Szerző: Hlács Ferenc

2013. december 30. 12:21

Windows 8.1 appfejlesztés nem csak programozóknak

Programozási ismeretek nélkül is készíthetünk Windows 8.1-es alkalmazásokat, miután a Microsoft bejelentette Project Siena névre hallgató, jelenleg még béta fázisban lévő appfejlesztő platformját. A szoftver ingyenesen letölthető, használatához pedig csupán alapfokú Excel- és PowerPoint-jártasságra van szükség.

Új alkalmazásfejlesztő platformot mutatott be a Microsoft, amelynek segítségével bárki készíthet "csempés", vagyis modern (korábban "Metro") appokat Windows 8.1-re, akár programozási ismeretek nélkül is. A Project Siena névre keresztelt teljes kijelzős program maga is egy Metro alkalmazás, amelynek használatához gyakorlatilag csak némi PowerPoint- és Excel-ismeretre van szükség.

A szoftver kezelése nem csak egyszerű, de a vállalat szerint "tabletbarát" is, így akár egér és billentyűzet nélkül, érintőkijelzős eszközökön is gond nélkül használható. A Siena segítségével a vállalkozó kedvű amatőröknek egy-egy program elkészítése nem jelenthet nagyobb kihívást egy mezei dokumentuménál: csupán adatokat kell rendelni az egyes dizájnelemekhez. A szoftver otthoni körülmények között is használható természetesen, de a Microsoft elsősorban olyan infomunkásokra gondolt a Siena létrehozásakor, akik céges környezetben szeretnének egyszerűbb tabletes alkalmazásokat létrehozni, de nem rendelkeznek programozói ismeretekkel.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Az app sokféle forrással képes dolgozni, a SharePoint listáktól az Excel és Azure táblázatokon át egészen az RSS feedekig és RESTful szolgáltatásokig - így kezdőprojektként például egy saját, személyre szabott RSS-olvasó is elkészíthető vele. A Sienával készült alkalmazások HTML5 és JavaScript alapúak, de más programozási eszközökkel is kiegészíthetők.

A Microsoftnak korábban is volt már hasonló próbálkozása, akkor Windows Phone-ra igyekezett egyszerűbbé tenni a szoftverkészítést App Studio nevű alkalmazásával, amely a Sienához hasonlóan nem igényel programozási ismereteket. De a vállalat LightSwitch nevű eszköze is ilyesféle célt szolgál, noha a mára a Visual Studio részét képező szoftver nem a teljesen amatőröket, hanem a kezdő programozókat veszi célba.

A Project Siena béta verziója ingyenesen letölthető a Microsoft Áruházából. Használatát a cég oktatóanyagokkal igyekszik könnyen elsajátíthatóvá tenni, emellett több példa-alkalmazást is közzétett, hogy a lehetséges végeredményekről is teljesebb legyen a kép. Az egyelőre nem ismert, hogy a toszkán városról elnevezett platform végleges változata mikor lesz elérhető, a vállalat ugyanakkor kapcsolódó blogján folyamatosan közli a Sienával kapcsolatos fejleményeket.

a címlapról