Szerző: Bodnár Ádám

2012. augusztus 21. 12:46:00

Olcsó online tárhelyet kínál mentéseknek az Amazon

Újabb taggal bővült az Amazon felhőszolgáltatásainak sora, a Glacierrel azokat a cégeket célozza meg a vállalat, amelyek nagy mennyiségű adatot kívánnak tárolni, de csak ritkán akarják ezeket elérni.

Archivált állományok és mentések számára kínál olcsó online tárhelyet az Amazon, amely most indította el Glacier (gleccser) fantázianévre hallgató szolgáltatását. A vállalat ugyanazokat az előnyöket domborítja a Glacierrel kapcsolatban, amelyeket más cloudszolgáltatások esetén is szokott: nincs szükség beruházásra, a kapacitás rugalmasan bővíthető és az ár a használat függvénye.

A cég szerint a nagy adatarchívumokat üzemeltető szervezetek (pl. egészségügyi intézmények, médiacégek, tudományos kutatást végző intézetek, könyvtárak) rendszeresen túl sokat költenek mentésre és archiválásra - saját berendezéseket vásárolnak, azokat maguk üzemeltetik, ráadásul a legtöbbször nem tudják felmérni a várható igényeket, így a mentési és archiválási infrastruktúra alacsony kihasználtsággal működik, ami rengeteg elpocsékolt pénzt jelent.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

Az adatok feltöltése SSL kapcsolaton keresztül lehetséges csak, az állományokat pedig 256 bites AES titkosítás védi az illetéktelentől - a hozzáférések AWS Identity and Access Management (IAM) segítségével korlátozhatók, így egyetlen Amazon-előfizetéssel rendelkező szervezeten belül is szétválaszthatók a jogosultságok. A Glacier minden benne tárolt adatot több telephelyre replikál, egy telephelyen belül is több példányban őriz eltérő hardvereken és rendszeres integritásellnőrzést is végez, magyarán szólva minden olyan feladatot a szolgáltatás részeként biztosít az Amazon, amelyet a saját üzemeltetésű infrastruktúrán a szervezetek maguk végeznek.

Az Amazon felhőszolgáltatásainak infrastruktúráján működő Glacier ugyanúgy online tárhely mint az S3, azonban elsősorban ritka elérésekre van "kihegyezve" - az árazása is ehhez igazodik. A saját szalagos infrastruktúrát leváltani hivatott Glacieren egy gigabájt adat tárolása havi 1 dollárcentbe (mai árfolyamon számolva 2,2 forintba) kerül. A tárolt adatmennyiség legfeljebb 5 százalékát ingyen lehet letölteni, ezt követően kell csak fizetni a letöltésekért.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 27. 19:25

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.