Szerző: Asztalos Olivér

2015. november 9. 16:20

Népszerű, de problémás az iOS 9

Már a kompatibilis eszközök legalább kétharmadán iOS 9 van, miközben a rendszer a két legutóbbi főverzióhoz hasonlóan nem mentes a kisebb-nagyobb hibáktól. Az iOS lassan elveszítheti egyik nagy erényét?

Az Apple még szeptember 16-án tette elérhetővé aktuális legújabb, iOS 9 nevű mobilos operációs rendszerét, amelyet a közelmúltban mi is kipróbáltunk. A szoftver korábban még sosem tapasztalt tempóban kezdte pályafutását, hiszen három nap alatt több mint 50%-os részesedést szerzett magának. Az arány egy héttel ezelőtt már kétharmados volt, azaz ekkora már a kompatibilis Apple eszközök 66%-án az iOS 9 valamely verziója futott. Ezzel az Apple történelmében ez lett a leggyorsabban terjedő frissítés, ami az iOS 8 nehézkes rajtja után minden bizonnyal remek hír lehetett a vállalat számára.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A rohamtempó annak is köszönhető, hogy az iOS 9 esetében főként kisebb újításokat, finomhangolásokat végeztek a készítők, ergo az iOS 7 és 8 esetében látott radikálisabb változtatások nem voltak jellemzők a kilencedik verzióra. Az iOS 8 esetében tapasztalt problémák után a vállalat még tavaly elmondta, hogy az utód esetében a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt fektetnek a hibák kijavítására, illetve elsősorban azok még a megjelenés előtti kigyomlálására. A tökéletes szoftver csupán utópia, azaz reálisan nem várható el, hogy bárminemű problémáktól teljesen mentes legyen egy operációs rendszer, ugyanakkor korábban iOS rendszerek egyik erénye éppen a hibák relatíve alacsony aránya volt.

iOS 9: fiatal, de mégis bogaras

Az iOS 9 első, úgynevezett "pontnullás" verziójánál tesztünk során csupán néhány kisebb problémával szembesültünk, melyeket a későbbi, már iPhone 6s és iOS 9.0.2 kombinációjával végzett rövidebb használat alkalmával nem láttunk viszont. Ezzel ugyanakkor nem mindenki volt így, ugyanis szép számmal akadtak olyanok, akiknél az amúgy elsősorban épp hibajavításokat tartalmazó 9.0.2 korábban nem látott problémákat hozott a felszínre. A zárképernyő esetében megállt óra, vagy a zenelejátszás során akadozó számléptetés mellett több felhasználó is panaszkodott a Wallet és az iránytű alkalmazások, iPhone 6 és 6s-nél jelentkező zoom problémájára.

Az október 21-én megjelent 9.1-es iOS a felsorolt hibák nagy részét bár javította, ugyanakkor a felhasználók egy csoportjának panaszai alapján úgy fest, hogy ebben a változatban is megjelent pár kellemetlen mellékhatás. A panaszok elsősorban a Touch ID-vel, azaz az ujjlenyomat-olvasóval szerelt iPhone és iPad készülékekkel rendelkező felhasználóknál jelentkeznek: a tulajdonosok egy része a korábban tapasztaltaknál lassabb, vagy rosszabb esetben sikertelen felismerésre panaszkodik. Szintén ezt a verziót érinti az ébresztőóra és az emlékeztetők problémája, amely miatt olykor szimplán elmarad a hangos riasztás, illetve bizonyos esetekben az AirPlay működésével is gondok lehetnek.

Kopik az iOS renoméja?

Fontos kihangsúlyozni, hogy a hibák messze nem érintenek mindenkit, hisz azok felbukkanása egyaránt függ a készülék típusától, a beállításoktól, illetve a telepített alkalmazásoktól. Ennek ellenére az iOS 9 indulása sem zökkenőmentes, különösen a feljebb említett, Apple által korábban kitűzött cél tükrében. Az iOS 7 óta egyre több, kisebb-nagyobb hibával szembesülnek a felhasználok, azaz a korábbi rendszerekkel megalapozott, elsősorban a megbízhatóságra vonatkozó általános megállapítások lassan kezdenek megkopni. Az Apple fejlesztőinek munkáját nehezíti, hogy a korábbi, jóval egységesebb termékpaletta mára meglehetősen fragmentálttá vált. Az iOS 9 összesen nyolc különféle iPhone-t, illetve a hamarosan érkező iPad Pro-t is beleszámolva tíz különféle táblagépet támogat, ami tovább növeli a különféle problémák előfordulásának esélyét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról