Szerző: Asztalos Olivér

2016. március 21. 17:00

Cherry MX kapcsolókra váltott az új Logitech billentyűzet

Új mechanikus billentyűzettel jelentkezett a Logitech, melynek érdekessége, hogy a gyártó saját fejlesztésű kapcsolói helyett a Cherry termékeit használja.

Két új, elsősorban a játékosokat célzó vezetékes billentyűzettel rukkolt elő a Logitech. A G610 Orion érdekessége, hogy abba a gyártó saját fejlesztésű Romer-G kapcsolói helyett a mechanikus billentyűzetek mikrokapcsolóinak első számú gyártója, a Cherry GmbH főkomponensei kerültek.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A fekete, puritán klaviatúrát két kivitelben dobta piacra a gyártó. A kialakítás egyszerűségét tovább erősíti a háttérfény, melynek intenzitása ugyan továbbra is változtatható, de a korábbi modellekhez képest csupán fehér lehet, az RGB színeket alkalmazó megvilágítás a Logitech legújabb megoldásából kimaradt. A legnagyobb változást mégsem ez, hanem a mikrokapcsolók jelentik.

A G610-ben ugyanis a G910 és G410 modellekkel ellentétben Cherry termékek lapulnak a billentyűkupakok alatt, az Orion Red a Cherry MX Red, az Orion Brown pedig a Cherry MX Brown kapcsolókra épül. Előbbi egy lineáris megoldás, mely nem rendelkezik tapintási visszacsatolással (tactile feedback), a teljes billentyűút során azonos érzést nyújt, gyors működésű, eközben pedig csendes is.

Ezzel szemben a Cherry MX Brown már visszacsatolást is nyújt használójának, azaz érezhető, hogy pontosan mikor kapcsol a billentyű. Ennek ellenére még mindig relatíve csendes üzemet biztosít ez a típus, nincs az MX Blue kapcsolók esetében jól hallható kattanó hang, ami általában zavarja a játékosok egy részét. A MX Brown kapcsolókat jellemzően azoknak ajánlják, akik játék mellett rendszeresen gépelnek is a billentyűzeten, tehát ez a típus egy jó kompromisszum lehet.

A mechanikus klaviatúrák reneszánsza

Óriási robbanást hozott a mechanikus billentyűzetek piacán az elmúlt néhány év, míg 6-7 évvel ezelőtt szinte alig keresték ezeket a megoldásokat, addig mára a Cherry önmagában képtelen kielégíteni az aktuális igényeket, áll egy a német vállalat marketingesével készített interjúban. A forradalmat a játékos közösség katalizálta, a tartós, nagyteljesítményű megoldások szinte futótűzként terjedtek a gamerek között. A Cherry kapcsolói több mint 30 évnyi tapasztalatra épülnek, emellett pedig tesztelési procedúra is egyedülálló, a cég ennek köszönhetően pedig 50 millió leütést garantál minden egyes kapcsolóra, ráadásul mindezt úgy, hogy az első és az ötvenmilliomodik leütés is ugyanolyan érzést kelt a billentyűzet használójában.

A német vállalat saját márkás klaviatúráival elsősorban az irodai és vállalati szegmenst célozza, miközben több partnerrel is együtt dolgozik. A kiemelt ügyfélnek számító Corsair mellett például a Gigabyte és a Razer is készített már Cherry MX kapcsolóval szerelt gamer billentyűzetet, akárcsak a G610 Orionnal most előrukkolt Logitech. Az egyedülállóan tartós megoldásoknak ugyanakkor ára is van, a szóban forgó G610 Orion 100 fontos árcédulája várhatóan 40 000 forintos összeget fog jelenteni idehaza.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról