Szerző: Hlács Ferenc

2013. december 30. 12:21

Windows 8.1 appfejlesztés nem csak programozóknak

Programozási ismeretek nélkül is készíthetünk Windows 8.1-es alkalmazásokat, miután a Microsoft bejelentette Project Siena névre hallgató, jelenleg még béta fázisban lévő appfejlesztő platformját. A szoftver ingyenesen letölthető, használatához pedig csupán alapfokú Excel- és PowerPoint-jártasságra van szükség.

Új alkalmazásfejlesztő platformot mutatott be a Microsoft, amelynek segítségével bárki készíthet "csempés", vagyis modern (korábban "Metro") appokat Windows 8.1-re, akár programozási ismeretek nélkül is. A Project Siena névre keresztelt teljes kijelzős program maga is egy Metro alkalmazás, amelynek használatához gyakorlatilag csak némi PowerPoint- és Excel-ismeretre van szükség.

A szoftver kezelése nem csak egyszerű, de a vállalat szerint "tabletbarát" is, így akár egér és billentyűzet nélkül, érintőkijelzős eszközökön is gond nélkül használható. A Siena segítségével a vállalkozó kedvű amatőröknek egy-egy program elkészítése nem jelenthet nagyobb kihívást egy mezei dokumentuménál: csupán adatokat kell rendelni az egyes dizájnelemekhez. A szoftver otthoni körülmények között is használható természetesen, de a Microsoft elsősorban olyan infomunkásokra gondolt a Siena létrehozásakor, akik céges környezetben szeretnének egyszerűbb tabletes alkalmazásokat létrehozni, de nem rendelkeznek programozói ismeretekkel.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Az app sokféle forrással képes dolgozni, a SharePoint listáktól az Excel és Azure táblázatokon át egészen az RSS feedekig és RESTful szolgáltatásokig - így kezdőprojektként például egy saját, személyre szabott RSS-olvasó is elkészíthető vele. A Sienával készült alkalmazások HTML5 és JavaScript alapúak, de más programozási eszközökkel is kiegészíthetők.

A Microsoftnak korábban is volt már hasonló próbálkozása, akkor Windows Phone-ra igyekezett egyszerűbbé tenni a szoftverkészítést App Studio nevű alkalmazásával, amely a Sienához hasonlóan nem igényel programozási ismereteket. De a vállalat LightSwitch nevű eszköze is ilyesféle célt szolgál, noha a mára a Visual Studio részét képező szoftver nem a teljesen amatőröket, hanem a kezdő programozókat veszi célba.

A Project Siena béta verziója ingyenesen letölthető a Microsoft Áruházából. Használatát a cég oktatóanyagokkal igyekszik könnyen elsajátíthatóvá tenni, emellett több példa-alkalmazást is közzétett, hogy a lehetséges végeredményekről is teljesebb legyen a kép. Az egyelőre nem ismert, hogy a toszkán városról elnevezett platform végleges változata mikor lesz elérhető, a vállalat ugyanakkor kapcsolódó blogján folyamatosan közli a Sienával kapcsolatos fejleményeket.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.