Szerző: Voith Hunor

2016. június 28. 12:45

Híd épül a feljesztői környezetek és a nyelvszerverek közé

Nyílt forrású projektet indított a Microsoft, a Codenvy és a Red Hat, egyszerűsödhet a fejlesztők élete.

HIRDETÉS

Újabb nyílt forrású projektet jelentett be a Microsoft, valamint a fejlesztésben részt vevő két partnere, a Red Hat és a Codenvy. A Language Server Protocol (LSP) a fejlesztők életét hivatott megkönnyíteni ezzel a protokollal, mely egységes kommunikációs és integrációs csatornát biztosít a különböző programnyelv-szervereknek (melyek például az automatikus kiegészítésért és számos egyéb fejlett keresési, szerkesztési funkcióért felelnek). A projekt létrehozói szerint így a fejlesztők a különböző nyelvek használatától függetlenül, könnyebben maradhatnak majd kedvenc fejlesztőkörnyezeteiknél.

A JSON-alapú protokoll (jelentős része) a Microsoft tavaly ősszel kiadott ingyenes kódszerkesztőjéből, a Visual Studio Code-ból származik, amit most a Codenvy is implementált az alapvetően felhős fejlesztésekre szánt Eclipse Che-ben (az LSP-vel bővített IDE a harmadik negyedévben lesz általánosan elérhető). A Red Hat szintén dolgozik az LSP implementálásán, a cég egy Java nyelvszervert fejleszt, melyet minden, a protokollt ismerő eszköz használhat majd.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Az LSP forráskódja már elérhető a GitHubon, MIT licenc alatt, a benyújtott változások elfogadására egyelőre csak Microsoft-alkalmazottaknak van jogosultsága. Az LSP-t jelenleg C++, PowerShell, JSON, CSS, Xtext, Crane PHP, Haxe, Java és RAML nyelvszerverek és a már említett VS Code és Eclipse Che fejlesztői környezetek támogatják – az implementációs listát ezen az oldalon lehet nyomon követni.

Szintén eme kezdeményezés keretében a Codenvy elindított egy, a nyelvszerverek központi katalogizálására, verziókövetésére és letöltésére szolgáló projektet. A regisztrációs adatbázis a tervek szerint arra is lehetőséget nyújt majd, hogy a kódszerkesztők vagy fejlesztői környezetek közvetlenül onnan telepítsenek nyelvszervereket. Az adatbázist az Eclipse Alapítvány fogja hosztolni, a forráskód pedig természetesen szintén nyílt, és az EPL (Eclipse Public License) alatt lesz elérhető.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 8. 08:37

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.