Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Behozná 3D NAND-os lemaradását a WDC-SanDisk

Asztalos Olivér, 2016. július 28. 09:30
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A rétegek további növelésével próbálja behozni gyártástechnológia hátrányát a WDC-Sandisk. Ebben sokat segíthet a most bejelentett 64 rétegű NAND-dal, már csak a tömegtermelést kellene időben beindítani.

hirdetés

A kísérleti gyártás fázisába lépett a SanDisk és a Toshiba közös fejlesztésű, legújabb NAND lapkája. A BiCS3 elnevezésű megoldás azért izgalmas, mert abban már 64 rétegen helyezkednek egymásra a cellák, ezt a paramétert tekintve pedig a jelenlegi mezőnyben vezetőnek számít a fejlesztés. A bejelentés üzleti szempontból is érdekes, hisz az már a Western Digital neve alatt történt, a merevlemezeiről ismert vállalat néhány hónapja zárhatta le a SanDisk felvásárlását.

A BiCS3 TLC típusú, azaz cellánként három bitet tárol. Első körben a fejlesztés 64 rétegen 256 gigabites (32 gigabájt) kapacitást nyújt, a tömeggyártás felfutása után pedig erre várhatóan rádupláznak, 512 gigabites lesz a legnagyobb kapacitású lapka. Ezekből természetesen több, jellemzően nyolc pakolható egyetlen NAND chipbe, ily módon utóbbival 512 gigabájtos komponenseket dobhat majd piacra a cég.

A már kísérleti gyártásban lévő 256 gigabites lapka önmagában nem számítana egyedülállónak, a Samsung már egy ideje szállítja hasonló kapacitású fejlesztését, ugyanakkor ez "csak" 48 rétegű. Utóbbi eltérésből adódhat, hogy a BiCS3 várhatóan kisebb lapkaméret mellett nyújtja a szóban forgó kapacitást, ami a gyártási költségekre van kedvező hatással. Optimális esetben a WDC-SanDisk a Samsungnál olcsóbban készíthetne egységnyi kapacitást, ugyanakkor az egy lapkára számított költségbe még számos tényező szólhat bele, a kihozataltól kezdve a volumenig. Ez kardinális kérdés, a NAND piacon egyre keményebb a verseny, az árzuhanás hónapok óta tart, az Intel részlege emiatt futott negatívba az előző negyedévben.

A gyártás a Toshibával közös, Yokkaichiben található üzemben zajlik, jelen állás szerint pedig az első szállítmányokat az utolsó negyedévben indíthatják útnak, a nagyobb volumenre pedig jövő év első felében számíthatnak a partnerek.

A Toshiba és a SanDisk még 2010-ben alapított NAND flash tervező és gyártó vegyesvállalatot, melynek 49,9 százaléka május óta a Western Digital tulajdonában van. A Flash Forward tavaly 1,34 millió szilíciumostyát dolgozott fel, ami 8,2 százalékos részesedést jelentett a világpiacon. A japánok márkanevével fémjelzett NAND chipek végül olyan népszerű termékekben landoltak mint az iPhone 6s, melyből több tíz milliót értékesített az Apple.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.