Szerző: Hlács Ferenc

2015. október 12. 11:17

A Firefox is búcsúzik az NPAPI pluginektől

Jövőre végleg kivezeti böngészőjéből a NPAPI plugineket a Mozilla. A Firefox egyedül a Flash-t tartja majd meg az említett beépülők közül - ezzel a Chrome és az Edge nyomdokaiba lép.

A Chrome és az Internet Explorer után a Firefox is búcsút int az NPAPI beépülőknek, a böngésző a tervek szerint 2016 végére teljesen megszünteti a plugin támogatását. A népszerű böngésző mögött álló Mozilla lépése különösebb meglepetést nem jelent, várható lépésről van szó. A konkurens böngészők ráadásul már korábban léptek, a Google már áprilisban bejelentette az NPAPI teljes kivégzését a Chrome böngészőben, amelyet szeptemberben véghez is vitt, a Microsoft pedig jóval korábban, az Internet Explorer 5.5-ben végezte ki azt.

A Mozilla jövőbeni tervei a két másik óriás forgatókönyvét követik: a vállalat ugyanis egy eredetileg NPAPI-ra építő plugint meghagy, mégpedig a weben még mindig jelentős szerepet játszó Flash-t. Utóbbi a Chrome-ban, sőt Microsoft új böngészőjében, az Edge-ben is megmaradt, noha nem NPAPI alapokon, a beépülőből mindkét cég saját verziót épít be a böngészőbe - a Mozilla is közösen dolgozik majd az Adobe-bal a plugin támogatásán, amely a HTML5 terjedése ellenére valószínűleg egy év múlva még mindig nem lesz elhanyagolható.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Más beépülők ugyanakkor nem ilyen szerencsések, a Java, illetve Silverlight appleteket a fejlesztőknek a Chrome és Edge mellett Firefox alatt is le kell majd cserélniük. Hasonlóan jár a keresztplatformos 3D motort kínáló Unity Web Playere is, a fejlesztő cég attól a Unity Engine 2016 márciusára időzített 5.4-es verziójával vonja majd meg a támogatást. A várhatóan korábban megjelenő 5.2-es és 5.3-as verziókban még változatlan formában elérhető lesz a lejátszó, az 5.4-től viszont fejlesztők kénytelenek lesznek a motor WebGL képességeire támaszkodni a Web Player helyett. Utóbbi hátránya, hogy egyelőre csak "preview" változatban érhető el, messze van a végleges verziótól, és jelenleg teljesítménye is jóval gyengébb.

Az NPAPI tehát hamarosan utolsó - mainstream - mentsvárától is elbúcsúzik, érdemes tehát Firefox esetében is minél előbb valamilyen alternatív technológiára váltani. Ezt egyébként több vállalat már most megtette, a Netflix például a Silverlight helyett HTML5 videóra állt át, a Google Hangouts csevegője pedig tavaly óta Native Clinetet és WebRTC-t használ.

a címlapról