Szerző: Gálffy Csaba

2016. március 4. 10:30

Meglepetés: versenyügyi vizsgálat a Facebook ellen

Piaci erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt indított eljárást a német versenyügyi hatóság a Facebook ellen. Az illetékesek szerint a cég csak azért tudja az adatkezelési gyakorlatát a felhasználókra erőltetni, mert domináns piaci pozícióban van.

Egészen új szögből támadhatja a Facebook adatvédelmi gyakorlatát a német hatóság. A cég ellen ugyanis nem az adatvédelemben illetékes szerv, hanem meglepő módon a versenyügyi hivatal, a Bundeskartellamt indított vizsgálatot. A vizsgálatba a németek a Facebook német leányvállalata mellett az ír leányt és az amerikai céget is bevonták, a vád a piaci erőfölénnyel való visszaélés.

A Facebookot a hatóság azzal gyanúsítja, hogy az adatkezelési gyakorlat megsérti az adatvédelmi szabályokat. Hogy ez miért releváns a versenyügyiek számára? Mert felmerül, hogy a cég ezt azért teheti meg a felhasználókkal, mert piaci erőfölénnyel rendelkezik - a kérdés tehát az, hogy ideális, versengő körülmények között a cég folytathatná-e ezt a gyakorlatát?

"A domináns piaci státuszt élvező cégekre speciális korlátozások vonatkoznak. Ezek közé tartozik, hogy a felhasználási feltételeknek versenyképeseknek kell lenniük. A hirdetéses üzleti modellt használó internetes szolgáltatásoknak, mint a Facebook, a felhasználóról szóló adatok rendkívül fontosak. Pontosan ezért a kérdést a piaci erőfölény szempontjából is vizsgálni kell, hogy a felhasználókat a cég megfelelően informálja-e az adatgyűjtés természetéről és céljáról" - mondta a hivatalos közleményben Andreas Mundt, a versenyügyi iroda elnöke.

Mondjuk együtt: monopólium

Ne féljünk kimondani, ahogy a Microsoft a PC-piacon, úgy a Google a keresésben (és egyre inkább az okostelefonoknál), a Facebook pedig a közösségi hálózatok területén élvez monopol-státuszt (különösen Európában). A piaci erőfölény, legyen bármennyire nagy, önmagában még nem bűn, de az azzal való visszaélés már annak számít, és egy monopol-cég esetében sok olyan tevékenység visszaélés, ami egy kis szereplő esetében természetesnek számít.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A német hatóság szerint a Facebook esetében az adatkezelési feltételek lehetnek problémásak. Ezeket ugyanis a felhasználónak kötelező elfogadnia akkor, amikor a szolgáltatásba regisztrál, ez a feltétele a Facebookhoz való hozzáférésnek. Ideális (elméleti) esetben, egy versengő piacon a szolgáltatások között az adatkezelésben is verseny alakulna ki, vagyis a cégek a felhasználók kegyeit keresve írnának jobbnál jobb adatvédelmi nyilatkozatokat és igyekeznének informálni a felhasználókat, a vásárlók pedig ezt is szempontként kezelnék, amikor regisztrálnak egy szolgáltatásba.

Verseny hiányában azonban a felhasználó mozgástere szélsőségesen leegyszerűsödik, a gyakorlatban csupán azt döntheti el, hogy regisztrál a Facebookra vagy sem. Utóbbi döntéssel pedig teljesen kizárja magát a szolgáltatásból, és ezzel gyakorlatilag kivonul a közösségi hálózatok piacáról is, hiszen a Facebooknak nincs ekvivalens alternatívája.

a címlapról