhasználó távoli elérésen keresztül.

A megközelítésben több csavar is van: egyrészt az ismert vékonykliens rendszerekhez képest nem a teljes asztal, csupán egy-egy alkalmazás kerül át a szerverre, ez jóval hatékonyabbá teszi, másrészt, a RemoteAppnak köszönhetően a felhasználó számára az ilyen alkalmazások szinte megkülönböztethetetlenek a helyben futó társaiktól - ugyanúgy elérik a helyi rendszer erőforrásait, ugyanúgy néznek ki, ugyanúgy használhatóak, köszönhetően annak, hogy a RemoteApp futtatására a kliens-Windowst is felkészítette a Microsoft.

Azure RemoteApp: még a hibrid működést is támogatta

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Azure RemoteApp nevéből kitalálható, teljes mértékben a felhőre támaszkodik, vagyis használatával a helyi szerverekre sincs már szükség, a Microsofttól közvetlenül vásárolható meg az alkalmazásfuttató platform és az összes hozzá tartozó kiegészítő szolgáltatás - az alkalmazások menedzsmentjétől egészen a jogosultságkezelésig.

Azt egyelőre nem tudni, hogy miért döntött úgy a Microsoft, hogy hirtelen kivezeti a RemoteApp felhős kiadását (a Windows Serveren helyben futó verzió természetesen érintetlen marad). A közlemény ha lehet még nagyobb homályt teremt: "A vásárlóink konzisztensen jelezték, hogy átfogó, end-to-end, felhős megoldást szeretnének a Windows alkalmazások nyújtásához. Hogy ezt elérjük, a legjobb út a jelenleg fejlesztés alatt álló Citrix XenApp "express", amely kombinálja a távoli alkalmazások egyszerűségét és az Azure skálázódását a XenApp biztonságával, menedzsmentjével és teljesítményelőnyeivel." - mondja a Microsoft hivatalos blogbejegyzése.

Veszedelmes viszonyok

Komoly stratégiai dilemmát jelent a Microsoft számára a felhős szolgáltatások bevezetése. Ez az a terület ugyanis, ahol a vállalat a saját hosszútávú partnereinek támaszt versenyt, ami értelemszerűen feszültséget eredményez az ökoszisztémán belül. Emiatt a Microsoft igyekszik nagyon aktívan bevonni a partnereket az új felhős jövőképbe - lásd például az új vállalati Windows 10-es licenckonstrukciót, amelyet a partnerek egy szélesebb szolgáltatáscsomag részeként értékesíthetnek.

Az igyekezetek ellenére azonban marad a feszültség az ökoszisztémában, a Microsoft ugyanis itt-ott megszerez olyan dollárokat, amelyek eddig a partnereknél landoltak. Különösen igaz ez az Azure komolyabb hozzáadott értékkel bíró szolgáltatásai esetében, amilyen például az Azure RemoteApp is szeretett volna lenni. Az egyelőre nem világos, hogy milyen iparági háttéralkuk eredményezték a szolgáltatás leállítását, valószínűsíthető azonban, hogy az átalakulóban lévő Citrix (amelynek egyik részlegét nemrég vette meg a LogMeIn) ezt az áldozatot kérte a hosszabb távú stratégiai partnerség érdekében.

A Citrix saját blogján kicsit másképp számolt be a történetről, a cég tálalásában a XenApp Express a Microsoft és a Citrix közös fejlesztése lesz, és “bizonyos fokig Azure RemoteApp 2.0-ként érdemes rá tekinteni”. Ez annyiban helytálló, hogy a XenApp Express rendszer alatt is a Microsoft felhője dolgozik majd (értelemszerűen Windows Serverrel együtt), amelyre a Citrix húz egy menedzsmentfelületet, illetve viszonteladóként értékesíti az Azure-t.

De így is felmerül a kérdés, hogy mi szüksége a Microsoftnak a Citrix bevonására? Az ügyfeleknek kiküldött levél szerint “a döntést a vásárlók visszajelzései és a piaci dinamika alapján” hozta meg a cég - ami magyarra fordítva valószínűleg azt jelenti, hogy a 2014-es hivatalos rajt óta nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és nem teljesítette a pénzügyi célokat. “Módosítottuk a stratégiánkat, hogy inkább az alapot adó felhős platformra fókuszálunk, és nem a rajta futó kész asztali és alkalmazásvirtualizációs szolgáltatásokra” - zár a levél.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról