Szerző: Gálffy Csaba

2016. július 01. 11:57:00

Dell: nekünk nem megy az Android

Feladja az androidos tabletek piacát a Dell, miután a cég legutolsó próbálkozása is kudarcot vallott. Frissítést sem ad már ki a cég.

Teljesen abbahagyja az androidos tabletek gyártását és forgalmazását a Dell - tudta meg a pcworld.com. A vállalat a jövőben inkább a windowsos 2-in-1 modellekre, tehát a felcsatolható billentyűzetes tabletekre (vagy másképp: kettétéphető notebookokra) fókuszál majd. A döntés értelmében a Venue termékcsaládba tartozó androidos tabletek már nem kapnak utódot.

"A tabletpiac túlszaturált, és a felhasználók felől visszaeső keresletet is tapasztal, így úgy döntöttünk, hogy az Android-alapú Venue tabletsorozatot megszüntetjük" - hivatkozik a lap a Dell közleményére. "Úgy látjuk, hogy a 2-in-1 gépek népszerűsége növekszik, mivel ezek biztosítják a PC-s képességek és a tabletes mobilitás optimális kombinációját." - mondja a gyártó. Ez szomorú fejlemény, a cég ugyanis érdekes és meglepően innovatív tabletekkel jelentkezett a piacon, a Venue 8 7000 a híresen vékony kávájával, gyönyörű OLED-kijelzőjével és beépítet RealSense kameráival ma is az egyik etalon az androidos gépek között.

A Dell döntése a vállalati felhasználókat is érinti, a cég ugyanis androidos alapokon vékonykliens-megoldást is kínált a Wyse Cloud Connect formájában. Az USB-kulcs méretű "monitorokosító" egy igen kompakt vékonykliens, amely képes bármilyen HDMI-s kijelzőből munkaállomást varázsolni. A Wyse Cloud Connect már ki is került a Dell kínálatából, online sem rendelhető már.

Dell Venue 8 7000 - menő tablet, utód nélkül (fotó: mobilegeeks)

Python everywhere! Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt bárhol és bárki használhatja.

Sokkal problémásabb azonban, hogy a Dell megszünteti a már eladott termékek szoftveres frissítését is. Az érvényes jótállási, illetve szolgáltatási szerződéseket természetesen a cég teljesíti, az Android frissítését azonban már nem folytatja a jövőben. Felmerül a kérdés, hogy ez a biztonsági frissítésekre is vonatkozik-e, amelyek kritikusak ahhoz, hogy a tabletek megbízhatóan és biztonságosan működjenek, akár vállalati, akár végfelhasználói környezetben.

Exit.

A döntésben az is közrejátszhat, hogy a Dell az Intel lapkákra fogadott akkor, amikor a chipgyártó ingyen (vagy közel ingyen) kínálta ezeket a gyártópartnereknek. Az Intel azonban időközben stratégiát váltott, előbb elkezdett pénzt kérni a lapkákért, majd amikor kiderült, hogy így viszont teljességgel versenyképtelen, egész egyszerűen kiszállt a piacról. Így a Dell választás elé került, hogy piacra dob-e ARM-alapú tableteket és versenybe kezd a kínai és tajvani gyártókkal, vagy kiszáll az amúgy is rendkívül alacsony profitot hozó piacról.

A cég egyébként nem lesz Microsoft-exkluzív ezzel, a Dell tart a kínálatában Chrome OS-es notebookat, illetve Ubuntut futtató modelleket is, a Wyse eszközök pedig a ThinOS-re épülnek.

A döntéssel kapcsolatban a hazai Dellt is megkerestük, de az EMC-felvásárlás miatt általános hírzárlat alatt a cég elzárkózott a kommunikációtól.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 23. 13:22

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.