Szerző: Asztalos Olivér

2016. február 5. 11:49

Milliméteres hullámhosszú adatátvitelt tesztel drónokkal a Google

A hírek szerint sínen van a Google drónokra építő, mobil adótornyos terve. A napelemes repülőkkel már 5G-s adatkapcsolatot tesztel a vállalat, melynek átviteli tempója elérheti a másodpercenkénti 10 gigabitet.

Milliméteres hullámhosszon történő adatkapcsolattal kísérleteznek a Google drónjai, adta hírül a The Guardian. A Project Skybender keretein belül Új-Mexikó felett köröző napelemes repülök milliméteres hullámhosszon (EHF) sugároznak, az ezzel megvalósítható adatkapcsolat sebessége pedig akár a másodpercenkénti 10 gigabitet is elérheti. Ez a spektrum és a kapcsolódó rádiós technológia a néhány év múlva érkező 5G-s szabványú rendszerek alapjául szolgálhat majd, a tesztekkel is ennek szeretne alányúlni a Google.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A jelenlegi kísérlet célja elsősorban a milliméters  hullámhosszhoz kapcsolódó tapasztalatok megszerzése, amihez a már meglévő 28 Ghz-es mellé a 71-76 és 81-86 GHz-es frekvenciatartományok használatához is engedélyt kért a Google. A 30 és 300 GHz közötti tartományban a hullámok hossza rendkívül rövid, 1 és 10 milliméter között mozog. A rádiójel terjesztése a frekvencia emelkedésével egyre komplikáltabbá válik, számos zavaró tényező állhat a megfelelő kapcsolat útjába. Bár a végső cél a mobilkészülékekkel való kapcsolat kialakítása lenne, a Google egyelőre csak fixen rögzített kliensekkel próbálkozik, melyek a bázisként használt Spaceport America körül találhatóak.

A vállalat az opcionálisan önvezető Centaur kereskedelmi gépek mellett a korában megvásárolt napelemes Titan drónokkal teszteli az adatátvielt. Utóbbi a Titan Aerospace 2014-es felvásárlásával került a cég birtokába. A nagy, utasszállító repülőnyi méretű drónokkal ritkán lakott (pl. sivatagos) vagy nehezen beépíthető (pl. hegységek) területekre juttathatják el az internet és/vagy az telefonhálózatot, de ezen felül katasztrófasújtott területeken is nagyon hasznos lehet egy ilyen, rendkívül mobilis adóállomás. A felvásárlás után 900 MHz-es, azaz a már régóta és jól ismert frekvenciával kezdett tesztelni a Google, amennyiben pedig a mostani értesülés helytálló, a projekt valószínűleg sínen van, és az extrém-magas frekvenciával egy újabb fázisába léphetett.

Eközben a léggömbökre építkező Project Loont sem tették a fiókba, a Google egyszerre két vasat tart a tűzben (vagy inkább a levegőben). Az Ars Technica tudomása szerint projekt jól halad, a vállalat a közelmúltban nyújtott be engedélykérelmet az FCC-hez egy légi teszthálózat kialakításához, mely a hírek szerint LTE rendszerű lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról