Szerző: Hlács Ferenc

2016. május 10. 12:30

Veri elődjét a Siri készítőinek új virtuális asszisztense

Összetett kérdésekkel is megbirkózik, ráadásul külső szolgáltatások előtt is sarkig tárja kapuit a Siri fejlesztőinek új virtuális asszisztense, a Viv. A szoftvert a készítők tanulékony, nyílt platformnak szánják, amelyhez külső szolgáltatások is hozzá tudnak kapcsolódni.

Új virtuális asszisztens tűnt fel a láthatáron, amely komoly vetélytársat jelenthet a Microsoft, illetve az Apple készülékeiről megismert hangvezérelt segédeknek - már csak azért is, mert a Viv névre hallgató asszisztens a Siri készítőinek keze alól került ki. A Dag Kittlaus és Adam Cheyer által fejlesztett szoftver a TechCrunch idei Disrupt konferenciáján mutatkozott be, különlegessége, hogy elődjével, illetve a konkurencia jelentős részével ellentétben kifejezetten összetett kérdésekkel, illetve feladatokkal is megbirkózik, ráadásul nem csak egyszerű szoftveres segédet, de egy egész platformot kínál különböző szolgáltatások számára.

A Viv működése ennek megfelelően jóval túlmutat az egyszerű webes kereséseken, egy kiterjedt, nyílt platformról van szó, amelyhez különböző harmadik felek is egyszerűen csatlakozhatnak - például kereskedők, akik szolgáltatásaikat közvetlenül beköthetik a Viv rendszerébe. Erre a Disrupton megejtett nagyjából 20 perces demón Kittlaus több példát is hozott, a Viv a "Küldj édesanyámnak egy csokor virágot születésnapjára!" parancsra feldobta egy virágküldő cég legnépszerűbb ajánlatait, majd ugyancsak hangutasításra azokat a tulipánokra szűkítette. Ezután csak egy bökéssel jóvá kellett hagyni a rendelést, az asszisztens más csatlakoztatott szolgáltatásokból a születésnappal, a szükséges lakcímmel és a fizetési adatokkal is tisztában volt.

11:02
 

The team behind Siri debuts its next-gen AI “Viv” at Disrupt NY 2016

Még több videó

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Hasonló koncepcióról van szó, mint a Facebook és a Microsoft által a közelmúltban erősen pártfogolt, mesterséges intelligenciával támogatott chatbotok esetében, azaz a Vivre mint platformra bárki lefejlesztheti a saját szolgáltatásának kihasználásához szükséges képességeket. Az asszisztens emellett a tervek szerint lényegében minden hardverplatform felé is nyitott lesz, a mobilkészülékektől az asztali eszközökig. A Viv komoly erőssége továbbá, hogy képes tanulni a használat során, sőt, miután megállapította, hogy mi a felhasználó szándéka az adott kérdéssel vagy paranccsal, saját szoftver írására is képes, hogy azt teljesítse. Az így létrejött feladatspecifikus "alszoftvereket" utólag a fejlesztők is módosíthatják, hogy jobban igényeikhez igazítsák a Viv működését.

A készítők elképzelése szerint a Viv, illetve a hasonló megoldások akár a dedikált appok végét is jelenthetik, a több tíz vagy akár száz, különböző funkciót ellátó alkalmazás helyét a jövőben a hasonló, általános szolgáltatások vehetik át. Azt egyelőre nem tudni, hogy a Viv mikor lesz széles körben kipróbálható, az impresszív demó alapján azonban talán nem túlzás még az idei évben számítani a szofter rajtjára - persze mindez attól is függ, milyen gyorsan tudnak a készítők összeszedni elég partnerszolgáltatást az induláshoz.

a címlapról