Szerző: Gálffy Csaba

2016. március 31. 12:30:00

Évfordulós frissítés - jön a Windows 10 első nagy ráncfelvarrása

Érintőceruza, webes Hello, linuxos alrendszer - számos ponton fejlődik tovább a Windows 10 a nyáron esedékes Anniversary Update-tel.

Windows Hello

A Windows 10 tavaly új beléptető-autentikációs keretrendszert hozott, a Windows Hello formájában. Ebbe integrálta a cég a biometrikus szenzorok széles körét, a hagyományos ujjlenyomat-olvasóktól az íriszleolvasón át az arcfelismerésig. A Hello API-t a következő nagy frissítéstől nem csak az operációs rendszerbe való belépésre és a Windows Store-ban lehet használni, hanem a natív alkalmazásokban és a weben is. Ez utóbbihoz egyelőre az Edge böngészőre van szükség, de az API megnyitásával várhatóan hamarosan a Chrome és a Firefox is implementálni fogja.

Ceruzák és tinta

"Megvettem a kiegészítő tollat, mire használjam?" - a sajtóbeszélgetésen a Microsoft illetékesei szerint ez a visszajelzés rendszeresen visszaköszön a felhasználóktól. A Windows 10 első verziójában ugyanis a digitális ceruza nagyon kevés helyen használható rajzolóeszközként. A visszajelzések nyomán az Anniversary Update ezen javít majd. A felhasználók tanítását egy új kalauz végzi majd, a rendszer pedig a tollat aktiválva azonnal feldobja a kompatibilis appok listáját is, előrevéve a korábban már használt alkalmazásokat.

Új tollas felület, app ajánlóval

A Windows Ink egyszerűen integrálható az UWP-s alkalmazásokba, mindössze néhány sor beiktatásával "írhatóvá" tehető a képernyő, ilyenkor pedig a tollas eszköztár is felugrik. Ez utóbbiról érhető el a vonalszélesség, szín, illetve újdonságként a vonalzószett is. A Microsoft ugyan szereti az UWP-t reflektorfénybe helyezni, de szerencsére az új tollas API-k Win32-es alkalmazásokból is elérhetőek lesznek a DirectInk keretrendszeren keresztül. A OneNote mellett már a PowerPoint is támogatja a tollas bevitelt, és várhatóan a Word és az Excel is rendelkezik majd ilyen képességgel.

A Microsoft a "tollas PC" egyik zászlóvivője volt mindig, a cég Surface számítógépei is elől járnak ezen a területen. Mára az Apple is belátta, nem olyan rossz az érintőceruza, az iPad Pro sorozattal már ebbe az irányba mozdult el a cég. A Microsoft persze igyekszik tovább lépni előre, a vállalat keményen dolgozott azon, hogy a rajzolás az alkalmazások természetesen része legyen, ehhez pedig operációs rendszer szintű támogatást nyújt. A demóból néhány példa: a térképre rajzolt útvonalat az app képes 3D-ben megjeleníteni, vagy a Sticky Notes jegyzetapp a kézírásból linket, vagy épp naptáremlékeztetőt tud készíteni. Egyelőre kevés, az appok közötti átjárásra vonatkozó forgatókönyv létezik, a Microsoft célja ezek kibővítése - ehhez persze a külső fejlesztők munkájára is szükség van.

Bash - Windowson

Talán semmi sem illusztrálja jobban Satya Nadella új Microsoftját, mint ez a lépés: a cég az Anniversary Update keretében elérhetővé teszi a Bash shellt Windows 10-en. A döntést a cég nemes egyszerűséggel indokolta: a fejlesztők kérték, így bekerült. A Microsoft szerint ugyanis rengeteg olyan fejlesztői eszköz van, amely a Bash-re épül (az Emacstól a változatos scriptekig), ezek futtatására azonban a Windows eddig nem volt jó platform. A cég kimondott törekvése, hogy a Windows legyen a fejlesztők elsődleges plaformja, fejlesszenek webre, Androidra vagy éppen szerveroldalra - a fenti lépés is mutatja, hogy ezt a célt a Microsoft véresen komolyan gondolja.

A PowerShell, a cmd.exe mellé most megjelenik a bash.exe, amely teljes bináris kompatibilitást mutat a linuxos implementációval, így ugyanazok az eszközök használhatóak lesznek immár Windows alatt is. Ez egyébként nem emulátor és nem is virtualizált megoldás, hanem a Windows Subsystem for Linux felett futó eredeti Canonical-féle, ubuntus Bash. A rendszer egyelőre erősen béta státuszú, nem minden működik az elvárható módon, de a következő hónapok hibajavításaival a rajtra várhatóan használható eszközt kapnak majd a fejlesztők.

Cortana - egyelőre ne várjuk

Az Anniversary Update keretében a Cortanát a Microsoft már 13 országba viszi el, de ezek között (természetesen és sajnos) nincs ott Magyarország, és egyelőre nem is lesz. A cég ugyanis a sajtóbeszélgetésen közölte, hogy erre a 13 országra fókuszál majd, további terjeszkedés pedig középtávon sincs kilátásban. Persze hosszú távon tervezi a Microsoft, hogy a Cortanát például a közép-európai nyelveken is elérhetővé teszi, de ez nem mostanában lesz.

A problémát az okozza, hogy a gépi tanulás és a mély neurális hálók, amelyekre a Cortana technológiája épül, nagyon rosszul skálázódnak nyelvek között. Emiatt gyakorlatilag újra fel kell építeni a rendszert minden nyelvre, minden ország sajátosságaira, ehhez pedig rengeteg erőforrásra van szükség, ami a kis országok esetében nem térül még meg. A Cortana "kiképzéséhez" rengeteg írott és hangos szöveg mellett a helyi kontextusok, kulturális hagyományok ismeretére is szükség van, ezek összegyűjtése, bevitele, majd folyamatos visszacsatolással való tanítása gigantikus feladat.

ONLINE Scrum és gépi tanulás meetupjaink indulnak! Jelentkezik az ingyenes HWSW free!, immár online formátumban.

A Microsoftnak pedig eltökélt szándéka, hogy csak akkor indítja útjára a lokalizált Cortanákat, ha azok készen állnak a feladatra, és "megfelelő felhasználói élményt nyújtanak". Ezzel szemben például a Google a hangos keresést már egy ideje magyarul is kínálja - igaz, a legtöbb funkció, például a "navigálj haza" nem működik ezen a nyelven a Google-nél sem.

Ez egyben azt is jelenti, hogy új digitális szakadék van kialakulóban, ennek pedig Magyarország (és az összes kisebb nyelv) a rossz oldalán áll. A Cortana elvesztése ugyan önmagában még nem fájó, de a chatbotok alatt dolgozó AI, a hangfelismerés és egyéb kiegészítő szolgáltatások kiesése jelen állás szerint évekre fogja akadályozni a következő digitális ugrást itthon.

Év közepén érkezhet

A Microsoft tervei szerint az Anniversary Update várhatóan egy évvel a Windows 10 tavaly július 29-i rajtja után érkezik majd. A cég egyelőre nem tűzött ki hivatalos dátumot, az új szokás szerint a kiadott előzetesek minőségi visszajelzései alapján születik majd döntés a frissítés kiadásáról. Arról nincs még információ, hogy a hardverkövetelmények terén emelkedik-e a léc - az előző évek tanulságai alapján várhatóan lesz néhány kellemetlen meglepetés a hardvergyártók támogatási gyakorlatában.

A fentieken túl egyébként még sok kisebb-nagyobb újdonságot hoz az Anniversary Update. Például kiterjesztéseket kaphat minden UWP-s app (ugyanazzal a biztonságos technológiával, amivel az Edge böngésző is), de végre lesz lehetőség a háttérben való futásra, egységes felhős központot kap az Action Center, így az értesítések minden eszközön megjelennek (és eltűnnek) - a további újdonságokra később még részletekben is visszatérünk.

Az új API-k és funkciók kihasználásához a Microsoft elérhetővé tette a Visual Studio 2015 Update 2-t és az Anniversary Update SDK-t is.

a címlapról