Szerző: Gálffy Csaba

2015. március 12. 13:30

"Langyos" tárolószolgáltatást kínál a Google

Új, több szempontból is kompromisszumos felhős tárolót indított a Google. A Cloud Storage Nearline néven elérhető rendszer lassabb és olcsóbb, mint a hagyományos tárolók, viszont a cold storage megoldásokhoz képest lényegesen gyorsabb.

Bemutatta új, szuperolcsó tárolószolgáltatását a Google. A Cloud Storage Nearline a hagyományos cold storage-hez fogható áron, de annál nagyságrendekkel gyorsabb tárolót kínál, amely például biztonsági mentések tárolására ideális lehet - erre predesztinálja alacsony, 1 cent/gigabájtos fajlagos költsége is.

Lassú, de nem olyan lassú

A Google ígérete szerint a Nearline-ban tárolt adatok viszonylag alacsony, mintegy 3 másodperces válaszidővel érhetőek el, ezt a késleltetést valószínűleg az indokolja, hogy ezek a merevlemezek nem pörögnek folyamatosan, hanem elérés hiányában lekapcsolnak. A felpörgés és aktiválás nagyjából ekkora késleltetést okoz az elérésben.

Ezzel szemben a klasszikus cold storage megoldások nem normális merevlemezeket, hanem azoknál nagyságrendekkel magasabb kapacitássűrűségű és fajlagosan jóval olcsóbb mágneses szalagokat használják. A szalagokat hatalmas robotizált rendszerek tárolják illetve érik el, emiatt az elérés késleltetésében a szalag előkeresése, olvasóba illesztése, valamint a szalag megfelelő pozícióba tekerése is benne foglaltatik, ami akár több perces (szélsőséges esetben pedig akár pár órás) várakozást jelenthet.

Olcsó és korlátozott

A viszonylag lassú válaszidőért cserébe a Nearline rendkívül olcsó tud lenni, a bejelentés szerint az elfoglalt kapacitás díja egy cent körül alakul gigabájtonként. Az ár tartalmazza a rendszeren belüli redundanciát is, vagyis a Google fizikailag különböző helyeken tárolja és védi a felhőbe küldött adatokat. Az ár valóban nagyon jónak számít, a Microsoft Azure Backup április 1-től érvényes díjszabása 2-10 cent/gigabájt, a befoglalt kapacitástól függően.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Ahogy az Amazon Glacier esetében, a Nearline-nál is vannak a kapacitás bérlésén túli extra költségek. Az adatokhoz való hozzáférés (letöltés) gigabájtonként 1 centbe kerül, vagyis ez a tároló tényleg kizárólag olyan adatokhoz passzol, melyeket ritkán kell elérni, ez a költség ugyanis pillanatok alatt felpörgetheti a számlát, ha alkalmazás mellé állítanánk fel ezt a tárolót. További korlátozás, hogy a 30 napon belül törölt adatokra az egész hónapot ki kell fizetni - ez pedig a felülírásra is ugyanúgy vonatkozik. A felhasználási forgatókönyvet tovább korlátozza, hogy az átviteli sebesség korlátozott (de a befoglalt kapacitással együtt skálázódik), terabájtonként 4 megabájt/másodperces fokozatokban. Ez azt jelenti, hogy a teljes feltöltött adatmennyiség letöltése fixen 72 órát vesz igénybe (ha elegendően széles csatlakozással rendelkezünk a Google felé).

A fentiek fényében egyértelmű, hogy a Nearline elsősorban biztonsági mentések tárolásához ajánlott, ezek elérésénél ugyanis pont nem számít az a néhány másodperces késleltetés, a kapacitás fajlagos költsége viszont annál nagyobb súllyal esik latba. A Google ennek megfelelően a szolgáltatást felkészítette a nagyobb backup-megoldásokkal való együttműködésre, a Veritas/Symantec NetBackup, a NetApp SteelStore, a Geminare és az Iron Mountain szoftverei is implementálják a Google Cloud Storage API-t, így ezek felületéről közvetlenül a Nearline szolgáltatásba küldhetjük a mentéseket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról