Szerző: Voith Hunor

2016. február 22. 10:45

Windows Server támogatás: nyugaton a helyzet változatlan

A Microsoft szerveroldalon nem változtat processzortámogatási gyakorlatán, így a Windows Server 2012 és 2012 R2 2018 januárjáig az addigi új CPU-kkal is használható lesz.

A Microsoft január közepén jelentette be, hogy a kliensoldali Windowsok esetében változtat addig megszokott nagylelkű támogatási politikáján, és az újabb processzorokat csak a Windows 10 esetében fogja támogatni. A változtatások részleteiről akkori cikkünket érdemes elolvasni, röviden összefoglalva: a Windows 7 és a Windows 8.1 hivatalosan csak 2017 júliusáig fogja támogatni az Intel Skylake-alapú CPU-it, az ennél újabbakat pedig egyáltalán nem. Persze a döntés nem csak az Intel lapkáira vonatkozik, az AMD friss lapkái (például Bristol Bridge) hasonló elbánásban részesülnek.

Ez főleg a vállalati ügyfeleket érte kellemetlen meglepetésként, őket ezzel a Microsoft effektíve a valószínűleg tervezettnél sokkal gyorsabb migráció levezénylésére próbálja rávenni. A Windows 8.1 esetében különösen furcsa helyzet állt elő, hiszen az operációs rendszer általános támogatása csak 2018. január 9-én jár le. Nyilvánvaló, hogy a Microsoft vállalati fronton is a platformegységesítést igyekszik elérni, csak a szokásosnál erőszakosabban próbálja kivezetni a Windows 7-et és a Windows 8.1-et.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Persze az akkori bejelentést követően egyből felmerült a kérdés, vajon a Windows Servereknél is meglépi-e ezt a módosítást a cég. Valószínűleg elég sokan érdeklődtek emiatt, ezért a Microsoft most egy rövid blogbejegyzésben tisztázta a helyzetet. Ez alapján szerveroldalon nem lesz változás, a Windows 8.1-hez hasonlóan szintén 2018. január 9-ig általánosan támogatott Windows Server 2012 és 2012 R2-hez eddig lehet majd benyújtani minősítési kérelmet, így a Skylake-es rendszerek mellett még legalább 1-2 generációnyi Xeonnal lehet majd ezt a két operációs rendszert használni.

A Windows Server 2008 és 2008 R2 2015 januárjában lépett ki az általános támogatási időszakból, és mivel a szerver operációs rendszerek esetében a Microsoft csak az első 5 évben biztosít lehetőséget új processzorok minősítésére, így ezekkel a Skylake már nem használható. A Windows Server 2016 megjelenése valamikor idén ősszel várható, és a most megerősített gyakorlatnak megfelelően a 2018 januárja után piacra kerülő Xeonok csak abban lesznek támogatottak.

Összességében az szűrhető le, hogy a Microsoft a kliensoldalon céges környezetben is nagyon szabadulna a nagysikerű, de öregecske Windows 7-től és a sokkal fiatalabb, de rosszemlékű Windows 8-tól és 8.1-től, szerveroldalon viszont óvatosabb duhaj, és tartja magát az eddigi ütemezéshez. Persze az átállás felgyorsításában egyáltalán nem csak a Microsoft érdekelt, hanem a processzor, komponens- és PC-gyártók is, melyek a Windows 10-től remélik a Windows 8 és 8.1 esetében elmaradt keresletnövelő hatást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról