Szerző: Hlács Ferenc

2015. szeptember 30. 10:21

Google: két telefon, két Chromecast és egy tablet

Felejthető okostelefonokat mutatott abszolút felejthető áron a Google a szokásos őszi hardveres seregszemléjén. Az LG és a Huawei műhelyéből kikerült telefonok hozzák el a Nexus Imprint névre keresztelt új ujjlenyomat-olvasó alrendszert.

Idén sem maradtak el a Google rendes őszi hardveres bejelentései: a keresőóriás a korábbi szivárgásoknak megfelelően mindjárt két új Nexus okostelefont is bemutatott, továbbá az utolsó pillanatban felröppent pletykák is beigazolódtak, és az eseményen két új Chromecast és egy, a Pixel brand zászlaja alatt érkező táblagép is bemutatkozott.

Két méret, két árkategória

A legfeszültebb várakozás a telefonokat előzte meg, kezdjük ezekkel a sort: a két új készülék a kiszivárgott információknak megfelelően az LG és a Huawei gondozásában készült, és a Nexus 5X, illetve Nexus 6P nevet kapta, így nem fenyeget a veszély, hogy a felhasználók összekeverik őket az előző két generációval. Az 5X-et a Google az olcsóbb szegmensbe pozicionálta, ebből adódóan valamivel szerényebb hardvert kapott, míg az élmezőnyt a 6P képviseli, ami árcéduláján is megnyilvánul.

A két telefon közös újdonsága a Nexus Imprint, amely a Google-féle ellen-márka az Apple Touch ID ellenében. A z ujjlenyomat-olvasó mindkét telefonon a hátlapra került, pont oda, ahová a mutatóujj vége kerül ha kézbe vesszük a telefont. A tapasztalatok szerint a feloldás pont úgy működik, mint az iPhone-ok esetében, vagyis a felületet megérintve azonnal felébred a telefon, további teendője nincs a felhasználónak. A Nexus Imprint nem csak a feloldásra használható, Play Store vásárlásokat és pénzügyi tranzakciókat is "aláírhatunk" a mutatóujjunkkal - megintcsak a Touch ID-hez hasonlóan.

Az LG gyártósorain készült Nexus 5X gyakorlatilag a Nexus 5 egyenes ági leszármazottja, a két évvel ezelőtti modell jó minőségű, gumis tapintású műanyag borítását kapta meg, noha megújult formaterv mellett. A telefon vonalai ezúttal nem az LG aktuális csúcsmodelljét követik, az egyszerű, lekerekített sarkú házba került, amelynek legfeltűnőbb sajátossága a hátlapon vulkánszerűen kitüremkedő kamera, illetve az alatta lévő kerek ujjlenyomat-olvasó.

Bár az 5X a két modell közül a kisebbik, még mindig viszonylag termetes eszközről van szó. A kijelző mérete 5,2 hüvelyk, felbontása pedig 1920x1080 pixel, emberes, 424 PPI-s pixelsűrűséggel. Arról egyelőre nincs hivatalos adat, hogy pontosan milyen panelről van szó, az valószínűleg IPS technológiát használ az LG műhelyéből. A kijelző mögött egy nyolcmagos Snapdragon 808 lapka dolgozik, négy darab 1,44 gigahertzen ketyegő Cortex-A53 és négy 1,82 gigahertzes Cortex-A57 maggal. Az eszközben 2 gigabájt RAM kapott helyet, ez észrevehetően kevesebb mint az idei csúcsmodellekből (vagy akár a tavalyi Nexus 6-ból) megismert 3-4 gigabájt memória, de kevésnek továbbra sem mondható. A belső tárhely mérete opcionálisan 16 vagy 32 gigabájt, microSD-s bővítésre, ahogy az előző két generációnál, itt sincs lehetőség.

A kamera a tavalyi Nexus 6-ban sokat javult az egy évvel korábbi modell gyér szenzorához képest, akkor a 8 megapixeles érzékelőt egy 13 megapixeles modell váltotta fel. Az idei Nexusokba egységesen a Sony által fejlesztett 12 megapixeles szenzor került, dual-LED vakuval és lézeres autofókusszal támogatva. Az előlapokon az 5X esetében egy 5 megapixeles, a 6P-nél pedig egy 8 megapixeles kamera figyel. A fényképezők egészen ígéretesnek látszanak, a korábbi Nexus 5 kamerájának szerény teljesítményét valószínűleg végleg elfelejthetjük.

Komoly újítás, hogy mindkét új telefon az új USB-C csatlakozóval érkezik, amely amellett hogy bármilyen orientációban használható, gyorsabb töltést és adatátvitelt ígér. Ami a vezeték nélküli kapcsolatokat illeti, az új Nexusok a 802.11ac szabványú Wi-Fit és a Bluetooth 4.2-t is támogatják. A gyors töltésre egyébként az 5X-nek sajnos úgy néz ki szüksége is lesz, az 5,2 hüvelykes kijelzőhöz ugyanis egy aránylag vékony, 2700 mAh kapacitású akkumulátor párosul. Bár a tesztekig nem mondhatunk biztosat, a telep valószínűleg ezúttal sem varázsol majd akku-bajnokot a Google telefonjából.

A prémium Nexus

A két új eszköz közül a Huawei nevét viselő Nexus 6P a méretesebb darab, noha a tavalyi Nexus 6 modellnél valamivel kisebb lett. Az okostelefon már nem műanyag, hanem eloxált alumíniumból készült házat kapott, amelynek hátoldalán egy feltűnő, végein lekerekített fényes fekete sáv található - ebben kapott helyet a kamera is. A Nexus 5X-ben is látott kerek ujjlenyomat-olvasó a sáv alatt található.

A telefon 5,7 hüvelykes AMOLED kijelzőt kapott, amelyre a gyártó 2560x1440 pixelt zsúfolt be, ezzel brutális, 518 PPI-s pixelsűrűséget produkálva. A processzor itt már a Qualcomm jelenlegi csúcsmodellje, a kétes hírű Snapdragon 810, amelynek melegedési és throttling problémáiról magunk is többször megemlékeztünk. A chipben ugyanolyan magok dolgoznak, mint a fentebb ismertetett 808-ban, noha az A53-asok órajele itt már 1,55, az A57-es magoké pedig kereken 2 gigahertz (számuk pedig 2-ről négyre nőtt).

A Nexus 6P-ben már 3 gigabájt RAM-ot találunk és a tárhellyel is bőkezűbb a Google: a készülék 32, 64 és 128 gigabájtos változatban kapható, microSD foglalatot azonban itt se keressünk. A Huawei készülék esetében az akkumulátor is ígéretesebb, abba egész pontosan egy 3450 mAh-s telep jutott, amely még nagyobb, mint az egyébként termetesebb kijelzővel szerelt tavalyi Nexus 6 esetében. Természetesen idén is a készülékeken debütál a legújabb Android, ezúttal a 6.0-s Marshmallow, amelyet korábban már részletesen bemutattunk.

A Nexus 5X 16 gigabájtos verziója 480 eurós, a 32 giagbájtos modell 530 eurós áron lesz kapható, ami nem kimondottan pénztárcabarát, de a 2015-ös zászlóshajókhoz képest azért számottevően olcsóbb és végre újra van a kínálatban olcsó(bb) Nexus modell. A Huawei-féle 6P ára azonban nagyon megszaladt, az alapár 650 euró, a nagyobb kapacitású verziókért pedig rendre 700 és 800 eurót kell kifizetni.

A Google a fentieken túl a készülékek garanciális lehetőségein is újít: a telefonokhoz egy Nexus Protect névre hallgató biztosítás is vásárolható, amely két évre védi a felhasználót az esetleges baleseti károk ellen. A szolgáltatás az 5X-hez 69, a 6P-hez 89 dollárért vehető igénybe, egyelőre kizárólag az Egyesült Államokban.

Nexus helyett Pixel tablet

Ahogy tavaly, idén sem maradt el a cég tabletes bejelentése sem, ezúttal azonban nem a Nexus széria bővült újabb táblával, a Google új készülékét a saját Pixel márkaneve alá vonta be, a tervezés-gyártás-terjesztés-jótállás pedig nem egy gyártópartner feladata, hanem a Google házon belül (illetve saját szerződéses partnerekkel) végzi. A fémházas tablet ennek megfelelően a Chromebook Pixelből megismert szögletes, indusztriális dizájnt követi, akárcsak a hozzá kapható mágnesesen csatlakoztatható billentyűzet. Az új brand ugyanakkor senkit ne tévesszen meg, a tableten nem Chrome OS hanem a Nexusokhoz hasonlóan Android 6.0 található.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Pixel C névre hallgató tablet kijelzője 10,2 hüvelykes, egy A4-es lap arányaival, illetve 2560x1800 pixeles felbontással és 307 PPI-s pixelsűrűséggel. Akárcsak a Google tavaly táblagépében, az idei modllben is Nvidia processzor dolgozik, méghozzá a gyártó négymagos X1 lapkája, integrált Maxwell GPU-val és 3 gigabájt RAM-mal. A tablet 32 és 64 gigabájtos tárhelyopciókkal érhető el. Az USB-C erről a készülékről sem maradt le, hátoldalán továbbá egy színes világító sáv is található, amely rábökve az akku töltöttségét hivatott jelezni. A táblagép több további specifikációja egyelőre ismeretlen.

A készülék, a hozzá mágnesesen kapcsolódó billentyűzetet összecsukott állapotban vezeték nélkül tölti, ami kifejezetten jó megoldás, ezzel a felhasználónak nem kell külön foglalkoznia. A kiegészítő alumínium és bőr borítással is elérhető lesz, 149 dollárért, míg maga a tablet 32 gigabájt tárhellyel 499, 64 gigabájttal pedig 599 dolláros áron lesz kapható.

Tévé és hangfal mögé szánt Chromecastok

A keresőóriás eseményén két új Chromecasttal is bővítette repertoárját: a korábbi verzió közvetlen utódját továbbra is televíziókhoz szánja, míg a második modellel a kijelzők helyett inkább a hangszórókat okosítaná, ez a Chromecast Audio.

A hagyományos, tévés változat az előző verzió pendrive-szerű kialakítása helyett immár egy kis, kerek házba került, az ebből kilógó HDMI kábellel csatlakoztathatjuk az eszközt a tévén lévő aljzathoz. Ez a korábbinál jóval praktikusabb megoldás, hiszen így a kütyü a csatlakozó helyétől függetlenül kényelmesen elhelyezhető a televízió mögött. A készülék három színben, piros, sárga és fekete kivitelben vásárolható meg. A legújabb Chromecast komolyabb hardveres fejlesztést kapott, megújult teljesen a rádiós alegység, amely immár támogatja a friss Wi-Fi szabványokat, így a 802.11ac-t használó 5 gigahertzes hálózatokat is, amelyekkel mindjárt három beépített antennával kommunikál, így az egész házban jobb vételt biztosít, mint a korábbi generáció - a 4K felbontású tartalmak támogatására azonban továbbra is várni kell.

Az eszköz a hardveres újítások mellett több új funkcióval is kiegészül, ilyen például a Fast Play, amelynek segítségével képes felderíteni, ha a közelben lévő eszközön egy a megoldást támogató videóstreaming app található, és előre elkezdi pufferelni azok tartalmait, így ha felhasználó megnyitja az adott szoftvert, a Chromecasthoz csatlakozva nem kell várakoznia a betöltésre. Az eszközt támogató alkalmazások sora is bővült, a keresőóriás szerint ezekből mára "több ezer" érhető el.

A Chromecast Audio a hangszórókat hivatott Wi-Fire kötni. Az eszköz tévés testvéréhez hasonlóan korong alakú, tetején bakelitlemezre emlékeztető körbe futó barázdákkal. Az apró kütyüt a jó öreg 3,5 milliméters jack mellett RCA vagy optikai bemeneten is csatlakoztathatjuk a hangrendszerhez, amelyre így Wi-Fin keresztül iOS-t OS X-et, Androidot vagy Windowst futtató készülékekről is továbbíthatunk zenét. A korongból egyszerre többet használva, a ház valamennyi szobájában szinkronizálható lesz az éppen szóló zene - ez a funkció ugyanakkor csak egy későbbi frissítéssel érkezik meg a kütyüre.

A hangfalokosító a Deezer, TuneIn radio és természetesen a Google Play Music szolgáltatásokkal is használható, sőt az eseményen a Spotify is csatlakozott a támogatott appok listájához. Mindkét Chromecast modell 35 dollárba kerül majd, és a Google online boltjából lesznek elérhetőek első körben.

Play Music és Photos - oszthatóak, csak másképp

A Google központi kompetenciája az online szolgáltatások fejlesztése, épp ezért meglepő, hogy ezen a területen csupán két bejelentést tett most a cég. Az egyik Play Music-hoz fejlesztett családi csomag, amelyet hat felhasználóval oszthatunk meg, nettó listaára pedig 15 dollár havonta. Magyarországon jelenleg mintegy 1800 forint a havi előfizetés, ez mintegy 2700 forintos kiadásnak felelhet majd meg. A közös csomagnak a Google ígérete szerint nem lesznek negatív következményei, tehát minden felhasználó ugyanazt az egyéni szolgáltatást kapja, mint eddig (nem keverednek majd az ajánlások, lejátszási listák, stb.). A családi csomag egyértelműen az Apple Music hasonló megoldására adott válasz, az almás cég ugyanúgy 15 dollárért kínál hatos pakkot. A Google Music családi csomag várhatóan még idén elindul.

Apró, de valójában annál fontosabb fejlesztést kap a Google Photos is, amelynek hiánya fájóan érezhető volt a szolgáltatáson: ez lesz a megosztott album, amelyhez nem csak olvasási, hanem írási jogot is adhatunk. Ez jól jön, ha egy nyaralás után több telefonról és fényképezőgépről kell összegyűjteni a képeket, a közös albumba mindenki belehúzhatja a saját képeit. Tovább két fejlesztés a Chromecast-kompatibilitás és a fotókon felismert arcok elnevezése-címkézése. Ez utóbbi Európában csak trükkösen élesíthető, mivel az uniós irányelvek tiltják az automatikus arcfelismerést.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról