Szerző: Asztalos Olivér

2016. március 18. 15:54

Ütős lett az Intel Skull Canyon NUC

Legerősebb grafikai megoldásával szerelte legújabb NUC-ját az Intel, mely ráadásul egy új, rendkívül kompakt házat is kapott. Amennyiben a tervezők a hűtést is megfelelően oldották meg, úgy a termék akár az erősebb HTPC-re vágyó felhasználók egyik kedvencévé is válhat.

A január eleji előzetes híreknek megfelelően az Intel lerántotta a leplet eddigi legerősebb NUC gépéről, mely a NUC6i7KYK típusjelzés mellett egyszerűen csak a Skull Canyon nevet kapta. A rendhagyó elnevezés mellett a gép formája is jelentősen megváltozott, a korábbi puritán dizájn eltűnt, az apró PC egy vékony fekete házba került be, melyen az Intel, elsősorban játékosoknak szánt termékein látható koponya kapott helyet.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A miniatűr PC akár egy nagyobb zsebben is elférhet, a ház ugyanis 216 milliméter hosszú, 116 milliméter széles, magassága pedig mindössze 23 milliméter, ezzel pedig a masina térfogata csupán 0,69 liter. A kompakt méret önmagában persze nem nagy fegyvertény, ugyanakkor a belsőt is figyelembe véve meggyőzővé válik a gép.

A processzor szerepét egy Skylake-alapú CPU tölti be, egészen pontosan a Core i7-6770HQ mobil modell. A központi egység a jelenlegi legnagyobb méretű Skylake lapkára épül, mely négy processzormag mellett a GT4e kódnevű integrált grafikus vezérlőt is magában foglalja, ami Iris Pro Graphics 580 címen fut. Az IGP nem kevesebb mint 72 EU-t, azaz végrehajtóegységet tartalmaz, ami pontosan háromszor több mint amennyi a HD Graphics 530 GT2-es egységében található. Utóbbi kap helyet a legtöbb Skylake processzorban, így például az asztali csúcsmodell i7-6700K-ban, valamint a mobil termékek javában is.

Az Intel mindezt egy méretes eDRAM-mal is megfejeli, a 128 MB-os chip kvázi negyedszintű gyorsítótárként funkcionál, amiből a grafikus egység mellett még az x86-os CPU magokon futó memória intenzív alkalmazások is profitálhatnak. A négy processzormag alapórajele 2,6 GHz, ami turbóval egészen 3,5 GHz-ig kúszhat fel, miközben az IGP órajele legfeljebb 950 MHz lehet. Mindehhez mobil viszonylatban egy relatíve magas, 45 wattos TDP-t határozott meg az Intel, mely konzervatívabb turbó mellett 35 wattra csökkenthető. Arról egyelőre nincs információ, hogy az Intel élt-e ezzel a lehetőséggel, de a gép kis méretét tekintve ez valószínűnek tűnik.

A memóriáról a vásárlónak kell gondoskodnia, ebből két darab DDR4-es SO-DIMM modult szükséges beépíteni, melyek összkapacitása legfeljebb 32 GB lehet. A háttértárat szintén külön kell megvásárolni, ennek szerepét kizárólag M.2 formátumú SSD töltheti be, de kellemes meglepetés, hogy az Intel két slotot tervezett az apró gépbe, melyekbe SATA és PCIe csatolóra épülő meghajtók egyaránt beépíthetőek, ráadásul utóbbi esetében az AHCI mellett az NVMe protokoll is támogatott. A két slot egyik előnye, hogy az SSD-k akár RAID-ben is működhetnek.

A hálózati kapcsolatokhoz vezetékes, illetve vezeték nélküli opciót is kínál a Skull Canyon. Utóbbihoz az Intel saját fejlesztésű, Wireless-AC 8260 vezérlője áll rendelkezésre, mely a két beépített antennával és a 802.11ac szabvánnyal legfeljebb 867 megabites elméleti tempóra képes, miközben még a Bluetooth 4.2-t is támogatja. Aki a vezetékes megoldás mellett dönt, annak egy Intel I-219V Gigabit Ethernet kontroller áll rendelkezésére, hátoldalon egy RJ45-ös aljzattal.

Utóbbi mellett egy 3,5 milliméteres jack csatlakozó, négy USB 3.0 port, illetve egy Mini DisplayPort (1.2), valamint egy HDMI is található, mely egy extra vezérlőnek hála a 2.0-s szabványnak is megfelel. Ezzel a 4K felbontás 60 hertzes megjelenítése sem jelent gondot a Skull Canyonnak, ami elsősorban a HTPC-sek körében lehet örömhír, akárcsak a beépített infravörös port. A kártyaolvasó sem maradt ki, az SDXC szabványú tárolókat támogató résbe maximum 512 gigabájtos kártya csúsztatható.

Hab a tortán az USB 3.1 Type-C port, mely Thunderbolt 3 kompatibilis, így akár a Razer Core külső VGA-s dokkoló is a Skull Canyonhoz kapcsolható, amennyiben az integrált Iris Pro Graphics 580 képességei kevésnek bizonyulnának. Ezzel kapcsolatban már kevésbé jó hír, hogy a Razer terméke méregdrágán kerül fel a polcokra, a cég nem kevesebb mint 500 dollárt kér az üres házért, mely mellett még az Intel legújabb NUC gépe sem tűnik annyira drágának.

A Skull Canyon NUC-ért 650 dollárt, azaz nagyjából nettó 180 000 forintot kér majd az Intel, a gép májustól lesz elérhető. Bár az összeg első hallásra magas lehet, egy klasszikus asztali PC-hez mérten mégsem annyira irreális az árcímke. A CPU-magok terén hasonló, ugyanakkor csupán HD Graphics 530 IGP-vel szerelt, és eDRAM gyorsítótár nélküli Core i7-6700T ára nettó 80 000 forint körül mozog(na), amihez még alaplapot, házat, illetve tápegységet is kell vásárolni, így a felár nagyjából 40-50 000 forint körül állhat meg. Az Intel ezért cserébe az aktuális leggyorsabb grafikus megoldását nyújtja, rendkívül kompakt méretbe csomagolva.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról