Szerző: Voith Hunor

2016. január 21. 10:11

Microsoft PowerApps: magad uram, ha fejlesztőd nincs!

A cég (kis túlzással) mindenkiből appfejlesztőt faragna. Itt a szépreményű Project Siena utódja, ami tényleg hasznos eszköz lehet a vállalati haladó felhasználók kezében.

Bizonyára akadnak olyanok, akik még emlékeznek a Project Sienára. A programozási ismereteket nélkülöző felhasználóknak szánt alkalmazásfejlesztői platformot két éve indította el a Microsoft, elsősorban az egykor még metrósnak, később modernnek, ma pedig univerzálisnak hívott appok számának növelése céljából.

A Windows 8 stratégiainak szánt koncepcióváltása viszont desktopon túl radikálisnak bizonyult, az okostelefon- és tabletpiacon pedig a Microsoft súlytalan volt ahhoz, hogy hathatósan támogassa a PC-s változatot. A Windows 8.1 érdemben nem tudta kiköszörülni a felhasználói bizalmon esett csorbát, így ezen tényezők kombinációja miatt végül a Project Siena sem lépett túl a béta változaton – de a nemrég bemutatott PowerAppshez megfelelő alapokat tudott biztosítani.

Katt, katt, kész is az app?

Számos felmérés, tanulmány, jelentés próbálja ráirányítani a figyelmet az egyre növekvő globális programozóhiányra. A Microsoft azonban elsősorban nem a belépési küszöböt szeretné lejjebb szorítani a PowerAppsszel, hanem az úgynevezett „árnyék IT-t” (azt, amikor az átlagnál hozzáértőbb alkalmazottak más kollégák kérésére, de alapvetően saját szakállra toldoznak-foltoznak a céges környezetben) szeretné kicsit kifehéríteni.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Fontos leszögezni, hogy a PowerApps nem fejlesztői környezet, viszont az alkalmazáskészítés mellett már a jelenlegi állapotában is egészen jól használható üzleti appok prototipizálására, továbbá képes „etetni” a Visual Studiót, így az összekattintott appot akár alapként lehet használni komolyabb fejlesztéshez is.

Az első lépés

A szoftvert a Microsoft haladó felhasználóknak (power user) szánja. Alapszinten akár egy kis Excel és PowerPoint ismerettel is neki lehet ugrani, de azért jól jön némi cellamakrózási tapasztalat, a PowerApps által kínált adatforrások és kimenetek ismerete, illetve némi elképzelés egy használható felhasználói felület felépítéséről.

A PowerAppsszel egyelőre csak okostelefonokra lehet alkalmazásokat készíteni, de a bevezetést követően várhatóan bekerül a tabletoptimalizált formátum is. A fejlesztést Windows 8.1-en és Windows 10-en lehet végezni, az appok pedig keresztplatformosak (JavaScript-alapúak), így windowsos, androidos és iOS-es telefonokon is futtathatóak - sőt, akár weben, a PowerApps portálon keresztül is el lehet majd őket érni. Az appokat fájlként és felhős szolgáltatáként is meg lehet osztani, személyre szabott jogosultsági szintekkel.

Sablonok

Kezdésnek számos sablon áll rendelkezésre, így nem kell rögtön feltalálni a spanyolviaszt, elég megadni az adatforrásokat és finomhangolni a UI-t, a munka oroszlánrészét elvégzi a szoftver. Adatforrásként jelenleg, az előzetes verzióban főleg különböző helyeken (felhős tárhelyek, Office 365 fiók, helyi tároló) tárolt Excel táblákat, SharePoint listákat, Salesforce és Dynamics CRM adatbázisokat, valamint Google Sheets táblázatokat lehet megjelölni. Az Enterprise változatban azonban SQL Server, SAP, Oracle adatbázisok is kapcsolhatóak lesznek, a Microsoft pedig folyamatosan bővíteni fogja a listát.

Források

Ráadásul van itt egy kis csavar is. A szoftverben automatizált folyamatokat, úgynevezett Logic Flow-kat is létre lehet hozni – a PowerAppsben belül többnyire a fentebb felsorolt adatforrásokat használva a feltételrendszer és az akciók kialakításakor, néhány további lehetőséggel kiegészítve (Outlook, Twitter). Így például megoldható, hogy egy cella tartalmának változásakor előre meghatározott struktúrájú levelet küldjön az általunk készített alkalmazás, de persze ennél jóval komplexebb folyamatok is összerakhatóak.

Logic Flow sablonok

A csavar az, hogy ilyen Logic Flow-kat az Azure App Service részét képező Logic Appsben is lehet készíteni, majd azokat a PowerAppsben felhasználni. A Logic Apps pedig lényegesen több be- és kimeneti forrást képes kezelni, mint a PowerApps, így alaposan kibővül az összekapcsolható adatforrások tárháza és az automatizálás mélysége. Az Enterprise előfizetéssel rendelkező ügyfelek egyedi API-kat is fejleszthetnek majd a gyárilag nem támogatott adatforrások kapcsolására.

Új alkalmazáslogika létrehozása

Tényleg nem tűnik bonyolultnak

Saját tapasztalatunk alapján a PowerApps Office-típusú kezelőfelületén könnyű kiigazodni, a szoftver pedig végig fogja a felhasználó kezét – már ameddig el nem mélyedünk a nagyon haladóknak szánt lehetőségekben. Akik eligazodnak az Office-csomagban, azok itt sem fognak elveszni, a tanulni szándékozóknak pedig a Microsoft már most is kimerítő tananyagot kínál.

A desktopos PowerApps kliens a futtatókörnyezetet is tartalmazza, így a tesztelés helyben és azonnal megoldható. A kész alkalmazások használatához a mobilkliensek mindenképpen szükségesek, az összecsomagolt appok ugyanis nem önjáróak, hanem a PowerApps appon belül futnak. A sablonokból építkezés meglepően jól működik, a felület és a logikai kapcsolatok módosítása pedig azonnali visszacsatolást ad, így egy kis affinitással akár próba-szerencse módszerrel is gyorsan el lehet sajátítani az alapokat.

UI témák

Még egyszer érdemes kiemelni, hogy a Microsoft a szoftverrel nem a fejlesztőket, profikat célozza. Úgy venné le a terhet a céges IT-osztályok válláról, hogy közben az önkénteskedő haladó felhasználóknak ad eszközt a kezébe, amivel az okostelefonokon még mindig nehézkesen kezelhető táblázatokat, adatbázisokat egy sokkal könnyebben használható formába lehet önteni – úgy, hogy közben a menedzsmentlehetőségek révén az egészet követhető és felügyelhető mederbe is lehet terelni.

Vezérlők

A PowerApps egyelőre csak előzetesként, meghívásos rendszerben próbálható ki. A kereskedelmi változat három tudásszinttel lesz elérhető (ingyenes, standard és vállalati), de az előfizetési díjakat a Microsoft még nem közölte. Az biztos, hogy az ismerkedéshez és az alapok elsajátításához elég lesz az ingyenes verzió, az otthoni felhasználókat és a kisebb cégeket pedig várhatóan megfelelően kiszolgálja majd a standard. A helyi tárolókról elérhető adatforrásokhoz, az egyedi API-k használatához, a dedikált infrastruktúrához és a riporting funkciókhoz viszont szükség lesz az Enterprise csomagra, melyre egyébként már lehet ajánlatot kérni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.