Szerző: Hlács Ferenc

2015. november 11. 16:28

Itt az Nvidia legújabb, izmos fejlesztői csomagja

A prototípusok mellett kész termékekben is használható fejlesztői lapkát, gyakorlatilag referenciaimplementációt dobott piacra az Nvidia. A Jetson TX1-ben, ahogy arra neve is utal a vállalat Tegra X1 processzora dolgozik, felhasználási területeit pedig a cég többek között az önvezető járművekben és gépi tanulást alkalmazó eszközökben látja.

Piacra dobta második tegrás Jetson fejlesztőlapkáját az Nvidia. A vállalat tavalyi mobilos csúcsprocesszorával, a Tegra K1-gyel adta ki először fejlesztői eszközét. Az Nvidia processzorral és egy sor csatlakozóval felszerelt, kvázi Raspberry Pi-szerű áramköri lap a K1 SoC-ra építő termékek kifejlesztését volt hivatott megkönnyíteni. Ez sikerült is neki, méghozzá olyan jól, hogy számos kisebb fejlesztő, akinek nem volt szüksége a nagyobb gyártók termékeinél látott, mélyen beágyazott megoldásokra, nem csak a kísérletezés és a prototípus-készítés során használta fel azt, hanem saját termékeket épített a lap köré.

A vállalat ezért a fejlesztőknek szánt áramköri lap idei, már az ősszel bejelentett Tegra X1-gyel felszerelt verzióját kifejezetten ebben a szellemiségben készítette el, az eszköz nem csak az első skicceknél lesz hasznos, de várhatóan számos kész termékben is szolgálatot teljesít majd. Ezzel az érdeklődőknek a gyártó megspórolja a fő hardverfejlesztést, elég a kívánt perifériákkal  és a ház megtervezésével foglalkozniuk.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A modul szívében dolgozó, 20 nanométeres gyártási eljárással készült Tegra X1-et a cég idén év elején jelentette be. Az eszközben egy négy magot számláló Cortex-A57 és egy ugyancsak négymagos Cortex-A53 klaszter dolgozik, a vállalat korábban használt, saját fejlesztésű Denver processzormagjai helyett. Az ARMv8 utasításkészletet használó SoC igazi nagy dobása az izmos GPU: az egység a vállalat asztali eszközeiből ismert, Maxwell architektúrára épít, amely a grafikus számítások mellett általános célú feldolgozásra is befogható, korlátozott mértékben. Az eszközre a chip mellé 4 gigabájt LPDDR4 RAM és 16 gigabájt eMMC tárhely, illetve egy gigabites Ethernet port is került, ahhoz továbbá 2x2-es, 802.11ac szabványú Wi-Fin és Bluetooth-on is csatlakozhatunk.

A teljes nevén Jetson TX1-ként ismert modult a vállalat, hogy az azt potenciálisan kész termékeikben is felhasználó fejlesztők dolgát megkönnyítse, két darabban adja ki: az elsőt fenti, fő hardverelemeket tartalmazó, nagyjából bankkártya méretű eszköz jelenti, a másodikat pedig az I/O feladatokat ellátó, méretesebb áramköri lap, amellyel előbbi egy 400 tűs csatoló segítségével köthető össze. A kiegészítő számos plusz csatlakozóval egészíti ki a modult, HDMI, USB, M.2, USB és PCIe 2.0 aljzatai mellett több GPIO portot, egy kamerainterfészt és egy ahhoz tartozó 5 megapixeles kamerát is tartalmaz, valamint egy-egy antennacsatlakozót a Wi-Fi és Bluetooth rádiókhoz. Az eszköz egy 3,3 voltos tápról is üzemeltethető.

A Jetson TX1-hez a szokásos szoftveres kiegészítők is járnak majd, beleértve a Linux for Tegra környezetet, több API-t és SDK-t, a VisionWorks gépi látás eszköztárat és a cuDNN neurális hálózati libraryt.  Ahogy arra az AnandTech is rámutat, az Nvidia GPU-nehéz megközelítésével igyekszik olyan felhasználási területek felé is nyitni, mint az önvezető járművek vagy a hagyományosan ugyancsak a grafikus egységekre támaszkodó gépi tanulás. Ezt a piacot más, hasonló gyártók egyelőre úgy tűnik javarészt figyelmen kívül hagyják, a cégnek így ha időben lép, lehetősége van komoly befolyást szerzeni fölötte. A teljes Jetson TX1 pakk már a héten megrendelhető lesz, 600 dolláros áron - az oktatási intézmények ennek feléért juthatnak hozzá. Jövő év elejétől a fő hardverelemeket tartalmazó kisméretű modul önállóan is elérhető lesz, 300 dollárért.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról