Szerző: Gálffy Csaba

2016. május 3. 12:30

Kiegyezett az Nvidia és a Samsung

Peren kívüli egyezséggel zárult a két cég szabadalmi csatája. A másfél éve húzódó perekben most fordult volna döntésre a dolog, de inkább kiegyeztek a szereplők.

Érdemi eredmény nélkül, gyakorlatilag tűzszünettel és kölcsönös visszavonulással végződött az Nvidia és a Samsung szabadalmi csatározása. Mint arról beszámoltunk, az első ágyúlövést az Nvidia adta le, amikor perbe fogta dél-koreai riválisát 2014 szeptemberében. A két cég akkor az okostelefonos lapkák piacán versenyzett, ezt a területet azonban az Nvidia később feladta, miután termékei teljesen versenyképtelennek bizonyultak.

Az ügy lefolyása követi a szokásos menetrendet, a licenctárgyalások kudarca után az egyik cég szabadalomsértési pert indít, amire a másik szinte azonnal viszontkeresettel válaszol. A két, párhuzamosan folyó perben a cégek felhalmozott szabadalomarzenálja kerül mérlegre, aki pedig gyengébbnek bizonyul, a végén fizethet. Jellemzően az ítéletet a cégek nem várják meg, az erőviszonyok kirajzolódása után leülnek a felek és kiegyeznek.

Az Nvidia eredeti panasza szerint a Samsung mobilos lapkái megsértették az amerikai cég bizonyos GPU-s szabadalmait, és ezek használatáért licencdíjat sem hajlandó fizetni. A perben az érdekes csavart az adta, hogy az Nvidia direktben a Samsungot perelte, noha a cég saját GPU-t nem fejleszt, helyette más cégek grafikus egységeit licenceli és illeszti saját processzoraira (elsősorban az ARM Mali sorozatú GPU-it). Az Nvidia azonban az ARM ellen nem indított pert.

A Samsung persze azonnal viszontkeresetben fogta perbe az Nvidiát, az elmúlt másfél év pedig azzal telt, hogy a különböző fórumok és bíróságok az egyes szabadalmak érvényességét, illetve a szabadalomsértések tényét mérlegelték. A perben sok szabadalom elhullott, a bíróságok többet érvénytelennek találtak. Az ügyben az első komolyabb áttörés tavaly decemberben jött, amikor az amerikai nemzetközi kereskedelmi bizottság úgy határozott, hogy az Nvidia bizony megsérti a Samsung szabadalmait, ezzel megnyitva az utat az importtilalom előtt.

A következő mérföldkő idén februárban jött, amikor az Nvidia mellett döntött a virginai bíróság, és a Samsung ellenperében felmentette a zöldeket. Az ítélethirdetés e héten jött volna, ezt azonban a két cég nem várta meg, az importtilalom által fenyegetett Nvidia és az amúgy sikertelenül pereskedő Samsung is bedobta a törölközőt.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A roppant tömör, néhány mondatos közlemény szerint a kiegyezés alapján "a két cég kisszámú szabadalmat licencel egymástól, de széleskörű keresztlicencelési megállapodást nem kötnek, és kompenzációt sem fizetnek egymásnak". Tehát a szokásos forgatókönyvvel ellentétben a vállalatok most nem hosszú távú békét kötöttek, inkább tűzszüneti megállapodásról van szó, és pénzt sem fizetnek a vállalatok egymásnak.

A kiegyezés mindazonáltal komoly vereség az Nvidia számára, a cég eltökélt szándéka volt, hogy az GPU-s szabadalmak licenceléséből komoly pénzre tesz szert. Ehhez a Samsung és a Qualcomm perbefogása lett volna az első lépcső, ha e két céget meg tudja törni a per, akkor a többi szereplő várhatóan csendben kinyitotta volna a pénztárcáját és fizetett volna a licencelésért. A stratégia azonban már ennél az első lépésnél elbukott, a pereskedés során kiderült, hogy az Nvidia szabadalmi portfóliója korántsem olyan erős, mint ahogy a cég vezetése gondolta, így várhatóan a cég nem tud majd a Qualcommhoz hasonlóan erős licencelési lábat növeszteni a bevételi oldalon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról