Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Veri elődjét a Siri készítőinek új virtuális asszisztense

Hlács Ferenc, 2016. május 10. 12:30
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Összetett kérdésekkel is megbirkózik, ráadásul külső szolgáltatások előtt is sarkig tárja kapuit a Siri fejlesztőinek új virtuális asszisztense, a Viv. A szoftvert a készítők tanulékony, nyílt platformnak szánják, amelyhez külső szolgáltatások is hozzá tudnak kapcsolódni.

Új virtuális asszisztens tűnt fel a láthatáron, amely komoly vetélytársat jelenthet a Microsoft, illetve az Apple készülékeiről megismert hangvezérelt segédeknek - már csak azért is, mert a Viv névre hallgató asszisztens a Siri készítőinek keze alól került ki. A Dag Kittlaus és Adam Cheyer által fejlesztett szoftver a TechCrunch idei Disrupt konferenciáján mutatkozott be, különlegessége, hogy elődjével, illetve a konkurencia jelentős részével ellentétben kifejezetten összetett kérdésekkel, illetve feladatokkal is megbirkózik, ráadásul nem csak egyszerű szoftveres segédet, de egy egész platformot kínál különböző szolgáltatások számára.

A Viv működése ennek megfelelően jóval túlmutat az egyszerű webes kereséseken, egy kiterjedt, nyílt platformról van szó, amelyhez különböző harmadik felek is egyszerűen csatlakozhatnak - például kereskedők, akik szolgáltatásaikat közvetlenül beköthetik a Viv rendszerébe. Erre a Disrupton megejtett nagyjából 20 perces demón Kittlaus több példát is hozott, a Viv a "Küldj édesanyámnak egy csokor virágot születésnapjára!" parancsra feldobta egy virágküldő cég legnépszerűbb ajánlatait, majd ugyancsak hangutasításra azokat a tulipánokra szűkítette. Ezután csak egy bökéssel jóvá kellett hagyni a rendelést, az asszisztens más csatlakoztatott szolgáltatásokból a születésnappal, a szükséges lakcímmel és a fizetési adatokkal is tisztában volt.

Hasonló koncepcióról van szó, mint a Facebook és a Microsoft által a közelmúltban erősen pártfogolt, mesterséges intelligenciával támogatott chatbotok esetében, azaz a Vivre mint platformra bárki lefejlesztheti a saját szolgáltatásának kihasználásához szükséges képességeket. Az asszisztens emellett a tervek szerint lényegében minden hardverplatform felé is nyitott lesz, a mobilkészülékektől az asztali eszközökig. A Viv komoly erőssége továbbá, hogy képes tanulni a használat során, sőt, miután megállapította, hogy mi a felhasználó szándéka az adott kérdéssel vagy paranccsal, saját szoftver írására is képes, hogy azt teljesítse. Az így létrejött feladatspecifikus "alszoftvereket" utólag a fejlesztők is módosíthatják, hogy jobban igényeikhez igazítsák a Viv működését.

A készítők elképzelése szerint a Viv, illetve a hasonló megoldások akár a dedikált appok végét is jelenthetik, a több tíz vagy akár száz, különböző funkciót ellátó alkalmazás helyét a jövőben a hasonló, általános szolgáltatások vehetik át. Azt egyelőre nem tudni, hogy a Viv mikor lesz széles körben kipróbálható, az impresszív demó alapján azonban talán nem túlzás még az idei évben számítani a szofter rajtjára - persze mindez attól is függ, milyen gyorsan tudnak a készítők összeszedni elég partnerszolgáltatást az induláshoz.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.