Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

A Microsoft is beszáll a "langyos" tárhelyszolgáltatások harcába

Voith Hunor, 2016. május 02. 10:00
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Cool Blob Storage az Amazon Glacierhez és a Google Nearline-hoz hasonlóan ritkán használt, de sokáig megőrzendő adatok tárolására való, és árazása is a konkurens alternatívákéhoz mérhető – azaz alacsony.

Új, alacsonyabb költségű opcióval egészítette ki Blob Storage (objektumalapú, strukturálatlan adatokhoz szánt) tárhelyszolgáltatását az Azure-ben a Microsoft. A Cool réteget az Amazon Glacierhez és a Google Nearline-hoz hasonlóan a hosszú ideig megőrzendő, de ritkán szükséges adatok (biztonsági mentések, archívumok, már "kipörgött" média tartalom, későbbi elemzéshez szükséges telemetria stb. ) tárolására szánja a vállalat, a konkurens alternatívákhoz hasonlóan gigabájtonként és havi 1 centes tárolási díjszabás mellett.

Az eddigi Blob Storage szolgáltatás Hot rétegként él tovább, ezt a Microsoft az aktívan használt adatokhoz ajánlja a cég. A két tárolóréteg között teljesítményben nincs különbség, a Cool és a Hot is néhány ezredmásodperces késleltetéssel dolgozik, az árazási modellben és a rendelkezésre állási mutatókban viszont igen. Az API-készlethez viszont nem nyúlt hozzá a Microsoft, így a meglévő alkalmazásokat ezen a szinten nem kell módosítani, ha az új réteget is igénybe akarjuk venni.

Míg a Hot réteg alapesetben 99,9 százalékos, georedundáns biztosítással (RA-GRS) pedig 99,99 százalékos rendelkezésre állást kínál, az újonnan bevezetett Cool rétegnél ezek a vállalások 99 és 99,9 százalékra csökkennek. A Microsoft a díjszabást is úgy alakította ki, hogy az a tárolási és hozzáférési költségek alapján egyértelműen elválassza a két réteg felhasználási módjait.

A gigabájtonkénti fajlagos ár a Cool esetében (a redundanciától függően) listaáron 0,01 és 0,025 dollár között alakul, míg a Hot árai 2 cent felett indulnak és akár gigabájtonként és havonta 6 cent fölé is mehetnek. A különböző műveleti és tranzakciós költségeknél ugyanez a koncepció érvényesül: míg a Hot esetében ezek nagyon alacsonyak illetve nincsenek is, a Coolnál mindenért fizetni kell, az adatlekérés például a tároláshoz hasonlóan szintén 1 centbe kerül gigabájtonként. A Blob Storage rétegek részletes díjszabását itt lehet megtekinteni.

Az aktív Blob Storage előfizetések automatikusan Hot réteggé minősülnek át, egyéb változással az ügyfeleknek nem kell számolniuk. A különböző tierek között lehetséges oda-vissza váltani, de míg a Hot-Cool átállás nem jár extra költséggel, úgy az ellenkező irányú mozgás már igen (szintén gigabájtonkénti díjszabással).

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.