Szerző: Voith Hunor

2016. május 2. 10:00

A Microsoft is beszáll a "langyos" tárhelyszolgáltatások harcába

A Cool Blob Storage az Amazon Glacierhez és a Google Nearline-hoz hasonlóan ritkán használt, de sokáig megőrzendő adatok tárolására való, és árazása is a konkurens alternatívákéhoz mérhető – azaz alacsony.

Új, alacsonyabb költségű opcióval egészítette ki Blob Storage (objektumalapú, strukturálatlan adatokhoz szánt) tárhelyszolgáltatását az Azure-ben a Microsoft. A Cool réteget az Amazon Glacierhez és a Google Nearline-hoz hasonlóan a hosszú ideig megőrzendő, de ritkán szükséges adatok (biztonsági mentések, archívumok, már "kipörgött" média tartalom, későbbi elemzéshez szükséges telemetria stb. ) tárolására szánja a vállalat, a konkurens alternatívákhoz hasonlóan gigabájtonként és havi 1 centes tárolási díjszabás mellett.

Az eddigi Blob Storage szolgáltatás Hot rétegként él tovább, ezt a Microsoft az aktívan használt adatokhoz ajánlja a cég. A két tárolóréteg között teljesítményben nincs különbség, a Cool és a Hot is néhány ezredmásodperces késleltetéssel dolgozik, az árazási modellben és a rendelkezésre állási mutatókban viszont igen. Az API-készlethez viszont nem nyúlt hozzá a Microsoft, így a meglévő alkalmazásokat ezen a szinten nem kell módosítani, ha az új réteget is igénybe akarjuk venni.

Míg a Hot réteg alapesetben 99,9 százalékos, georedundáns biztosítással (RA-GRS) pedig 99,99 százalékos rendelkezésre állást kínál, az újonnan bevezetett Cool rétegnél ezek a vállalások 99 és 99,9 százalékra csökkennek. A Microsoft a díjszabást is úgy alakította ki, hogy az a tárolási és hozzáférési költségek alapján egyértelműen elválassza a két réteg felhasználási módjait.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A gigabájtonkénti fajlagos ár a Cool esetében (a redundanciától függően) listaáron 0,01 és 0,025 dollár között alakul, míg a Hot árai 2 cent felett indulnak és akár gigabájtonként és havonta 6 cent fölé is mehetnek. A különböző műveleti és tranzakciós költségeknél ugyanez a koncepció érvényesül: míg a Hot esetében ezek nagyon alacsonyak illetve nincsenek is, a Coolnál mindenért fizetni kell, az adatlekérés például a tároláshoz hasonlóan szintén 1 centbe kerül gigabájtonként. A Blob Storage rétegek részletes díjszabását itt lehet megtekinteni.

Az aktív Blob Storage előfizetések automatikusan Hot réteggé minősülnek át, egyéb változással az ügyfeleknek nem kell számolniuk. A különböző tierek között lehetséges oda-vissza váltani, de míg a Hot-Cool átállás nem jár extra költséggel, úgy az ellenkező irányú mozgás már igen (szintén gigabájtonkénti díjszabással).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról