Szerző: Hlács Ferenc

2015. október 30. 12:36

Beolvad a Chrome OS az Androidba?

Háttérbe szoríthatja a Chrome OS-t a Google mobilos operációs rendszere a közeljövőben, ha beigazolódnak az értesülések, amelyek szerint a vállalat PC-kre is Androidot költöztetne. Idén a cég több lépése is hasonló szándékra utalt, biztosat ugyanakkor vélhetően csak jövőre tudhatunk.

Az okostelefonok és táblagépek mellett hamarosan PC-ken is dominánsabb szerephez juthat az Android, háttérbe szorítva a Google másik operációs rendszerét, a főként notebookokon felbukkanó Chrome OS-t. Először a Wall Street Journal számolt be a futótűzként terjedő hírről, miszerint keresőóriás idővel teljesen beolvasztja a Chrome OS-t a mobilos rendszerébe, ezzel felszámolva a böngészőjével névrokon szoftvert - ezt ugyanakkor a cég Chrome OS-ért felelős alelnöke, Hiroshi Lockheimer Twitteren félig-meddig cáfolta, mondván, a Chromebookonak jókora lendülete van, a vállalat pedig továbbra is elkötelezett a Chrome OS mellett.

A lapnak ugyanakkor több, a keresőóriáshoz közel álló forrás is megerősítette, a cég a jövőben PC-ken is előtérbe helyezi majd az Androidot. Az új irány első jelei már a vállalat őszi termékbejelentéseinél láthatók voltak: a cég szeptember végén Nexus telefonjai mellett egy új, Pixel C névre keresztelt hibrid androidos táblagépet is leleplezett. A Pixel márkanév egészen addig hagyományosan csak a vállalat saját tervezésű Chromebookjain tűnt fel, amelyeken értelemszerűen Chrome OS futott. Noha androidos hibrideket - sőt laptopokat - különböző gyártók gondozásában már évek óta láthattunk, ez az első eset, hogy a maga a Google is billentyűzetet párosít a rendszerhez, ráadásul egy PC-s brand alatt.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A két rendszer esetleges összeolvadásáról már évek óta fel-felröppenő pletykákat az is megerősíteni látszik, hogy azok egyébként sem állnak nagyon messze egymástól, egyes androidos alkalmazások futtatására például már Chrome OS-en is lehetőség van a kísérleti ARC framework-nek köszönhetően.

A notebookos platformnak ugyanakkor van egy komoly előnye az Androiddal szemben, mégpedig az automatikus, központi szoftverfrissítések - ezáltal pedig a nagyobb biztonság. A mobilos rendszeren ez hosszú évek óta problémát jelent, miután az már csak népszerűsége miatt is különösen vonzó célpontot jelent a támadók számára. Ezt tetézi, hogy egy-egy eszközre, főként az olcsóbb modellekre csak jelentős késéssel vagy egyáltalán nem jutnak el a különböző biztonsági réseket befoltozó frissítések, azoknak ugyanis a Google után a készülékgyártókon és szolgáltatókon is át kell jutniuk, hogy a telefonra kerülhessenek - a vállalatok pedig hajlamosak megfeledkezni a támogatásról. Ezt részben orvosolhatja keresőóriás nyáron indult kezdeményezése, amelynek keretei között havi rendszerességgel ad ki biztonsági frissítéseket - legalábbis a gondozásában lévő Nexus eszközökre. Az indítványhoz több gyártó és szolgáltató is csatlakozást ígért, egyelőre azonban nem sok küldött ki ténylegesen javításokat.

A frissítésektől eltekintve azonban kétségtelenül az Android viszi a pálmát, hiszen nagyságrendekkel több felhasználót tudhat maga mögött, valamint rendkívül kiterjedt alkalmazás-ökoszisztémával rendelkezik - nem lenne tehát meglepő, ha a vállalat például következő Pixel notebookját már Androiddal is kiadná. A Google terveiről a két rendszer kapcsán valószínűleg jövő nyár elején, a vállalat éves fejlesztői konferenciáján hallhatunk majd részleteket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról